HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT VILLE VAPPULA P SAARNI | 21.11.2018 | KOLLEGA.FI
Liiketoiminta­lähtöinen HR-kehittäjä

Pirjo Saarni toimii seniorikonsulttina Psyconissa, jossa työskentelee jo toista kertaa uransa aikana. Pitkän esimiesuran HR-tehtävien parissa tehnyt Saarni nauttii siitä, että saa kohdata ihmisiä ja auttaa heitä kehittymään ja kasvamaan omassa työssään.

Työelämän kysymykset ovat kiinnostanut Pirjo Saarnia jo nuoresta pitäen. Kiinnostuksen herätti hänen luottamusmiehenä toiminut, aikaansaava tätinsä, jonka kautta työelämän vaikuttaminen tuli tutuksi.

Kehittämistyöstä nauttiva Pirjo Saarni työskentelee seniorikonsulttina Psyconissa

– Tätini oli tärkeä esikuva minulle. Hän toimi napakasti ja osoitti, kuinka nainen pystyy vaikuttamaan omassa roolissaan ja omalla tekemisellään työoloihin ja työelämän hyvinvointiin, Saarni kertoo.

Tämän innoittamana Saarni lähti lukemaan psykologiaa Tampereelle ja otti sivuaineikseen taloustieteitä, puheviestintää ja aikuiskasvatusta. Siihen maailmanaikaan työpsykologiaa ei voinut vielä lukea omana aineenaan, kuten nykyään.

– Tein graduni työmotivaatiosta. Käyttämäni viitekehys on edelleen erittäin toimiva, kun pohditaan työmotivaation lähteitä. Näin jälkeenpäin on ollut hauska huomata, että kaikki opiskelemani aineet kiinnostavat minua yhä.

Opiskelujen ohessa Saarni oli jo ehtinyt työskennellä henkilövalintoja tekevässä yrityksessä ja myöhemmin työharjoittelussa ammatinvalintapsykologina.

– Valmistuin vuonna 1991 keskelle pahinta lamaa. Sain kuitenkin äitiyslomasijaisuuden kuntoutuspsykologina ja pääsin sitä kautta tutustumaan työhyvinvoinnin kysymyksiin.

Sijaisuuden päätyttyä Saarni muutti Helsinkiin ja aloitti uuden vaiheen elämässään.

Henkilöstökonsultista prosessien rakentajaksi

Aluksi Saarni työskenteli henkilöstökonsulttina työvoimanvuokrausyrityksen leivissä ja teki sijaisuuksia. Tovin Saarni ehti työskennellä myös julkisella puolella työvoimavuokrauksen parissa, kun Työvoimatoimisto perusti työnantajapalvelut.

– Työvoimatoimistosta siirryin ensimmäistä kertaa Psyconiin HR-konsultiksi. Työskentelin täällä kuusi vuotta ja tein muun muassa soveltuvuusarviointeja ja tiimivalmennuksia sekä osallistuin organisaation kehittämishankkeisiin ja ilmapiirikyselyiden tekemiseen asiakkaillemme.

Saarnia kuitenkin alkoi kiinnostaa isommat haasteet ja kuuden vuoden palveluksen jälkeen hän siirtyi Suomen Postin logistiikkayksikön HRD-päälliköksi vuonna 2001.

– Siihen aikaan Posti oli edelläkävijä kyvykkyysajattelussa. Rakensimme prosesseja ja olimme hyvin innostuneita. Yrityksessä ymmärrettiin selkeästi, että osaamisen kehittämisen pitää olla liiketoimintalähtöistä. Tämä on ollut omalla urallani aina kantava teema, sillä olen jokaisessa tehtävässäni toiminut läheisessä yhteistyössä liiketoiminnan kanssa.

Saarni vastasi muun muassa avainhenkilövalmennuksesta ja pääsi mukaan logistiikan johtoryhmään vaikuttamaan. Ensimmäistä kertaa työhön tuli strateginen näkökulma, jonka Saarni koki omakseen.

– Ehdin työskennellä Postin palveluksessa yli viisi vuotta, kunnes organisaatiorakennetta muutettiin radikaalisti ja päätin vaihtaa paikkaa. Siirryin rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio Vahaselle, jossa aloitin HR-päällikkönä vuonna 2006.

