HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT T SIRÉN | 21.2.2018 | KOLLEGA.FI
Luonnon­kosmetiikan kärkikaartissa

Kansainvälisissä tehtävissä pitkän uran tehnyt Tita Sirén työskentelee kosmetiikka-alalla. Lähes vuosikymmen sitten lääketeollisuudesta luonnonkosmetiikkaan vaihtanut Sirén nauttii haasteellisesta työstään äärimmäisen kilpaillulla alalla, jossa vaaditaan taitoa, sisua ja sitkeyttä.

Tita Sirén toimii luonnonkosmetiikkayritys Bottega Verden toimitusjohtajana Suomessa. Lääketeollisuuden johtotehtävissä pitkään työskennellyt Sirén olisi alun perin halunnut vientitehtäviin, mutta päätyikin tuonnin pariin.

Tita Sirén nauttii työstään kosmetiikka-alalla, jota pitää haastavana, mielenkiintoisena ja räiskyvänä.

– Minulla on kaupallinen koulutus ja tähtäimessäni oli vientiin liittyvät työt. Halusin matkustaa ja nähdä maailmaa. Kaikki tämä toteutuikin tuontihommissa, joita olen tehnyt lähes koko työurani, Tita Sirén kertoo.

Sirén aloitti uransa myyntiedustajana amerikkalaisella Baxterilla vuonna 1980 ja eteni vauhdikkaasti yrityksen myyntijohtajaksi. Seitsemän vuoden työskentelyn jälkeen hän siirtyi vuodeksi rahoitusalalle oppimaan rahoitusta ajatuksenaan perustaa oma yritys.

– Vuonna 1988 perustin ensimmäisen oman yritykseni Suomen Sairaalapalvelu Osakeyhtiön. Yhtenä yrityksen tuontiartikkelina olivat saksalaisen pörssiyhtiö Fresenius Medical Caren dialyysituotteet.

Jo yrityksen alkuvaiheessa Sirén keskittyi yhä enenevässä määrin saksalaisyhtiön tuotteisiin ja ennen pitkää yhtiö halusi ostaa Sirénin yrityksen.

– Teimme liiketoimintakaupat vuonna 1995 ja he pyysivät minut yrityksen toimitusjohtajaksi. Olin hyvin otettu siitä, että saksalainen pörssiyhtiö uskoi ja luotti minuun. Olin konsernin ensimmäinen naispuolinen toimitusjohtaja, Sirén kertoo.

Lääketeollisuudesta kosmetiikkaan

Toimitusjohtajan työ oli kiireistä ja siihen liittyi paljon matkustamista. Sirén vastasi Suomen, Viron ja Latvian markkinoiden myynnistä, markkinoinnista ja teknisestä palvelusta. Sirén nautti työstään, mutta tehtävä vaati paljon poissaoloa kotoa.

– Olin elämäntilanteessa, jossa minulla oli kolme pientä lasta ja työni olisi vaatinut minulta vielä suurempaa panostamista. Päätin downgreidata aikana, jolloin se ei vielä ollut edes muotia.

Sirén lähti yrityksestä vuonna 2004 ja työskenteli toimitusjohtajana ensin vuoden verran lääketeollisuusyritys Paranovassa ja sen jälkeen start-up-yritys Kaipauksessa.

– Työskentelin muutaman vuoden normaalien työaikojen puitteissa. Olin kuitenkin alkanut miettiä, mitä muuta voisin vielä tehdä. Olin nähnyt lääketeollisuudesta jo kaiken, eikä ala enää innostanut minua.

Pohdiskelujensa tuloksena Sirén päätti siirtyä kosmetiikka-alalle, sillä hän näki siinä paljon yhtäläisyyksiä lääkekaupan kanssa; niin lääkkeet kuin kosmetiikka käyvät kaupaksi, oli ajat mitkä hyvänsä.

– Perustin oman agentuurin vuonna 2008 ja aloitin Suomen Bottega Verden toimitusjohtajana. Taustalla on yli 45 vuotta vanha italialainen perheyritys, jossa työskennellään jo toisessa polvessa.

Kädet savessa

Sirén on toiminut kosmetiikkayrityksen toimitusjohtajana nyt yhdeksän vuotta. Näihin vuosiin on mahtunut niin ylä- kuin alamäkiä. Kilpailutilanne kosmetiikkamarkkinoilla on tänä päivänä äärimmäisen tiukka.

– Brandin rakentaminen on ollut haastavaa, sillä aloitin ihan tyhjästä. Vaikeitakin aikoja on ollut, mutta en ole antanut missään vaiheessa periksi. Nyt pitkä työ alkaa vihdoin kantaa hedelmää.

Sirén on aina pitänyt matkustamisesta. Tässä pikavisiitillä Pariisissa, joka on yksi Sirénin lempikaupunkeja.

Sirén sanoo oppineensa paljon vuosien varrella ja nauttii kosmetiikka-alan ilmapiiristä. Alan ihmiset ovat Sirénin mukaan iloisia ja energisiä.

