COACHING

Mainos
TEKSTI JAANA HAUTALA KUVA LARI JÄRNEFELT | 1.8.2019 | KOLLEGA.FI
Miten ylläpitää hyvää energiaa loman jälkeen?

Lomakausi alkaa olla lopuillaan ja osa meistä palaakin mielellään säännöllisiin rutiineihin. Kesä on tuonut itse kullekin etäisyyttä työasioihin ja paljon palauttavaa energiaa. Tiedetään, että loman rentouttava vaikutus kestää kuitenkin vain lyhyen aikaa, joten töihin palaaminen kannattaa tehdä suunnitellusti. Näin loman aikana tankattu energia säilyy pitkään syksyyn.

Jaana Hautala on yritys- ja mentaalivalmentaja, jolle valmentaminen on intohimo.

Aivan liian helposti töiden alkaessa ajaudumme nopeasti kuormitukseen ja tuttuihin sekä toimimattomiinkin rutiineihin, joissa mieli suorittaa ja keho vain selviytyy. Loman jälkeen levänneenä onkin loistava aika tarkastella ja kyseenalaistaa omia rutiineja ja varmistaa että tuleviin päiviin sisältyy hyvää energiaa tuovia toimintamalleja. Kyse on myös kyvystä pysähtyä työpäivän aikana. Jos olet lomalla löytänyt keinoja, jotka lataavat sinua, on hyvä muistaa, että samat keinot toimivat arjessakin. Itse suosittelen kehittämään omaa energianjohtamista säännöllisesti, jottei elämä lomien jälkeen mene suorittamiseksi vaan palauttava energia on mahdollista ympäri vuoden.

Jokainen meistä johtaa omaa fyysistä energiaansa, johon sisältyy palautuminen, liikunta ja ravitsemus. Oman energian johtamisen kannalta on tärkeää ottaa huomioon myös tekemisen energia eli fokusenergia, ajattelu- ja tunne-energiaa sekä merkitysenergiaa. Energia, ei aika, on korkein valuttamme, kun puhumme hyvinvoinnista.

Näillä neljällä keinolla pidät hyvää energiaa yllä ympäri vuoden.

1. Aloita energianjohtaminen jo aamusta

Aamulla aivot ovat vastaanottavaisessa tilassa, joten itselle pyhitetty lyhytkin aika aamuisin voi olla avain koko päivän energiaan. Rakenna aamuun sinulle luontainen pysähtymisharjoitus, jolla tietoisesti virität sekä mielesi että kehosi tulevaan päivään. Päätä, mihin asioihin fokusoit, missä onnistut sekä mitä tunne-energiaa viet päivään. Vältä sähköpostia ja sosiaalista mediaa heti herättyäsi. Jos avaat laitteesi, siirrät oman ajan- ja energianjohtamisen itseltäsi muille.

2. Löydä tapasi palautua ja varmista uudistumiskyky

Vaikka jokainen meistä tietää aivojen ja keskittymiskyvyn tarvitsevan pysähtymistä, pidämme aivan liian harvoin säännöllisiä taukoja. Pidä energiasi yllä päivittäisillä tauoilla heti ensimmäisestä työpäivästä alkaen ja varaa 5-15 minuutin taukoajat kalenteriin. Keskity hengitykseen, mene happihyppelylle, tuijottele kesäloman voimaannuttavia kuvia, harjoittele pysähtymistä aistien äärelle tai kokeile mielikuvaharjoitusta.

Jos työpaikallasi on hiljainen huone tai jos sinulla on etätyöpäiviä, kokeile rohkeasti 15-20 minuutin minipäikkäreitä. Voit yllättyä sen jälkeisestä työtehosta. Suurin stressiä tuottava tekijä voi olla oma mielemme, joten tauko on samalla ajatusten tuuletusta ja oman ajatteluenergian johtamista.

3. Johda ajatuksia ja tunteita – älä anna niiden hallita sinua

Mielen vaikutus hyvinvointiimme ja suorituskykyymme on suurempi kuin osaamme kuvitellakaan. Ajatuksia tulee ja menee. Kun ymmärrämme, että emme ole yhtä kuin ajattelumme, ajatusten vaikutus heikkenee. Ajattelu on sisäistä puhetta, joka vaikuttaa tunteisiimme ja tunnelmiin, joten ajatusrakenteita kannattaa tutkia ja muuttaa. Jos esimerkiksi kärsit kiireestä, tilannetta pahentaa entisestään se, että suuntaat huomion kiireeseen. Kiire kasvaa silloin huomion mukana.

Rakenna sen sijaan itsellesi uusi ajatusmalli. Mieti mikä palvelee energianjohtamistasi paremmin ja kirjoita paperilapulle sitä tukeva lause tyyliin ”Juuri tänään minulla on riittävästi aikaa” tai ”Päivä päivältä hallitsen kalenteriani paremmin”. Varmista että valitsemasi lause luo sinulle oikeanlaisen tunnetilan ja laita lause näkyvään paikkaan. Muistuta uudesta mentaalimallista itseäsi, sillä toistot vaikuttavat mieleemme parhaiten. Näin sinulle syntyy uusi tapa ajatella eli uusi uskomus, jolla ohjaat toimintaasi ja energiaasi.

4. Kehitä sydämentaitojasi

Innostava futuristi Perttu Pölönen sanoi kesällä Ylen Areenassa, että meidän kaikkien olisi tärkeää keskittyä kehittämään sydämentaitoja eli tämän päivän tärkeitä työelämätaitoja kuten empaattisuutta, luovuutta ja rohkeutta. Jos pyrimme palaamaan töihin enemmän, kovempaa ja tehokkaammin -mantralla, voimme hukata kaikkein tärkeimmän eli läsnäolon ja kohtaamisen taidon. Ihminen tarvitsee toista ihmistä ja vasta kun on läsnä itselle, voi olla läsnä toisella.

Töihin palatessa onkin hyvä varmistaa, että kuuntelee itseään herkällä korvalla ja varmistaa pysähtymisen, jolloin on helpompi keskittyä myös siihen, mistä oikeasti saa työssä onnistumista, iloa ja merkitystä.  Tietoisesti omaa energiaa johtamalla meidän on helpompi harjoittaa myös sydämentaitoja. Löytää se päivittäinen onnellisuus, joka on meidän kaikkien ihmisten välillä: läsnäolossa, hymyissä, katseissa ja kohtaamisissa.

Jaana Hautala on yritys- ja mentaalivalmentaja, puhuja, NLP-kouluttaja ja tietokirjailija, jonka intohimona ovat mielentaidot ja henkinen suorituskyky. Lisätietoja Hautalasta löydät osoitteesta https://oivaltamaan.fi/jaana-hautala/.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)