HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT TANU PERINTÖ RIIKKA WULFF | 8.1.2020 | KOLLEGA.FI
Pörssiyhtiöstä perhe­yritykseen

Pitkään media-alalla työskennellyt Riikka Wulff pisti lähes puoli vuotta sitten uransa uusiksi ja siirtyi perheyhtiön palvelukseen. Työssään Pentikin toimitusjohtajana Wulff on päässyt haastamaan itseään, opettelemaan uuden toimialan lainalaisuuksia ja ratkomaan haasteita, mistä hän on aina saanut virtaa.

Urahypyn media-alalta vähittäiskauppaan tehnyt Riikka Wulff nauttii kovasti työstään perheyhtiö Pentikin toimitusjohtajana.

Sattuman kautta media-alalle päätyneestä Riikka Wulffista piti alun perin tulla lakimies. Jo lukioaikana oikeustieteellisestä haaveillut Wulff kuitenkin lähti koulun jälkeen Turkuun kauppatieteitä opiskelemaan.

– Siihen aikaan televisiossa pyöri monia lakisarjoja, joissa oli vaikuttavaa argumentointia ja salidraamaa. Eräs isäni kanssa liikeasioista käymäni keskustelu sai minut kuitenkin innostumaan kauppatieteistä, Riikka Wulff kertoo.

Opinnot myös johdattivat Wulffin media-alalle, sillä hän teki gradunsa silloisen maailman ajankohtaisesta aiheesta, internetistä.

– Tein graduni aiheesta internetin vaikutus liike-elämään. Elettiin vuotta 1998, jolloin sähköpostikin oli aivan uutta. Nykypäivänä yksikään professori ei antaisi tehdä gradua näin laajasta aihealueesta, mutta silloin internet oli vielä aivan uusia asia, Wulff sanoo.

Valmistuttuaan Wulff halusi palata kotipaikkakunnalleen Kuopioon ja lähetti avoimia hakemuksia eri yrityksiin. Kun silloinen Savon Sanomien markkinointijohtaja Eero Konttinen soitti ja tarjosi markkinointisihteerin vuorotteluvapaan paikkaa, Wulff suostui siihen oitis.

– Muutin takaisin Kuopioon ja pian Savon Sanomissa aloittamisen jälkeen etenin projektipäälliköksi, missä roolissa vastasin seitsemän eri maakuntalehden yhteistyöstä Alma Median kanssa. Tämä vei minut lopulta Alma Median palvelukseen, Wulff kertoo.

Kuopiosta Turkuun

Wulffin perheen yksityiselämässä tapahtui muutoksia ja työ vei Wulffin nykyisen puolisonsa perässä Maskuun.

– Neuvottelimme Alma Median kanssa uudesta työstäni ja kysyin, voisinko hoitaa työni etänä Maskusta käsin. Kun tämä sopi, siirryn heille ja aloitin yli 18 vuoden työurani Almalla.

Wulff työskenteli Almassa erilaisissa digibisnekseen liittyvissä tehtävissä muun muassa tuotepäällikkönä, tuote- ja markkinointijohtajana sekä myöhemmin seitsemän vuotta Alma Mediapartnersin toimitusjohtajana. Mediapartnersin brandeihin kuuluu muun muassa auto- ja asuntokaupan digitaaliset palvelut kuten Autotalli.com ja Etuovi.com.

– Olen työskennellyt asiakaspalvelun, myynnin, konseptoinnin, markkinoinnin ja tuotesuunnittelun parissa. Toimitusjohtajana vastasin yhtiön henkilöstöstä, strategiasta ja yrityksen kehittämisestä. Työni oli hallitustyöskentelyn kaltaista, sillä liiketoimintavastuu oli kymmenellä tulosvastuullisella liiketoimintapäälliköllä, joiden esimiehenä toimin.

Syksyllä 2018 Wulffille ehdotettiin työnkiertoa ja häntä pyydettiin Alma Talentiin johtajaksi kymmenen kuukauden määräaikaiseen projektitehtävään kirkastamaan yksikön strategiaa ja organisoitumista.

– Tarkoitukseni oli uudistaa dataan pohjautuvia palveluita myyvää Alma Talent Tietopalvelut -yksikköä. Olin aivan tyytyväinen omaan pestiini Mediapartnersilla, mutta pidän haasteista, joten ajattelin, että miksipä ei. Se oli vaihtelua.

Työpaikka, jota piti hakea

Työskennellessään Tietopalvelut-yksikössä Wulff luki tapansa mukaan kilpailijoiden rekryitointilmoituksia, mikä kuului hänen normaaliin työnkuvaansa. Sattumalta silmiin osui ilmoitus, joka herätti hänen mielenkiintonsa.

– Huomasin, että Pentik haki toimitusjohtajaa. Hakemus alkoi kiinnostaa, vaikka ajattelin samalla, että työ ensimmäistä kertaa ulkopuolista toimitusjohtajaa perheyhtiöön hakevassa yrityksessä voisi olla hyvin vaativaa, Wulff kertoo.

Wulff käy säännöllisesti Posiolla, jossa yhtiön tuotantolaitokset sijaitsevat. Syksyllä Wulff pääsi maalaamaan lautasia Anu Pentikin opastuksella.

Wulff päätti, ettei aika ollut oikea. Hänen oli tarkoitus palata työnkierrosta omaan yksikköönsä ja uusista tehtävistäkin oli ollut puhetta Almassa.

