KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI MIIA HUITTI KUVA VILLE HUITTI | 4.12.2019 | KOLLEGA.FI
Entä jos joku suuttuu?

Eränä aamuna päätimme mieheni kanssa, että vähennämme alakouluikäisten lastemme päivittäisen kännykkäajan kolmesta vartista puoleen tuntiin. Lisäksi päätimme, että sunnuntaisin kännykkä on lukittuna koko päivän. Ennen kuin kerroimme lapsille päätöksestämme, totesin miehelleni, että pelkään sitä valtavaa pettymyksen ja kiukun myrskyä, jonka päätöksemme lapsissa saisi aikaan. Kerroimme päätöksen lapsille, jolloin yksi kolmesta totesi lakonisesti “ok” ja kaksi muuta vain kohauttivat olkiaan. Mitä ihmettä? Missä se pelkäämäni huutomyrsky oli?

Miia Huitti on stressivalmentaja ja kirjailija, jonka intohimona on auttaa ihmisiä stressinhallinnassa.

Usein pelkäämme etukäteen kertoa mielipiteemme, kertoa uudesta ideastamme tai vaikkapa kysyä toiselta jotain, sillä oletamme, että toinen loukkaantuu. Emme osaa sanoa ei, silloin kun se olisi tärkeää oman jaksamisemme varmistamiseksi ja terveiden rajojen asettamiseksi, ettemme vain pahoittaisi toisen mieltä. Venymme oman jaksamisemme rajoilla, kun emme uskalla ilmaista todellisia tarpeitamme. Saatamme kiemurrella asiamme kanssa pitkäänkin ja se vaivaa meitä päivästä toiseen, mutta pidättäydymme avaamasta suutamme toisen ihmisen hankalan reaktion pelossa.

Asian kaihertaessa mieltämme se alkaa aiheuttaa stressiä. Stressi tekee meistä pidemmän päälle ärtyneitä ja väsyneitä. Pinna kiristyy ja samoin kiristyy kehomme lihaksia ja hermoja myöten. Pitkässä juoksussa tukahdutetut ajatukset ja tunteet aiheuttavat stressiä, joka vaikuttaa meihin haitallisesti niin fyysisellä kuin mielenkin tasolla. Jonain päivänä sanomatta jätetyt asiat saattavat osua hallitsemattomasti tuulettimeen.

Taustalla turhia pelkoja

Jos tunnistat itsessäsi tällaisia toimintatapoja ja ajatuksia, kannattaa lähteä tutkailemaan, mistä tuo pelko toisen mahdollisesta suututtamisesta oikeasti kumpuaa. Mahtaako pohtimasi kauhuskenaario olla edes totta? Kuinka todennäköisesti kuvittelemasi tilanne toteutuisi? Onko sinulla jokin kokemus vastaavasta tilanteesta, joka saa sinut uskomaan, että tässäkin tapauksessa käy huonosti?

Kuvittele itsesi tilanteeseen, jossa pahin pelkosi – esimerkiksi se, että työkaveri suuttuu – toteutuisi. Mitä konkreettista siitä seuraisi? Kysy lopulta itseltäsi, mitä tunnetta tuolloin tuntisit? Tuon tunteen oivaltaminen saattaa olla avain rajoittavimman pelkosi äärelle.

Usein pelkäämme torjutuksi tulemista ja joukon ulkopuolelle jättämistä ja hylkäämistä. Tämä pelko on ollut aikanaan ihan aiheellinen – lauman ulkopuolelle joutuminen on ollut hengenvaarallista. Olemme oppineet tapoja ajatella ja reagoida hengissä selviämiseksi. Haluamme olla hyväksyttyjä ja miellyttäviä, jotta voimme kuulua joukkoon.

Usein kuvittelemamme pelko on täysin turha, kuten alussa esittämäni tositarina vahvistaa. Aiheutamme itsellemme turhaa stressiä pelkillä ajatuskuvioillamme ja kuvitelmillamme. Hyvänä esimerkkinä toinen tarina. Eräs nainen kertoi olleensa kyllästynyt toimenkuvaansa, mutta pelkäsi keskustella asiasta esimiehensä kanssa. Hän oli jo pitkään selaillut avoimia työpaikkoja, sillä hän koki, ettei hänen potentiaalinsa ollut parhaassa käytössä. Hän kuitenkin vältteli keskustelua, sillä pelkäsi, että esimies osoittaa hänelle ovea, jos hän kertoo tyytymättömyydestään. Nainen kiemurteli pelkonsa kanssa ja lopulta sanoa töksäytti vahingossa esimiehelleen, että “mulla on tosi tylsää työssäni.” Nainen odotti kauhistuneena esimiehen reaktiota, joka kuitenkin yllätti tämän. Ja nimenomaan positiivisesti. Tämän lipsahduksen seurauksena esimies kävi naisen kanssa perusteellisen keskustelun, jonka tuloksena tämä sai ylennyksen ja kaipaamaansa monipuolisen toimenkuvan, ja on nykyään varsin tyytyväinen työhönsä.

Mielikuvia peliin

Jos sinulla on tilanne, jossa pohdit, uskallatko avata suusi, koska toisen reaktio jännittää, mielikuvaharjoittelu voi auttaa.

Kuvittele itsesi ensi tilanteeseen, jossa nyt olet. Näe itsesi “jumissa”. Eläydy tämänhetkiseen tilanteeseen mahdollisimman elävästi. Mitä ajatuksia ja uskomuksia tilanne sinussa herättää? Miltä se tuntuu? Mitä tuntemuksia se aiheuttaa kehossasi?

Päätä, että haluat muuttaa tätä epämukavaa tilannetta. Kuvittele nyt itsesi tilanteeseen, jossa avaat suusi ja ilmaiset asiasi rakentavasti, selkeästi ja ystävällisesti. Näe tilanne mielikuvassasi mahdollisimman todenmukaisesti ja elävästi.

Aisti tilanteeseen liittyvät ajatuksesi ja uskomuksesi. Näe, kuinka tilanne sujuu onnistuneesti. Näe itsesi tilanteessa. Miltä näytät siinä? Miltä ympäristösi näyttää? Miten muut ihmiset reagoivat? Miltä sinusta tuntuu, kun onnistut ja sen seurauksena asiat menevätkin hyvin? Miltä onnistuminen tuntuu kehossasi? Nauti onnistumisen tunteesta.

Toista tätä mielikuvaharjoitusta kunnes rohkenet tehdä sen tosielämän tilanteessa.

Miia Huitti on kirjailija, puhuja ja stressivalmentaja, jonka intohimona on auttaa oivaltamaan stressin syitä ja opettaa tehokkaita työkaluja stressinhallintaan. Huitin nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.miiahuitti.fi/. Twitter: @huittimiia. Facebook: Stressivalmentaja Miia HuittiLinkedin Miia Huitti

Lue myös Huitin edelliset kolumnit Kevennä kuormitustasi päivittäin ja Eroon kiireen tunteesta.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)