HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT MINNA KURJENLUOMA A YLI-VILLAMO | 9.1.2019 | KOLLEGA.FI
Numerot hallitseva hyvinvointi­valmentaja

Alisa Yli-Villamo on pitkään liike-elämässä toiminut talousalan ammattilainen, joka on vaihtanut alaa. Tätä nykyä hyvinvointiyrittäjänä toimiva Yli-Villamo nauttii monipuolisesta työstään, jossa pääsee kohtaamaan ihmisiä ja auttamaan heitä löytämään omannäköisen elämän.

Alisa Yli-Villamo on aina pitänyt numeroista ja matematiikka on ollut hänelle helppoa. Alusta alkaen Yli-Villamolle oli selvää, että hän halusi tehdä työtä, johon pystyi yhdistämään numerot.

Alisa Yli-Villamo on monipuolinen hyvinvointiyrittäjä, joka hallitsee niin liikunnan, ravinnon ja levon kuin palautumisen salat.

– Pyrin Kauppakorkeakouluun, mutta en päässyt ensihakemalla sisälle. Vietin välivuoden Belgiassa, jossa vanhempani silloin asuivat. Siellä pohdin muita opiskelumahdollisuuksia ja lähdin lopulta Helsingin yliopistoon matematiikkaa lukemaan, Yli-Villamo kertoo.

Vuoden opiskelun jälkeen Yli-Villamo kuitenkin huomasi, ettei teoreettinen matematiikka ollut hänen juttunsa. Hän päätti hakea uudelleen Kauppakorkeakouluun ja pääsi sisälle.

– Laskentatoimen lukeminen tarjosi hyvän mahdollisuuden nähdä erilaisia yrityksiä ja organisaatioita. Jo opiskeluaikana pääsin tutustumaan tilintarkastusmaailmaan, sillä olin kesätöissä ja tilinpäätösaikoina töissä eri yrityksissä, Yli-Villamo sanoo.

Tilintarkastustehtävät eivät kuitenkaan riittäneet tiedonjanoiselle Yli-Villamolle, sillä hän halusi selvittää, mistä numerot oikein muodostuvat, mitä niillä ohjattiin ja mitä yrityksessä oikein tapahtuu.

– Lähdin tehtävä kerrallaan sukeltamaan lähemmäksi operatiivisen toiminnan ydintä.

Esimiestyö velvoittaa

Ekonomiksi valmistumisen jälkeen vuonna 1997 Yli-Villamo aloitti Huhtamäellä, jossa työskenteli konsernihallinnossa vastuullaan Aasian ja Oseanian alueiden taloustiedot.

– Huhtamäki oli mahtava työpaikka etenkin kulttuurimielessä. Keräsin lukuja ja soitin joka aamu moneen eri maahan. Huhtamäki oli myös ensimmäinen yritys Suomessa, joka siirtyi kansainväliseen IFRS-tilinpäätökseen ja se oli jännittävä projekti.

Yli-Villamo kuitenkin tunsi olevansa vielä kaukana siitä ytimestä, missä luvut syntyivät. Seuraavaksi hän siirtyi perheyhtiö Bernerille, jossa aloitti talouspäällikkönä.

– Bernerillä minusta tuli ensimmäistä kertaa esimies, mikä oli itselleni iso juttu. Talouspäällikkönä vastasin koko taloudesta ja minulla oli oma tiimi. Opiskelin lisää HR:ään liittyviä asioita ja esimiestaitoja, sillä halusin olla hyvä esimies.

Esimiehenä Yli-Villamo huomasi, että ihmisistä ja yhdessä tekemisestä oli tullut hänelle yhä tärkeämpää. Myös kiinnostavat työprojektit veivät mennessään.

– Bernerillä pääsin viimein lukujen ytimeen. Olin operatiivisesti niin lähellä, että näin, mistä numerot oikein muodostuivat.

Viisi vuotta talossa työskenneltyään Yli-Villamo alkoi miettiä uusia haasteita, sillä hän koki, ettei hänellä ollut enää uutta annettavaa. Sitä ennen Yli-Villamo oli kuitenkin ehtinyt kouluttaa itselleen seuraajan talon sisältä.

– Saatoin lähteä hyvillä mielin pois, sillä annoin alaiselleni mahdollisuuden kasvaa. Jäimme seuraajani kanssa hyviksi ystäviksi.

Johtoryhmätyöskentelyä ja high techiä

Seuraava paikka aukesi head hunterin kautta syksyllä 2008. Silloinen VR Oy, joka käsitti junaliikenteen kokonaisuudessaan, haki talousjohtajaa. Yhtiö oli osa VR-konsernia.

Työkseen Yli-Villamo kouluttaa itse kehittämänsä hyvinvointivalmennuksen ohjaajia sekä valmentaa esimiehiä.

– Talousosastolla työskenteli yli 40 henkilöä. Esimiestyöhöni tuli uusi aspekti, sillä minulla oli omat suorat alaiset, jotka vetivät omia tiimejään.

