HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT J HAUTALA | 20.11.2019 | KOLLEGA.FI
Kokonais­valtaisen hyvin­voinnin puolesta­puhuja

Ihmisten hyvinvointi on aina kiehtonut Jaana Hautalaa. Liikunta-alalle alun perin aikonut Hautala ajautui hotelli- ja ravintolamaailmaan, jossa työskenteli pitkään ennen kuin kohtalon oikkujen pysäyttämänä löysi lopulta paikkansa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhujana ja valmentajana.

Jo 7-vuotiaana Jaana Hautalalla oli selvät sävelet. Hän oli ilmoittanut äidilleen haluavansa auttaa ihmisiä voimaan hyvin ja aikovansa liikunnanopettajaksi. Koulusta päästyään Hautala toteuttikin aikeensa ja opiskeli Varalan Urheiluopistossa liikunnanohjaajaksi, mutta ei yllätyksekseen kokenut alaa omakseen.

Jaana Hautala on mentaalivalmentaja, puhuja ja NLP-kouluttaja, jonka intohimona on ihmisten auttaminen.

– Tein vuoden verran liikunnanopettajan töitä, jolloin ymmärsin, että se ei ollut minun juttuni. Sen sijaan halusin valmentaa liikunnalla. Menin opiskelemaan neljäksi vuodeksi liikuntaa, fysiikkaa ja valmennusta Vierumäen urheiluopistoon, josta valmistuin vuonna 1992, Jaana Hautala kertoo.

Hautala ei kuitenkaan löytänyt paikkaansa liikunnan maailmasta, vaan ajautui sattuman kautta hotelli- ja ravintola-alalle, josta innostui henkeen ja vereen. Hautala opiskeli baarimestariksi ja restonomiksi, ja työskenteli alan esimiestehtävissä yli viisitoista vuotta.

– Työskentelin muun muassa ravintolapäällikkönä Sokos Hotel Vaakunassa ja Elannolla ja ehdin perustaa viisitoista ravintolaa. Vaikka ravintola-ala oli raskas, rakastin sitä, koska siinä sai kohdata ihmisiä – ja olin kiinnostunut nimenomaan ihmisten käyttäytymisestä ja johtamisesta, Hautala sanoo.

Saamansa vankan kokemuksen turvin Hautala päätti ryhtyä ravintola-alan yrittäjäksi ja muutti Hämeenlinnaan suurin suunnitelmin.

Kartanonemännästä valmentajaksi

Silloisen puolisonsa kanssa Hautala osti vuonna 2000 Hämeenlinnassa myynnissä olleen Aulanko Campingin, johon kuului 1800-luvun vanha Katajiston Kartano.

– Rakensimme Katajiston Kartanosta kokous- ja matkailukeskusta historialliselle Aulangolle. Loimme isoja konsepteja kuten rock ladon ja Aulanko Bluesin. Teimme yhteistyötä Hämeen matkailun ja monien muiden alueen yrittäjien kanssa. Hämeenlinnassa minua kutsuttiin silloin kartanon emännäksi, Hautala kertoo.

Seuraavan kuuden vuoden aikana Hautala teki valtavasti töitä, kadotti itsensä ja uupui. Sitä seurasi avioero, konkurssi ja lopulta burn out.

– Minun piti ajaa itseni loppuun, että löysin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja vanhan unelmani auttaa ihmisiä voimaan hyvin. Se oli totaalinen peiliin katsomisen ja pysähdyksen paikka. Vuodesta 2007 alkoikin uusi polku, jota olen kulkenut viimeiset kaksitoista vuotta.

Hautala opiskeli itsensä life coachiksi ja suoritti NLP-koulutuksia ja työskenteli samanaikaisesti kiinteistövälittäjänä sekä myyntikonsulttina elättääkseen itsensä ja tyttärensä.

– Tammikuussa 2011 perustin lopulta oman yritykseni Oivaltamaan Oy:n ja olin vihdoin löytänyt elämäntehtäväni valmentajana ja kouluttajana.

Mutta jälleen kerran kohtalo puuttui peliin. Hänen silloinen avopuolisonsa kuoli liikenneonnettomuudessa ja samalla viikolla Hautalan jalasta löytyi kasvain. Huolella rakennettu elämä hajosi jälleen kerran palasiksi.

– Tämän kokemuksen jälkeen henkisestä hyvinvoinnista tuli minulle  äärimmäisen tärkeää ja siitä lähtien päätin tehdä vain hyviä asioita itselleni ja muille ihmisille.

Valmennusta sydämellä

Itsekin aiemmin kilpatasolla urheillut Hautala perusti vuonna 2014 Top2Top Akatemia Oy:n, joka keskittyi huippu-urheilijoiden valmentamiseen urheilu-uran jälkeiseen elämään.

Jooga on tärkeä osa Hautalan elämää ja ensi vuonna hän valmistuu kundaliinijoogaopettajaksi.

– Vuoden kestäneessä Huipulta hallittuun tyhjiöön -projektissa valmensimme urheilijoita löytämään oman identiteettinsä urheiluvuosien jälkeen. Opetusministeriö rahoitti projektin.

Tätä nykyä Hautala on keskittynyt työelämään ja työyhteisöihin sekä valmentajien ja mielentaitojen kouluttamiseen.

– Työkseni koulutan ratkaisukeskeisiä valmentajia eli life coacheja sekä NLP:tä. Käyn myös organisaatioissa valmentamassa ja puhumassa. Intohimoni on saada ihmiset oivaltamaan, että heissä on paljon sisäistä voimaa ja potentiaalia.