Kansainvälistyminen kuvaan mukaan

Vahanen-yhtiöissä Saarni alkoi rakentaa HR-toimintoja perusprosesseista lähtien. Hän myös koulutti henkilöitä omaan tiimiinsä ja palkkasi väkeä sekä oli hankkimassa uutta kumppania työterveyshuoltoon.

– Kehitimme johtamisjärjestelmää ja jaettua johtajuutta. Viihdyin Vahasella todella hyvin ja kaikki silloiset johtoryhmän jäsenet ovat yhä säilyneet ystävinäni, joita tapaan vuosittain.

Yksi Saarnin lempiharrastuksista on reissaaminen yhdessä lasten kanssa.

Saarni kertoo myös olleensa erityisen otettu myönteisestä palautteesta, jota sai Vahasella työskennelleiltä suunnittelijoilta. Nämä arvostivat sitä, että Saarni liikkui ihmisten parissa.

– HR-työ ei ole vain sitä, että istutaan omassa norsunluutornissa rakentamassa jotain, vaan myös jalkautumista ihmisten pariin heidän tarpeitaan kuuntelemaan, auttamaan ja nostamaan innostusta.

Vahasella Saarni ehti työskennellä runsaat kaksi vuotta, kunnes headhunter yllättäen soitti ja kertoi HRD-johtajan paikasta rakennuskonevuokraamo Cramolla.

– Lähdin Cramolle keväällä 2008 rakentamaan talon HR-toimintoja ja viemään strategisia kehitysprojekteja eteenpäin. Toimin yrityksen johtoryhmässä ja olin mukana rakentamassa osaamisen kehittämistä ja Cramo-akatemiaa.

Koska Cramo toimi monessa maassa, Saarni oli työnsä puolesta usein yhteydessä kunkin maan HR-päällikköön ja maajohtajaan.

– Oman urani kansainvälistyminen alkoi Cramossa. Työni oli hyvin monipuolista ja oli erittäin antoisaa rakentaa toimivia, luottamuksellisia suhteita eri maissa toimiviin ihmisiin.

Mutta sitten finanssikriisi vyöryi päälle ja Cramon strategia ja painopisteet muuttuivat, eikä kehittämiseen enää panostettu.

– Puhtaasti operatiivinen HR ei ollut minun juttuni, joten päätin lähteä hakemaan uusia haasteita.

Mutkien kautta takaisin kotiin

Cramon jälkeen Saarni teki lyhyen visiitin turva-alalle, jonne hänet houkutteli silloinen Turvatiimin toimitusjohtaja Merja Sohlberg.

– Minut palkattiin HR-johtajaksi kehittämään esimiestyötä, HR-prosesseja ja rekrytointia. Tehtävä kuitenkin kääntyi pian yt-neuvottelujen vetämiseksi ja se kävi lopulta aika raskaaksi.

Saarni tykkää sekä kokata itse että nauttia ravintoloiden fine diningista.

Vaikka yt-neuvottelujen vetäminen oli opettavaista, työ ei enää ollut Saarnin vahvuusalueella. Vajaan vuoden kuluessa hän siirtyi uusin tehtäviin Avanade Finlandiin IT-konsultoinnin pariin.

– Avanadessa, joka Microsoftin ja Accenturen yhteisyritys, tehtävänäni oli kehittää Suomen HR:ää ja minulla oli oma neljän hengen tiimi. Työni oli kansainvälistä ja olin läheisissä yhteyksissä eri maiden HR-tiimeihin. Lisäksi rakensin osaamisen johtamista pohjoismaisella tasolla.

Alkuun tiimi toimi itsenäisesti ja sai käyttää vapaasti omaa luovuuttaan ja osaamistaan, mutta myöhemmin HR:n rooli muuttui operatiiviseksi bisnespartneriksi.

– Seitsemän vuoden työskentelyn jälkeen päätin lähteä, sillä kaipasin strategista kehittämistyötä ja halusin hyödyntää monipuolisemmin kokemustani. Sattuman kautta päädyin takaisin Psyconiin.

Saarni kertoo olleensa menossa töihin aivan toiseen yritykseen ja oli sopinut tapaamisen vanhan Psyconin kollegansa kanssa saadakseen tältä vinkkejä, kun tämä yllättäen kehotti Saarnia hakemaan Psyconille.