Johtoryhmätyöskentely nousi entistä vahvemmin esille Yli-Villamon työssä. Hän toimi toimitusjohtajan rinnalla ja kaksikko sparrasi toisiaan.

– Sitten tapahtui organisaatiomuutos ja eri yhtiöiden taloushallinnot yhdistettiin konserniin, jolla oli jo ennestään talousjohtaja. Roolini muuttui sisäisen laskennan johtajaksi enkä kokenut sitä enää omakseni, vaan päätin etsiä uusia tehtäviä.

Vuoden 2011 alussa Yli-Villamo siirtyi talousjohtajaksi yhdysvaltalaisomisteiseen PaloDEx Groupiin, joka teki hammaslääkäreille high tech -tason röntgenlaitteita.

– Tuusulassa sijaitsi firman tuotekehitysosasto, myynti- ja markkinointiorganisaatio sekä tehdas. Työni oli hyvin kansainvälistä ja minulla oli kollegoita ympäri maailmaa muun muassa Kiinassa, Brasiliassa, Venäjällä ja Saksassa.

Jenkeissä asuvan kanadalaisen esimiehensä kanssa Yli-Villamo kommunikoi puhelimitse tai sähköpostitse heti aamutuimaan tullessaan töihin.

– Vastasin yrityksen Tuusulassa sijaitsevan osan talousasioista ja roolini oli hyvin itsenäinen. PaloDExissäkin kasvatin itselleni seuraajan ja kun viis vuotta tuli täyteen, lähdin hakemaan uusia haasteita.

Hyvinvointiopintoja työn ohessa

PaloDExillä ollessaan Yli-Villamo oli alkanut kiinnostua hyvinvoinnista oman sairastumisen kautta. Ulkomaan lomamatkalla podettu flunssa ja sen vuoksi syödyt antibioottikuurit romahduttivat Yli-Villamon suoliston bakteerikannan ja toipumiseen meni pitkä aika.

– Suoritin ensin kotimaisia liikuntalääketieteen opintoja avoimessa yliopistossa ja amerikkalaisen Precision Nutrition Coachin eli ravitsemuscoachin opinnot työn ohessa.

Opiskellessaan Yli-Villamosta alkoi tuntua, oli hän oli jo nähnyt kaiken talouspuolesta, mutta kuinka ollakaan Diacorista soitettiin ja tarjottiin hänelle talousjohtajan paikkaa.

– Olin jo päättänyt jättää talousasiat, mutta Diacor oli lääkärikeskusten ketju ja rupesin pohtimaan tehtävän tuomia mahdollisuuksia päästä perehtymään syvemmin terveydenhoitoon ja hyvinvoinnin ytimeen.

Keväällä 2016 Yli-Villamo aloitti Diacorin talousjohtajana ja johtoryhmän jäsenenä, mutta ei ehtinyt toimia tehtävässään kuin puolisen vuotta, kun työn luonne muuttui täysin.

– Elokuun alussa palasin lomilta ja silloinen toimitusjohtaja Laura Raitio otti minut sisäpiiriin valmistelemaan Diacorin myyntiä Terveystalolle. Koko prosessi oli ammatillisesti vaativa ja opettavainen.

Yli-Villamo toimi toimitusjohtajan saumattomana työparina ja työskentely oli haastavaa, koska asia oli pidettävä salassa ja samaan aikaan oli koottava valtava määrä kauppaan liittyvää materiaalia.

– Tunsin myös tekeväni hyvää työtä, sillä Diacorin suurin omistaja Helsingin Diakonissalaitos teki hyvät kaupat ja takasi oman toimintansa jatkuvuuden varmaan seuraavaksi sadaksi vuodeksi.

Kaksi pestiä ja oma yritys

Myyntivalmistelujen lomassa Helsingin Diakonissalaitoksessa tapahtui henkilövaihdos, kun laitoksen talousjohtaja lähti töihin toisaalle saman vuoden lokakuussa.

– Minulta kysyttiin, voisinko tulla Diakonissalaitoksen talousjohtajaksi. Jälleen kerran minulle tarjottiin talouspuolen töitä, vaikka olin ajatellut jättää alan taakseni.

Yli-Villamon on aina pitänyt liikunnasta ja tykkää niin juoksemisesta, kävelemisestä, jumppaamisesta kuin voimaharjoittelusta.

Diakonissalaitoksen arvomaailma heikoimmassa asemassa olevien auttajana kuitenkin kolahti kovaa ja Yli-Villamo otti työn vastaan. Myyntivalmistelujen loppuvaiheessa hänellä oli kaksi työtä yhtä aikaa.

– Olin sanonut jo Diakonissalaitoksen haastattelussa, että haaveilen omasta hyvinvointiyrityksestä. Perustinkin IhanaElo Osakeyhtiön kesällä 2017, kun Diacorin pestini päättyi.

Yli-Villamo haki sivutoimiluvan ja teki yrittäjän töitä Diakonissalaitoksen talousjohtajan työnsä ohessa. Alkuun hän toimi ravintovalmentajana muutamana päivänä viikossa kauneushoitolan yhteydessä.