– Tämä on ala, jossa pitää seurata markkinaa, lukea naistenlehtiä, käydä erilaisissa tilaisuuksissa ja haistella koko ajan, missä mennään ja mitä on tulossa. Alalla on tosi kivoja ihmisiä.

Omaa työtään Sirén luonnehtii hyvin monipuoliseksi. Yrityksellä on toimisto ja varasto Espoossa, jossa Sirén työskentelee.

– Meillä on paljon tavaraliikennettä, jonka hoidamme itse. Vastaanotamme tilauksia, pakkaamme ja postitamme tuotteita täältä Espoosta käsin. Suurin osa ajastani menee käytännön töihin.

Tämän lisäksi Sirén tekee excel-tilastointia ja markkinontia somessa. Ainoa, mitä Sirén manailee, on se, ettei aikaa tahdo riittää kaikkeen, mitä haluaisi tehdä.

– Olisi ihana välillä keskittyä pelkästään vaikkapa markkinointiin, sillä ideoita minulla kyllä olisi. Aika ei kuitenkaan riitä siihen. Jokainen päivä onkin kompromissien tekemistä.

Edelläkävijä alallaan

Sirén kokee olevansa intohimoinen edelläkävijä, joka on ollut usein jopa liikaa aikaansa edellä. Luonnonkosmetiikankin kanssa hän oli omien sanojensa mukaan liian aikaisessa.

– Olen tehnyt urani aikana monta juttua jo ennen kuin ne ovat tulleet valtavirtaan. Nyt luonnonkosmetiikkakin on kaikille tuttua, mutta näin ei ollut yhdeksän vuotta sitten.

Tätä nykyä Bottega Verde panostaa jakeluun ja muiden myyntipisteisiin. Asiakkaina on muun muassa apteekkeja ja Citymarketteja. Yrityksen tilanne on valoisa ja uusia päänavauksiakin on tehty.

– Olemme mukana Keskon Hehkussa, mikä on meille iso työvoitto. Se vaati sitkeää työtä ja lukemattomia neuvotteluita. Lisäksi saimme juuri asiakkaaksemme Tuurin Kyläkaupan.

Vaikka työ on kiireistä, Sirén ei tee ylitöitä kuin poikkeustilanteessa. Jo nykyisen yrityksensä perustamisvaiheessa hän päätti työskennellä normaalin työajan puitteissa.

– Teen kahdeksan tunnin työpäiviä ja viikonloput pyhitän lepäämiselle. Arkisin olen lähtenyt töistä neljän aikaan, käynyt kaupassa, mennyt kotiin, laittanut ruokaa pojille ja pessyt pyykkiä. Rutiinit auttavat irrottautumaan työstä.

Yrittäjällä työasiat kuitenkin helposti valuvat arkeen ja stressiään Sirén on torjunut arkiaskareiden lisäksi kävelylenkeillä. Ulkoilu onkin Sirénin mielestä parasta stressinpurkamista.

– Olen aina nauttinut kävelylenkeistä ulkoilmassa. Kun tekee riittävän pitkän lenkin, niin unohtaa kaikki päivän huolet ja kävellessä saa lisäksi parhaat ideat. Se on aivoille aivan supertärkeää.

Golfia ystävien kanssa

Vapaa-ajallaan Sirén pyrkii hoitaman niin kehoaan kuin mieltään. Kävelyn lisäksi hän käy kuntosalilla ja joogassa sekä uimahallissa uimassa.

– Tykkään käydä Leppävaarassa, jossa voi kesällä uida maauimalassa. Siellä on 50 metriä pitkä allas, jonka saan tavoitteellisena ihmisenä suoritettua nopeammin kuin hallin lyhyemmän altaan.

Golf on Sirénin rakkain laji ja hän käy myös talvella lyöntiharjoituksissa sisähallissa.

Talvisin Sirén käy laskettelemassa ja kesäisin vapaa-aika kuluu golfiin, joka on Sirénin ehdoton lempilaji. Pelaamassa Sirén käy niin töiden jälkeen kuin viikonloppuisin.

– Golfaan käytännössä joka päivä kesällä. Minulla on paljon ystäviä, joiden kanssa pelaan. Otamme pelin kunnon kannalta ja pelaamme ripeästi. Kierrämme usein 18 reikää kahdessa ja puolessa tunnissa.

Ystävät ovat Sirénille tärkeitä ja heille hän pyhittääkin kolmasosan vapaa-ajastaan.

– Minulla on paljon pitkäaikaisia vanhoja ystäviä, mutta kummasti niitä uusiakin on tullut matkan varrella. Olen aina ollut avoin ja kertonut asioistani ja se on varmasti vaikuttanut asiaan.

Työstään innostunut Sirén aikoo jatkaa yrittäjänä vielä pitkään. Kosmetiikka-alaa hän pitää räiskyvänä, mielenkiintoisena ja haastavana. Tulevaisuuden suunnitelmatkin pitävät hänet kiireisenä.

– Aion tehdä Bottega Verdestä merkittävän brandin Suomessa. Siinä riittää vielä tekemistä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)