HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT S MEKLIN | 7.12.2017 | KOLLEGA.FI
Digitalisaatiota hyödyntävä humanisti

Yli kaksikymmentä vuotta koulutusalalla työskennellyttä Soili Mekliniä kiehtoo teknologia ja humanismi, joiden yhteensovittaminen on hänelle sydämenasia. Sovelluksien kehittämistyöhön tottunut Meklin ei tyydy puolivalmiisiin ratkaisuihin tai väitteisiin, ettei asioita voi toteuttaa.

Soili Meklin työskentelee rehtorina Kuopiossa toimivassa Snellman-kesäyliopistossa, jossa on työskennellyt koko työuransa. Alun perin atk-suunnittelijaksi ja merkonomiksi opiskelleelle Meklinille teknologia on aina ollut johtotähti, joka on vienyt eteenpäin.

Soili Meklin toimii Snellman kesäyliopiston rehtorina Kuopiossa.

– Minussa asuu pieni nörttigeeni, joka on vaikuttanut taustalla uraani. Ymmärrän, mihin bitit taipuvat ja siitä on lähtenyt rohkeus ja innostus toteuttaa asioita laajemmin, Soili Meklin kertoo.

Uransa Snellman-kesäyliopistossa Meklin aloitti vuonna 1991 taloushallinnossa, jossa hän huolehti kirjanpidosta, palkanlaskennasta ja tilastoinnista. Puoli vuotta talossa työskenneltyään hän alkoi opiskella avoimessa yliopistossa silloisen rehtorin suosituksesta.

– Minua ei tarvinnut kauaa suostutella, sillä olen aina tykännyt lukea ja opiskella. Suoritin työn ohessa hallintotieteiden kandidaatin tutkinnon Tampereen yliopistossa ja valmistutuin vuonna 1998. Saman tien etenin koulutussuunnittelijaksi.

Työskenneltyään tehtävässä muutaman vuoden, Meklin jäi äitiyslomalle. Töihin hän palasi vuonna 2003 ja alkoi samalla opiskella kasvatustieteitä.

– Opiskelin työn ohessa ja valmistuin kasvatustieteiden maisteriksi vuonna 2010. Nautin kovasti työstäni ja viihdyin asiantuntijaroolissa.

Äkkipäätä rehtorin saappaisiin

Vuonna 2011 Meklinin urasuunnitelmat menivät uusiksi, kun vasta neljä vuotta virassaan toiminut rehtori oli jättämässä työnsä perheensä muuton vuoksi. Tämän lisäksi kesäyliopiston taloussihteeri oli jäämässä äitiyslomalle, mikä tarkoitti pienessä työyhteisössä sitä, että koko hallinnon väki vaihtui.

– Rehtorimme oli muuttamassa toiselle puolelle Suomea pikaisella aikataululla ja jäi vuoden virkavapaalle. Minulle tarjottiin mahdollisuutta toimia virkaatekevänä rehtorina. Kauhua tuntien hyppäsin lähes lennosta rehtorin tehtäviin. Vaihto tehtiin parissa kuukaudessa.

Vaikka Meklin olikin jo mielessään ehtinyt pohtia tehtävien vaihtoa, eivät rehtorin työt olleet hänen mielessään eikä hän ollut lainkaan innostunut niistä. Siirtyminen työntekijästä päättäjäksi oli haastava. Työt ja vastuut lisääntyivät kertaheitolla.

– Aloin kuitenkin heti alusta alkaen keskittyä tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämiseen, mikä oli minun juttuni. Kun ex-rehtorin virkavapaa sitten päättyi seuraavana keväänä, päätin hakea vakinaista rehtorin virkaa.

Meklin on pikkuhiljaa luonut talosta digiviritteisen. Hän on hankkinut kesäyliopistolle yhteistyökumppaneiksi koodaritaloja, jotka tekevät erilaisia sovelluksia kesäyliopiston testattavaksi.

– Me olemme muun toiminnan lisäksi testiorganisaatio. Hyödymme siitä, kun saamme sellaisia sovelluksia, joita haluamme. Näin olemme pystyneet digitalisoimaan omaa toimintaamme ja tuomaan kurssimme ja opetuksemme verkkoon aivan uudelle tasolle.

Tätä nykyä Snellmanin kesäyliopisto on Suomen kolmestasadasta vapaan sivistystyön oppilaitoksista suurin verkkokoulutusta järjestävä.

Hallintoa ja kehittämistä

Pienessä organisaatiossa tekemistä riittää. Meklinin työhön kuuluu sekä hallinnolliset tehtävät, kuten talous- ja henkilöstöasiat, tietotekninen hallinto ja tilojen hallinnointi, että kehittäminen.

– Suurin osa työstäni on kehittämistä ja suunnittelua eli uusien ideoiden, kumppaneiden ja kouluttajien metsästämistä sekä verkostoitumista, johon käytän sosiaalisen median välineitä.