– Aloitin varovaisesti ravintovalmennuksen parissa, mutta sitten innostuin rakentamaan kokonaisvaltaista IhanaElo-hyvinvointiohjaajan koulutusta kaikkiin aiempiin liikuntalääketieteen, ravinto- sekä positiivisen psykologian opintoihini perustuen. Diakonissalaitokselta lähdin lopulta lokakuussa 2018.

Oman yrityksensä puitteissa Yli-Villamo on ehtinyt vetää jo yhden hyvinvointiohjaaja-koulutuksen ja toinen on äskettäin käynnistynyt.

– IhanaElo on rekisteröity tavaramerkki, minkä lisäksi olen hakenut myös Lovely Life Coach -nimisen tavaramerkin, sillä haluan viedä valmennukseni maailmalle.

Laaja repertuaari

Hyvinvointivalmennuksen sekä ohjaajien ja esimiesten kouluttamisen lisäksi Yli-Villamon intohimona on aivojen hyvinvointi ja kehollinen stressinpurku. Yli-Villamo toimii lisessoituna BrainID-mentorina ja TRE-ohjaajana.

– Aivojen hyvinvointi saattaa nykymaailmassa olla jopa tärkeämpää kuin perusfyysinen hyvinvointi. Trauma Releasing Excercise puolestaan on stressinpurkumenetelmä, jonka avulla puretaan kehon syväjännityksiä tärisemällä ja värisemällä. Molemmat istuvat omiin koulutuksiini mainiosti.

Yli-Villamo käy myös luennoimassa yrityksissä, tekee webinaareja ja valmentaa niin paikan päällä, skypellä kuin puhelimitse. Helposti innostuvana ja idearikkaana ihmisenä Yli-Villamo pitää suurimpana haasteenaan aisoissa pysymistä.

– Teen myös yhteistyötä yrittäjä Antti Leijalan kanssa sekä olen rakentamassa talouden verkkokurssia yhdessä erään entisen talousjohtajan kanssa. Koko ajan yritän toppuutella itseäni, etten enää ota enempää töitä, sillä settini on jo aika laaja.

Työ on Yli-Villamon mielestä niin mielenkiintoista, että hän ei erittele työtä ja vapaa-aikaa, vaan puhuu elämästä ylipäätään.

– En aina edes tiedä, mikä viikonpäivä on menossa, kun saatan pitää kurssin sunnuntai-iltana, vapaapäivän maanantaina ja vaikka maalata toimiston seinää tiistaina, minkä jälkeen ihmettelen illalla, oliko tämä nyt työ- vai vapaapäivä. Elän elämää isolla E:llä

Intohimona sukeltaminen

Yli-Villamon oman hyvinvoinnin kulmakiviä ovat oikeanlainen ravinto, liikunta ja riittävä uni. Yli-Villamo suosii värikästä ruokaa, etenkin marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Monipuolinen liikkuminen on myös aina ollut Yli-Villamolle luontaista.

– Käyn erilaisissa jumpissa, kävelemässä ja juoksemassa. Tykkään voimaharjoituksista ja teen myös TRE-harjoituksia, jotka auttavat rentoutumaan. Vaikka tykkään kovasti ihmisten kohtaamisesta, se on välillä kuormittavaa ja siksi palautuminen on tärkeää.

Yli-Villamo rakastaa sukeltamista, jota hän harrastaa lomamatkoilla yhdessä miehensä kanssa.

Palautumiseen Yli-Villamo laskee myös lempilajinsa sukeltamisen, jota hän harrastaa yhdessä miehensä kanssa matkoillaan lämpimiin maihin.

– Sukeltaminen on yhteinen intohimomme. Se on varsinaista superhyvinvointia ja sukeltaminen on kuin meditaatiota. Pysähtyminen on minulle nimittäin vaikeaa ja joudun jatkuvasti harjoittelemaan sitä, mutta sukeltaessa rauhoitun täysin.

Optimistisen ja positiivisen luonteen omaava Yli-Villamo rakastaa valmentamista ja ihmisten auttamista. Yli-Villamo nauttiikin täysin siemauksin yrittäjyydestä, mutta sanoo, ettei se olisi onnistunut ilman perheen tukea.

– Puolisoni Harri on tukenut ja sparrannut minua ja nuorin poikani on toiminut atk-tukihenkilönäni ja opettanut minulle paljon teknisiä asioita. Ilman heidän apuaan en olisi uskaltanut loikata yrittäjäksi.

Yli-Villamon tulevaisuuden haaveena on saada toimintansa sellaiseen kuosiin, että sitä voisi tehdä paikkariippumattomasti missä tahansa.

– Ehkä jonain päivänä yhdistän lempiharrastukseni ja nykyisen elämäni työskentelemällä sellaisesta paikasta käsin, jossa voin sekä sukeltaa kirkkaissa vesissä että viedä kehon ja mielen hyvinvointia eteenpäin.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)