HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT JARMO RANTANEN JA T LATIKKA | 20.3.2019 | KOLLEGA.FI
Tiedon­janoinen ihmisten sparraaja

Tiina Latikka on valmentaja, työnohjaaja ja mindcoach, jonka intohimona on tiedon tutkiminen ja uusien asioiden oppiminen. Valmentamisesta jo nuoresta asti kiinnostunut Latikka ryhtyi yrittäjäksi kymmenen vuotta sitten toteuttaakseen unelmansa ihmisten auttamisesta.

Tiina Latikka on valmentaja ja mindcoach, joka nauttii saadessaan auttaa ihmisiä saavuttamaan unelmansa.

Tiina Latikan urapolku coachiksi ei ole ollut mutkaton eikä itsestäänselvä. Jo 18-vuotiaana Latikka teki käsikirjoituksen ihmissuhde-kurssin järjestämisestä, mutta ei uskaltanut puhua siitä kenellekään, vaan päätyi perinteisempiin ratkaisuihin. 70-luvun lopussa koulusta päästyään Latikka kävi ensin Emäntäkoulun talouslinjan ja opiskeli sitten sihteeritaitoja silloisessa Helsingin sihteeriopistossa, ja teki samanaikaisesti töitä ahkerasti.

– Työskentelin ensin viisi vuotta kahvilayrittäjänä, sen jälkeen lähdin vuodeksi Saksaan, koska mieheni meni ulkomaille töihin. Sen jälkeen kiinnostuin kasvatusalasta ja lähdin opiskelemaan sitä Hämeenlinnan sosiaalialan oppilaitokseen vuonna 1994, Latikka kertoo.

Valmistuttuaan vuonna 1998 sosiaalikasvattajaksi hän työskenteli lasten ja nuorten parissa työsuunnittelijana sekä esimiestehtävissä. Opettaminen oli alkanut kiinnostaa Latikkaa ja hän jatkoi opiskeluja ensin Joensuun yliopistossa esi- ja alkuopetuksen ja sen jälkeen kasvatustieteiden parissa Tampereen yliopistossa.

– Työskentelin koko ajan opiskelujen ohessa. Toimin kouluttajana Vanajaveden Opistossa, lastentarhanopettajana Järvenpäässä ja myöhemmin opettajana Hyvinkäällä. Olin tunnollinen ja ahkera, mutta lopulta kaikki kaatui päälle ja uuvuin vuonna 2008.

Latikka sanoo ettei kuunnellut itseään riittävästi, vaikka oli jo tuntenut menevänsä oman jaksamisensa rajoilla.

– Jatkoin vain  sitkeästi, vaikka tiesin, missä mennään. Uupuminen kuitenkin sysäsi minut tutkimaan itseäni ja miettimään, miksi annoin sen tapahtua.

Uusi alku

Uupumuksen seurauksena Latikkaa rupesi kiinnostamaan, mitä ihmisen mielessä oikein tapahtuu. Pohdinnan tuloksena Latikka päätti aloittaa työhyvinvoinnin opinnot.

– Opiskelin työhyvinvointivalmentajaksi Tampereen yliopiston Kauppakorkeakoulussa Marja-Liisa Mankan opetuksessa vuoden 2008 aikana. Samaan aikaan menin töihin espoolaiseen konsulttiyritykseen, jossa tein työyhteisö- ja työhyvinvointivalmennuksia.

Heti perään vuonna 2009 Latikka suoritti työhyvinvointipäällikön tutkinnon Johtamistaidon opistossa. Samana vuonna hän perusti oman yrityksensä Brigde Between People.

– Koska johtaminen kiinnosti minua, aloitin kaksivuotiset johdon ja esimiesten työnohjaajaopinnot Johtamistaidon opistossa. Omassa yrityksessäni aloin heti tehdä työnohjausta asiakkailleni.

Latikka konsultoi ja valmensi sekä ryhmiä että yksittäisiä henkilöitä. Työnsä ohessa hän suoritti kansainvälisen coaching-koulutuksen sekä lukuisia kursseja.

– Halusin suuntautua enemmän bisnespuolelle ja sen vuoksi lähdin opiskelemaan kaksivuotista eMBA-tutkintoa MIFille vuonna 2014. Se oli haastava koulu, mutta ymmärrykseni yritysmaailmasta laajeni ja sain upean vertaisryhmän sekä globaaleja kontakteja.

Elämä pysäyttää

Vuonna 2016 tuli totaalinen pysäytys, kun Latikan aviomies kuoli sydäninfarktiin. Elämä muuttui kertaheitolla ja Latikka joutui vetämään henkeä.

– Mikään ei ollut niin kuin ennen. Olin yksin ensimmäistä kertaa 26 vuoteen. Muutos oli valtava ja aloin koota elämän pieniä palasia ja katsoa, mistä minut oli rakennettu.