– Oli lopulta hienoa palata tänne takaisin. Psycon on paikka, jossa alunperin opin ammattimaisen ja korkeatasoisen tavan tehdä työtä ja jossa asiakasnäkökulma on innostavalla tavalla läsnä kaikessa toiminnassa.

Soveltuvuusarviointia ja kehittämistä

Nykyisessä työssään seniorikonsulttina Saarni aloitti viime vuoden lopulla. Hänen tehtävänsä jakaantuvat kahteen eri osa-alueeseen: soveltuvuusarviointeihin ja kehittämishankkeisiin.

– Teen soveltuvuusarviointeja vaativiin asiantuntijatehtäviin sekä päällikkö- ja johtotasolla sekä johtamisen kehittämiseen liittyviä hankkeita. Minulla on omia yritysasiakkaita, joista vastaan, ja olen mukana asiakkuustiimeissä.

Saarnia kiehtoo työssään etenkin ihmisten kohtaaminen ja asiakkaiden auttaminen. Keskustelut toimeksiantaja-asiakkaan kanssa ovat Saarnin mukaan antoisia, sillä arviointityössä on oivallettava, mikä tehtävässä on oleellista ja mitkä ovat siihen vaadittavat onnistumisen kriteerit.

– On tärkeä ymmärtää, millaiseen tiimiin henkilö on menossa ja millainen on organisaation toiminta- ja johtamiskulttuuri. Se, että voi auttaa omalla asiaintuntemuksellaan ja kokemuksellaan hakijan, tehtävän ja organisaation yhdistämisessä, on erittäin palkitsevaa.

Työpäivänsä Saarni aloittaa usein kotona sähköpostia lukien ja puheluita sekä kiireellisiä toimeksiantoja hoitaen. Toimistolle tultuaan hän tekee haastatteluja, tapaa asiakkaita, kirjoittaa raportteja ja antaa palautteita.

– Tapaan myös vapaamuotoisesti omia kollegoitani ja verkostoni HR-päälliköitä, jolloin kuulen käytännön tarpeista ja pystyn kehittämään omaa työtäni.

Työpäivät ovat intensiivisiä ja välillä päivät venyvät pitkälle. Rekrytoinnit ovat usein kiireellisiä ja prosessin pitää olla nopea. Toisaalta asiakkaan kehitysohjelmiin valmistautuminen tai niiden purku voi venyttää aikataulua.

– Pidän välillä etäpäiviä, sillä esimerkiksi alkuhaastatteluja voi tehdä puhelimitse kotoa käsin. Olen koko urani ajan tehnyt töitä joustavasti. Tärkeintä on osata rytmittää kokonaisuus.

Hyvinvointi etusijalla

Kiivaan työtahdin vastapainoksi Saarni pitää hyvää huolta jaksamisestaan ja hyvinvoinnistaan. Liikkumisesta pitävä Saarni käy mielellään kävelylenkeillä ja jumpassa. Kesällä hän golffaa ystäviensä kanssa.

Liikkuvainen Saarni on myös kova kannustamaan kilpaurheilua harrastavia lapsiaan.

– Opin jo 90-luvulla kuntoutuspsykologina toimiessani rentoutumisen taidon. Siitä on ollut valtavasti hyötyä ja olen opettanut taidon kilpaurheilua harrastaville lapsillenikin.

Saarnin vapaa-aikaan kuuluu lisäksi kokkaamista ja leipomista sekä ystävien tapaamista. Osa ajasta menee pojan koripallo- ja purjehdusharrastuksiin kuskaamisessa ja taustajoukoissa toimimisessa. Suku- ja perherakkaaksi tunnustautuva Saarni tykkää tavata niin lapsuuden perhettään kuin eksän perhettä.

– Lasten kanssa reissaamme myös yhdessä. Pari vuotta sitten olimme Jenkeissä ja vuokrasin sieltä auton ja silloin 12-vuotias poikani toimi kartanlukijana. Viime kesänä olimme koko porukalla Nizzassa ja tyttären kanssa Pariisissa ja Venäjällä.

Tulevaisuudessa Saarni haluaa edelleen työskennellä laaja-alaisten HR-tehtävien ja rekrytoinnin sekä johtamisen ja organisaation kehittämisen parissa.

– Onnekseni saan työskennellä yrityksessä, joka on huippu omalla osaamisalueellaan. Pääsen hyödyntämään monipuolista kokemustani ja saan olla mukana rakentamassa parempaa työelämää ja johtamista.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)