TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA SINI PENNANEN | 17.4.2019 | KOLLEGA.FI
Miten toteuttaa muutos?

Muutoksen toteuttaminen on usein ison työn takana. Se vaatii selkeyttä ja keskittymistä tavoitteeseen – etenkin silloin, kun muut kyseenalaistavat päätöksesi. Haasteena on pitää valittu kurssi ja muuttaa totuttuja toimintatapoja. Lisätäksesi onnistumisen todennäköisyyttä muutosta tehdessäsi, kannattaa kiinnittää huomiota alla listattuihin asioihin.

Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Neljä askelta muutokseen

1. Tee lista asioista, miksi haluat toteuttaa muutoksen.
Tarkastele asioita henkilökohtaisesta, perheen sekä työn näkökulmasta. Pohdi, koskeeko muutos vain jotain näistä alueista vai kaikkia niitä. Isompi muutos vaikuttaa usein elämään laajemmin.

2. Tee selkeä suunnitelma.
Haluatko viedä muutoksen läpi kertarysäyksellä vai pienin askelein? Mieti kumpi tapa palvelee asiaa ja takaa paremman tuloksen. Joskus isompi keikaus on parempi tapa, vaikka se vaatiikin sinulta enemmän rohkeutta ja kykyä kohdata pelkosi. Kunnon irtiotto voi parhaimmillaan antaa rohkeutta mennä tulta päin. Esimerkkejä isoista siirroista ovat irtisanoutuminen ja avioero.

3. Onko sinun pakko tehdä muutos vai haluatko muuttaa asioita muista syistä?
Jos paikalleen jääminen tuottaa enemmän tuskaa kuin muutos, on muutos helpompi tehdä. Ihminen on mukavuudenhaluinen eikä tee muutosta, ennen kuin on pakko. Kun olet varma muutoksen tarpeellisuudesta, sinun on helpompi vakuuttaa siitä myös läheisesi. Heidän tukensa on arvokasta silloin, kun itsellesi tulee heikkoja hetkiä.

4. Minkälaiset seuraukset päätökselläsi on?
Jos muutos on suuri, pohdi mitkä ovat muutoksen vaikutukset niin itsellesi, perheellesi kuin työllesi. Mitkä ovat lyhyen tähtäimen hyvät puolet? Entä ovatko hyödyt haittoja suuremmat pidemmällä aikavälillä? Jos näin on, se on varma merkki siitä, että muutos on oikea ja silloin lyhyen aikavälin epämukavuudet on helpompi kestää. Esimerkkinä tästä uuden alan opinnot ennen uuteen työhön siirtymistä.

Kompastuskivet esteenä muutokselle

Mitä pelkäät, sitä vedät puoleesi. Kompastuskivet ovat juuri näitä pelkomalleja, jotka estävät sinua onnistumasta ja etenemästä kohti omia tavoitteitasi. Kompastuskiviä on seitsemän: sabotointi, ahneus, itsensä aliarviointi, ylimielisyys, marttyyrius, kärsimättömyys ja itsepäisyys. Kaikki kompastuskivet estävät sinua onnistumasta, mutta muutoksen läpiviennin kannalta kriittisiä ovat etenkin nämä kolme:

  • Itsensä aliarviointi estää sinua uskaltamasta. Luota päätökseesi ja varmista, että sinulla on tarvittava tuki, kun toteutat muutosta.
  • Marttyyrius pitää sinut kiinni kärsimysnäytelmässäsi ja estää sinua näkemästä vaihtoehtoja. Uhriudut helposti ja jatkat entiseen malliin, koska et tunnista, että sinulla on valta muuttaa asioita.
  • Itsepäisyys saa sinut pelkäämään jopa pieniä muutoksia arjessasi. Et pysty näkemään metsää puilta, vaan pidät kiinni rutiineistasi, vaikka ne eivät enää palvelisi sinua lainkaan.

Kompastuskivet ovat usein tiedostamattomia ja onkin tärkeää tunnistaa ne, jolloin muutos on helpompi toteuttaa. Mitkä pelkomallit ohjaavat sinua? Tee testi!

Vinkkejä muutoksen toteuttamiseen

  • Kuuntele sisäistä ääntäsi, se on usein viisas ja antaa sinulle uskoa.
  • Tee selkeä suunnitelma ja etenemisaikataulu.
  • Ota askeleita kohti uutta, pidä tavoite kirkkaana mielessäsi.
  • Muista miksi valitsit muutoksen, myös silloin kun pelko hiipii puseroon.
  • Päätä ettet luovuta!

Omakohtainen esimerkki elämänmuutoksesta

Olin tehnyt pitkän uran markkinoinnin johtorooleissa. Työni oli haastavaa ja monella tapaa palkitsevaa, mutta koin että jotakin merkityksellistä puuttui ja olin yhä väsyneempi. Kun keskityin kuulostelemaan omaa arvomaailmaani ja vointiani, ymmärsin että oli ehdottoman tärkeää tehdä iso muutos.

Kun löysin aiheen, joka vahvasti tuntui omalta polun alulta, päätin irtisanoutua ja lähdin hakemaan uutta oppia Atlantin taakse. Sisäinen ääneni oli niin vahva, etteivät pelkoni saaneet yliotetta – tunsin löytäneeni oman juttuni. Lyhyen aikajänteen näkökulmasta päätökseni ei ollut helppo, vaan vaati monia muutoksia perheen sisällä, sillä lapseni olivat silloin vielä pieniä.  Mutta kun katson asioita taaksepäin, voin todeta, että se oli yksi elämäni parhaista päätöksistä. Uskallus muutoksen tekemiseen mahdollisti elämäntyöni valmentajana ja sparraajana.

”Kun yksi ovi onneen sulkeutuu, toinen avautuu. Usein jäämme kuitenkin tuijottamaan sulkeutunutta ovea niin pitkäksi aikaa, ettemme huomaa ovea, joka on avautunut.”
Helen Keller

Lisätietoa kompastuskivistä löydät ilmaiseksi ladattavasta e-kirjasta Onnistumisen esteet: http://bookboon.com/fi/onnistumisen-esteet-ebook

Lisätietoa Tasapainon Avaimista osoitteessa www.tasapainonavaimet.com tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi. Lue myös Nybergin edellinen kolumnit Onko aika vaihtaa työpaikkaa ja Miten hyvä esimies viestii.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)