PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA RIITTA SUPPERI | 7.3.2018 | KOLLEGA.FI
Hyvissä fiiliksissä

Tunteet ovat osa meitä, emmekä voi niitä estää. Vaikka kuinka yrittäisimme olla asiallisia työpaikalla, emme voi jättää tunteita syrjään. Onhan se jo tutkimuksissakin todettu, että järkipäätöksiä ei ole olemassakaan, sillä tunteet vaikuttavat aina – vaikkemme huomaisi sitä.

Ei ole samantekevää, missä fiiliksissä töitä tekee. Hyvässä moodissa työnteko tuntuu mahtavalta ja asiat etenevät kuin itsestään. Toisaalta negatiivisissa fiiliksissä kaikki tuntuu tökkivän. Tunteet myös tarttuvat herkästi. Siksi kannattaa kahdesti miettiä, kannattako tuoda negatiivinen energiansa töihin. Jokainen nimittäin tuo osansa työyhteisön energiaan ja voi omalta osaltaan joko laskea tai nostaa sitä. Kun tunneilmasto on terve, jokaisella on mukava olla. Hyvä fiilis kantaa pitkälle.

Tunteita työpaikalla käsittelee myös Mia Blanc Elämä järjestykseen -blogissa. Tunteiden tehtävä on ohjailla käytöstämme navigaattorin tavoin. Työroolissa ne kuitenkin pyritään usein vaientamaan tai niitä vähätellään. Tunkkainen tunneilmasto johtaa tunteiden tukahduttamiseen ja pahimmillaan sairastuttaa työyhteisön, kun taas terveessä tunneilmastossa viljellään kunnioitusta ja kiitollisuutta, uskalletaan ilmaista mielipiteitä ja kuunnellaan jokaista. Tunne-elämän hygieniasta kannattaakin huolehtia, Blanc toteaa kolumnissaan.

Ajankohtaisartikkelissa tutustumme kokonaisvaltaiseen ajatteluun, ja siihen, miten moniulotteisesti todellisuus itseään ilmentää. Jokainen meistä näkee maailman hieman eri näkökulmasta ja välillä meidän on vaikea ymmärtää toisten näkemyksiä. Näkökulmia voi ajatella huoneina, joista jokaisesta katsottuna maailma näyttää ulkoapäin erilaiselta. Koska todellisuus on monisyinen, se ei voi näkyä vain yhden huoneen ja ikkunan kautta, tutkija, tietokirjailija ja valmentaja JP Jakonen kertoo lehtemme haastattelussa. Oppiessamme katsomaan asioita eri näkökulmista, oma maailmankuvamme laajenee ja avartuu. Kokonaisvaltaisen ajattelun mallia voi hyödyntää myös ongelmanratkaisuun ja omaan hyvinvointiin, johon Jakonen antaa hyviä vinkkejä.

Coaching-blogissa Niko Leppänen käsittelee sosiaalista vetovoimaa, joka liittyy työelämässä yleensä urallaan edenneisiin ja karismaattisiin ihmisiin.  Sosiaalinen vetovoima kuitenkin kumpuaa tietystä mielentilasta, johon meillä kaikilla on pääsy sekä luontaisesta rentoudesta ja aitoudesta, joita jokainen voi kehittää, Leppänen vinkkaa kolumnissaan.

Johtajuuden ytimessä -blogissa Anna-Maija Kuosmanen pohtii johtajakokemusta omasta näkökulmastaan. Kun kommunikaatio on vastavuoroista ja kumpikin osapuoli uskaltaa sekä antaa että vastaanottaa palautetta, kun ohmiset ovat itselleen sopivilla paikoilla ja kaikkien vahvuudet tulevat käyttöön ja kun keskinäinen luottamus on kaiken aikaa taustalla, syntyy onnistunut johtajakokemus.

Hyvinvointi-blogissa Annika Havaste antaa vinkkejä aivojen hyvinvointiin. Riittävän unen ja palautumisen lisäksi aivojen vireystilaan voi vaikuttaa ravinnon avulla. Helpoimmin sen onnistuu hiilihydraatteja vähentämällä, syömällä kasvisvoittoista ruokaa ja pitämällä verensokerin tasaisena, Havaste vinkkaa kolumnissaan.

Vierailija-blogissa kirjoittaa tällä kertaa hyvän elämän valmentaja Marika Borg, joka tarkastelee kriittisesti ajan ja energian käyttöämme. Säästämme mielellämme aikaa vaikkapa siivouspalveluilla, mutta käytämme sen lähinnä älypuhelimen räpäläämiseen tai tv-sarjojen ahmimiseen. Aikaa ei kuitenkaan kannata pihdata, sillä sitä riittää aina kaikkeen olennaiseen, Borg muistuttaa kolumnissaan.

Kirjablogissa arvioimme JP Jakosen ja Matti Kemppisen Kokonaisuuden näkemisen taito -kirjan, joka liittyy ajankohtaisartikkelimme aiheeseen.

Viime sunnuntaina päättyi lehtemme kysely, jossa tiedustelimme, miten ilahdutat työkaveriasi arjessa. Saimme lähes kaksisataa vastausta. Vastauksista kävi ilmi, kuinka paljon arvostamme työkavereitamme. Valtaosa vastaajista kertoi hemmottelevansa työkavereitaan tarjoamalla heille pullakahvit tai muita herkkuja – ja suuri osa vastaajista kertoi vielä leipovansa pullat itse! Lähes yhtä tärkeää vastaajille oli ystävällisyys, hymyily ja huomaavaisuus työkaveria kohtaan. Kolmanneksi tärkeintä oli työkaverin auttaminen sekä kannustaminen ja positiivisen palautteen antaminen. Neljänneksi tärkeintä oli huumorin viljeleminen työkaverien kanssa.

Kyselyn palkinnon, Minerva Kustannuksen kustantaman ja Pekka Hämäläisen kirjoittaman Eräänä aamuna heräät onnellisena -kirjan, voitti Maija Tulppo Ahmaksesta. Onnittelut Maijalle ja kiitokset kaikille osallistujille.

Uusi kilpailu on jo käynnistynyt. Maaliskuun kyselyssä tiedustelemme, pidätkö uuden oppimisesta? Ja jos pidät, niin minkä taidon haluaisit oppia juuri nyt? Vastaajien kesken arvomme Viisas Elämän kustantaman JP Jakosen ja Matti Kemppisen kirjoittaman Kokonaisuuden näkemisen taito -kirjan.

Seuraavat artikkelit julkaisemme kahden viikon kuluttua keskiviikkona 21.3.

Virkeää työpäivää!

Marja Kasanen
päätoimittaja

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)