– Ilmoitus jäi kuitenkin vaivaamaan minua. Soitin lopulta konsultille ja kysyin, kannattaisiko minun hakea, vaikka minulla ei ollut kokemusta vähittäiskaupasta, logistiikasta tai tuotannosta. Headhunter kehotti hakemaan. Se oli ensimmäinen työpaikka pariinkymmeneen vuoteen, jota hain.

Wulff valittiin tehtävään ja hän aloitti työnsä Pentikin toimitusjohtajana 1.8.2019. Ajoitus oli erinomainen, sillä hänen projektinsa Alma Talentissa oli juuri päättynyt ja hän oli palaamassa vanhaan tehtäväänsä.

– Tuntui järjettömän hienolta vaihtaa uuteen paikkaan. Olin työskennellyt lähes kaksikymmentä vuotta media-alalla, jonka tunsin läpikotaisin. Kun aloitin uudella toimialalla, huomasin, miten valtavan paljon maailmassa on muutakin. On ollut innostavaa oppia uuden toimialan lainalaisuuksia.

Wulff arvelee, että yksi hänen valintaansa vaikuttava seikka oli se, että hän on mukana kuopiolaisen sukuyhtiönsä Oy Gust. Raninin hallituksessa. Yhtiö tekee alkoholijuomia tuotemerkillä Lingnell & Piispanen.

– Olen ollut hallituksessa jo kuusi vuotta. Sitä kautta perhe- ja sukuyhtiöiden maailma on minulle tuttu. Se on laajentanut omaa näkemystäni ja ymmärrän, miten perheyhtiö eroaa pörssiyhtiöstä.

Perheyhtiön uudistaja

Viiden kuukauden sisäänajovaiheen jälkeen Wulff sanoo päässeensä pikkuhiljaa sisään asioihin. Taloon on palkattu äskettäin uusi tuote- ja designjohtaja sekä Pentikin historian ensimmäinen HR-päällikkö.

– Firma uudistuu, sillä johtoryhmään on tullut paljon uusia ihmisiä. Eläköityvien myötä talosta lähtee myös valtavasti osaamista. Siinä on aina hyvät ja huonot puolensa, mutta olemme vahvasti uudistumisen vaiheessa, Wulff sanoo.

Tekemistä on Wulffin mukaan paljon ja myös opeteltavia asioita riittää vielä pitkään, ennen kuin niistä tulee rutiinia. Johtaminen itsessään on kuitenkin samanlaista firmasta riippumatta.

– Tyttäreni oli täällä syksyllä TET-harjoittelussa ja sanoi minulle, etten tee mitään muuta kuin istun palavereissa, puhun ja kirjoitan sähköposteja. Sitähän se johtaminen on. Minun tehtäväni on pitää huolta siitä, että ihmisillä on edellytykset tehdä työnsä hyvin ja varmistaa, että organisoituminen tukee tavoitteiden saavuttamista.

Wulff on tehnyt uudessa työssään pitkiä päiviä, mutta se ei ole haitannut perhettä, joka asuu vielä Lempäälässä. Kotona on mies ja kolme teiniä.

– Asun viikot Helsingissä ja menen viikonlopuksi kotiin Lempäälään. Osallistun kuitenkin joka päivä Skypellä päivällisille, siitä on pidetty kiinni. Se on tärkeä hetki, jolloin juttelemme paljon.

Wulff on tehnyt jo pehmitystyötä sen eteen, että koko perhe muuttaisi Helsinkiin. Asia edistyy hitaasti, sillä Wulffin aviomies haluaisi mieluiten asua Kehä kolmosen ulkopuolella.

– Asioilla on tapana järjestyä. Katsotaan tilannetta rauhassa.

Oma aika tärkeä

Omaa hyvinvointiaan Wulff ylläpitää liikkumalla, nukkumalla riittävästi ja syömällä terveellisesti. Ne ovat perusasioita, joista hän pitää tiukasti kiinni.

– Olen mustasukkainen omasta ajastani. En käy iltatilaisuuksissa, joissa menee myöhään, sillä haluan mennä ajoissa nukkumaan. Liikunnasta saan puolestaan virtaa. Käyn juoksemassa ja kävelemässä.

Posiolla käydessään Wulff on päässyt tutustumassa myös poroihin paikallisella tilalla.

Arkisin Wulff käy lyhyemmällä kuuden kilometrin juoksulenkillä ja viikonloppuisin vähän reilun 13 kilometrin lenkillä. Toinen lempiharrastus on lukeminen.

– Tykkään lukea dekkareita, koska silloin rentoudun ja voin laittaa aivot narikkaan. Lisäksi luen paljon ammattikirjallisuutta. Nykyään otan kuvan kännykällä sunnuntain Hesarin kirjaston varatuimmat kirjat -luettelosta ja laitan ne lukulistalle, ettei tarvitse itse pähkäillä, mitä lukee.

Wulff sanoo olevansa kiitollinen siitä, että on aina saanut tehdä työtä, josta on pitänyt. Uusi työ kuitenkin innostaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

– Tässä iässä, kun on jo paljon kokemusta, voi ammentaa omasta osaamisestaan ja hyödyntää sitä uuteen työhönsä. Samalla saa oppia uutta, mikä on tosi motivoivaa.

Tulevaisuuden suunnitelmat keskittyvät työhön Pentikillä. Keskeinen tavoite on saada Pentikin liikevaihto käännettyä selkeään kasvuun.

– Se on haasteellinen tehtävä, jossa riittää tekemistä seuraaviksi vuosiksi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)