Kotonaan Meklin  lataa akkujaan kynttilänvalossa hyggeilen ja kirjaa lukien.

Työpaikalle Meklin tulee aamuisin kahdeksalta ja iltapäivisin, aina kun mahdollista, hän liukuu omaan kotitoimistoonsa jatkamaan töitä.

– Teen töitä arkisin kahdeksasta kahdeksaan, mutta en yhtämittaisesti. Minua ahdistaa kahdeksasta neljään -muotti ja olen huomannut, että omatahtinen työnteko sopii minulle.

Joustavuutta helpottaa se, että kesäyliopiston toimisto sijaitsee samassa korttelissa, jossa Meklin perheineen asuu. Meklin nauttii etätöiden tekemisestä ja on kannustanut henkilökuntaansakin hyödyntämään sitä.

– Työpaikalla istuminen ei tee ketään autuaaksi. Voin yhtälailla kirjoittaa sähköposteja, soittaa puheluita ja vetää webinaareja tai hostata niitä kotisohvalta käsin.

Meklin kertoo olevansa hyvin työorientoitunut. Viikonlopuistakin toinen päivä menee yleensä työmoodissa puolison kanssa, joka on yrittäjä.

– Teen töitä itsekin yrittäjämäisesti. Kesäyliopistomme on kuin pienyritys. Palkka juoksee niin kauan kun toiminta pyörii ja opiskelijoita riittää. Meillä ei ole mitään valtion budjettia, josta tulisi automaattisesti rahaa.

Snellmanin jalanjäljissä

Sivistys ja opiskelu ovat Meklinille merkityksellisiä asioita. Häntä huolestuttavat valemediat ja totuuden jälkeiset ajat ja hän on omassa työssään halunnut nostaa sivistyksen merkitystä.

– Laitoimme äskettäin uusiksi koko strategiamme ja nostimme siihen sivistyksen. 1800-luvulla Snellman sanoi, että sivistys on jokaisen oikeus. Me olemme yksi pieni helmi siinä ketjussa, jonka Snellman ja hänen heimolaisensa aikanaan aloittivat Suomessa.

Teknologian avulla koulutus tavoittaa ihmisiä yhä helpommin. Snellman kesäyliopistolla on tätä nykyä yli 1 500 tuntia vuorovaikutteista verkkokoulutusta vuodessa. Meklin puhuukin digitaalisesta humanismista.

– On upeaa saada teknologia taipumaan humaanisti. Teimme vuonna 2015 ensimmäisen vuorovaikutteisen verkkokoulutuksen, jota olemme edelleen kehittäneet. Olemme aina lähteneet siitä lähtökohdasta, että teknologia palvelee opetusta.

Paraikaa kesäyliopistolla on tapahtumassa isoja uudistuksia. Vuoden alussa käynnistetään uusi liiketoimintayksikkö, jonka tarkoituksena on tehdä voitollisia kurssitoteutuksia.

– Liiketoimintayksikön ideana on rahoittaa alijäämäistä toimintaa, ettei meidän tarvitsisi nostaa opiskelijamaksuja. Vuoden alusta lähtien meidän on mahdollista toteuttaa esimerkiksi organisaatioiden tilauskoulutuksia. Suunnitelmissa on myös koulutusvientiä sekä koulutustuontia.

Kestävyysliikuntaa ja käsitöitä

Vapaa-aikanaan Meklin tykkää kestävyysliikunnasta. Hän käy yhdessä miehensä kanssa reippailla kävelylenkeillä Puijon maisemissa ja välillä patikoimassa ulkomaita myöten.

Matkustaminen on Meklinin ja hänen puolisonsa Risto Korhosen yhteinen lempiharrastus.

– Olemme hurahtaneet patikointiin ja yhdistämme sen lempiharrastukseemme matkailuun. Viime kesänä olimme Espanjassa ja ensi vuonna olemme menossa Romaniaan, Armeniaan ja Kroatiaan patikoimaan.

Silloin kun Meklin ei ehdi ulkoilla, hän joogaa kotonaan jooga-sovelluksen avulla. Suosikkiharrastuksiin kuuluu lisäksi lukeminen ja pitkän tauon jälkeen myös käsityöt.

– Käsitöitä tekemällä saa ajatukset pois työstä, sillä vaikkapa palmikkoneuletta tehdessä on pakko keskittyä vain neulomiseen.

Vaikka Meklin onkin ollut omien sanojensa mukaan epämuodikkaasti koko työuransa yhden organisaation palveluksessa, hän on yhä innostunut työstään. Tehtävät ovat vaihtuneet aina sopivasti seitsemän vuoden sykleissä.

– Näen koulutustuonnissa valtavasti mahdollisuuksia ja se voisi olla seuraava iso askel kesäyliopiston kehittämisessä. Olenkin sanonut puolileikilläni, että olen luonut itselleni sen neljännen työuran vaiheen, ettei minun tarvitse vaihtaa työpaikkaa.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)