Hautalan visio on, että ihmiset löytävät kehon ja mielen yhteyden, ja hän puhuu aivojen ja sydämen balanssista. Hautala sanoo myös tekevänsä työtä sen eteen, ettei kenenkään muun tarvitsisi ajaa itseään uupumukseen asti nykypäivän vaativassa työelämässä.

– Minua kiinnostaa henkinen hyvinvointi, palautuminen, mielentaidot ja tunteiden johtaminen. Parin viime vuoden aikana olen tutkinut etenkin uskomuksia ja kirjoittanut aiheesta kirjan Rohkeiden aikuisten kirja – vapaudu uskomusten kahleista, joka on juuri julkaistu.

Priorisointi pitää ajan tasalla

Viimeisen neljän vuoden aikana Hautala on aloittanut aamunsa omaan aikaan keskittyen. Aamuvirkkuna hän herää usein jo neljän, viiden aikaan aamulla, mutta menee myös vastaavasti iltaisin nukkumaan hyvin varhain.

– Aamulla joogaan, meditoin ja teen keskittymisharjoituksia. Se on minun tapani laskeutua omaan itseeni. Pidän omasta aamuajastani tiukasti kiinni, mutta joustan tarvittaessa sen pituudesta.

Vaikka viikkoon mahtuu paljon ohjelmaa, Hautala on ajan tasalla, missä mennään. Hän on löytänyt oman toimivan priorisointimenetelmän, jota käyttää päivittäin.

– Minulla ei ole ollut enää viime vuosina kaaosta, vaikka viikolla olisi sata hoidettavaa asiaa, sillä johdan energiaani päivittäin. Tarvitsen paljon aikaa myös ajatteluun ja suunnitteluun, joille varaan aikaa kalenteriin.

Hautala käy luennoimassa firmoissa, seminaareissa ja erilaisissa tilaisuuksissa ja tekee noin viisikymmentä puhujakeikkaa vuodessa.

– Olin äskettäin puhumassa yli tuhatpäiselle yleisölle Täysii-seminaarissa Tampereella ja lokakuussa Spotlight-seminaarissa Jyväskylässä. Nautin näistä tilaisuuksista, sillä saan ravistella ja herätellä ihmisiä.

Hautala kehittää jatkuvasti itseään ja käy aktiivisesti erilaisissa koulutuksissa. Vuosien varrella hän on opiskellut muun muassa neurotieteitä, mindfulnessia, hypnoosia ja erilaisia rentoutusmuotoja. Viime vuosina Hautala on käynyt myös ulkomailla opiskelemassa saadakseen uutta perspektiiviä ajatteluunsa.

– Viime vuonna opiskelin Edinburghissa aivotietoutta ja kesällä suoritin Kaliforniassa Santa Cruzin yliopistossa NLP Master Trainer -tutkinnon, joka on maailmalla korkein NLP-kouluttajatutkinto. Oli upea kokemus olla ainoa skandinaavi opiskeluporukassa, joka koostui kolmenkymmenestä eri kansallisuudesta.

Hyvinvoinnista ei tingitä

Hautala elää varsin terveellistä elämää. Hän asuu nykyisen uusioperheensä kanssa metsän reunassa joen rannalla Espoossa. Metsä ja meri ovatkin hänelle tärkeitä elementtejä.

Hautala nauttii luonnon rauhasta ja tykkää metsässä samoilusta.

– Olen talviuimari ja aloitan kauden, kun vesi on kahdeksan astetta. Pidän myös metsässä samoilusta ja merellä veneilystä. Meillä on oma kalastusvene, koska puolisoni harrastaa kalastamista. Olemme merellä aina kun voimme.

Entisenä urheilijana Hautala tykkää myös lenkkeillä ja käydä kuntosalilla sekä golfata kesällä. Liikuntaa Hautala kertookin harrastavansa kolme-neljä kertaa viikossa.

– Olemme myös koko perhe varsinaisia kulinaristeja. Koska mieheni kalastaa, saamme ympäri vuoden syödä kuhaa, ahvenia, silakkaa, haukea, siikaa ja joskus merilohtakin. Nautin kovasti ruoan valmistamisesta sekä sen kauniista esillepanosta.

Hautalan tulevaisuuden suunnitelmissa on perustaa viiden vuoden kuluessa Etelä-Eurooppaan hyvinvointikeskus erilaisten retriittien ja kurssien järjestämistä varten. Tavoitteena on, että suomalaisissa organisaatioissa työskentelevät ihmiset voisivat pitää siellä etätyöviikkoja. Työtä asian eteen on jo tehty.

– Haluan luoda tilan, jossa on hyvä energia ja jossa ihmiset voivat jälleen löytää oman mielensä ja sydämensä yhteyden. Tarkoituksenani on emännöidä paikkaa ja vetää siellä kursseja ja koulutuksia. Aiomme asua talvet siellä ja viettää kesät täällä Suomessa.

Vaikka kohtalo on matkan varrella koetellut, on elämä tällä hetkellä innostavaa ja merkityksellistä. Hautala sanookin, että elämän opit tulevat usein niin kauan eteen, kunnes ne ymmärtää.

– Aion auttaa ihmisiä koko loppuelämäni, kuten jo pienestä pitäen olen unelmoinut. Tavoitteeni on tehdä näitä hommia vielä ainakin 25 vuotta eli 76-vuotiaaksi saakka. Sitten voin miettiä, mihin muuhun vielä ryhdyn.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)