Latikan johtotähtenä on onnellinen elämä ja hänen mottonsa on ”Täytä elämäsi sillä, mitä rakastat!”

Latikka karsi kaiken turhan elämästään ja keskittyi siihen, mikä oli tärkeintä. Menetys lisäsi Latikan ymmärrystä elämän arvaamattomuudesta ja toi syvyyttä myös valmentamiseen.

– Vuosi mieheni kuoleman jälkeen opiskelin mindcoachiksi, koska minua kiinnosti yhä enemmän mielenhallinta. Meissä kaikissa on valtavasti potentiaalia, mutta emme valitettavasti käytä sitä.

Latikka alkoi kehittää omaa työkaluaan itsensä johtamiseen, omaan sisäiseen prosessointiin ja sisäisen voiman löytämiseen.

– Kehitin Sisäisen soturin osaksi coachaustani ja se on ollut yksi suuri oivallukseni, joka on kirkastanut valmennustani.

Valmennustyön lisäksi Latikka on monessa mukana. Hän on toiminut Riihimäen yrittäjien puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana ja on tällä haavaa Suomen Yrittäjien kasvuyrittäjäverkoston johtoryhmässä.

– Järjestössä toimiminen on ollut hyvin opettavaista. Kasvuyrittäjäverkostossa olemme juuri aloittamassa mentorointia ja olen siinä mukana.

Kansainvälisyys kiehtoo

Keväällä 2018 alkoi uusi vaihe Latikan työuralla. Hän törmäsi Instagramissa englantilaiseen mindcoachiin David Rahmaniin, joka oli alkanut tykätä Latikan postauksista ja otti yhteyttä häneen.

– Rahman kysyi minulta teenkö yhteistyötä kollegoiden kanssa. En aluksi edes ollut huomannut, että hän on mindcoach. Aloimme coachata toisiamme Skypessä tutustuaksemme toisiimme paremmin ja oppiaksemme toistemme tyylin valmentaa.

Yhteistyö toimi ja saman vuoden syksyllä Rahman tuli Suomeen Latikan 9-vuotisjuhlaseminaariin, jonka hän piti englannin kielellä.

– En ollut voinut aluksi edes kuvitella, että alan tehdä töitä englanniksi, sillä olin silloin lukossa oman kielitaitoni kanssa. Mutta yhtäkkiä teinkin töitä vieraalla kielellä englantilaisen kollegan kanssa.

Tähän mennessä Rahman on ehtinyt käydä Suomessa jo monta kertaa ja kaksikko on pitänyt useita yhteisiä work shopeja ja valmennustilaisuuksia sekä käynyt lukuisia neuvotteluja eri tahojen kanssa tulevista tapahtumista.

– Teen jatkuvasti valmennuksia ja koulutuksia myös itsenäisesti. Tätä nykyä minulla on coachattavia suomalaisten lisäksi New Yorkissa ja Tansaniassa, ja tavoitteenani on tehdä työtäni yhä enemmän globaalisti.

Johtotähtenä onnellinen elämä

Oma hyvinvointi on Latikalle tärkeä ja hän panostaa siihen. Latikka treenaa päivittäin, juoksee kymmenen kilometrin lenkkejä kolmesti viikossa ja syö terveellisesti. Lisäksi hän käy ratsastamassa välillä, kun töiltään ehtii.

Ratsastaminen on yksi Latikan lempiharrastuksista, jota hän ehtii tehdä harvemmin kuin haluaisi.

– Sieluani ravitsen taiteella, elokuvilla, oopperalla ja baletilla. Lisäksi tarvitsen kauneutta ympärilleni. Kauneutta on niin luonnossa kuin ihmisissä ja elämässä itsessäänkin.

Aamuisin Latikka orientoituu päivän tavoitteisiin kirjoittamalla päivyriä. Pidemmän tähtäimen tekemisiin tukea tuo coach-mentori, jota Latikka tapaa pari kertaa kuussa.

– Valmentajakin tarvitsee coachin, jonka kanssa asioita voi pohtia. Haluan jatkuvasti kehittyä ja coachin avulla se tapahtuu nopeammin.

Tätä nykyä elämä on jo asettunut uomiinsa. Latikka elää itsenäistä elämää omien aikataulujensa mukaan ja nauttii suunnattomasti työstään.

– Valmentaminen on minun juttuni. Kaikki kokemani on vain syventänyt työtäni. Haluan auttaa ihmisiä pääsemään elämässään eteenpäin ja saavuttamaan unelmansa. Ihaninta työssäni onkin nähdä ihmisten rohkaistuvan ja nousevan siivilleen. Silloin koen itsekin onnistuneeni.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)