KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 27.9.2017 | KOLLEGA.FI
Kohtuutta etsimässä

Kun katselee, mitä ympärillä tapahtuu, tuntuu, että monet asiat menevät överiksi. Yhä useammat ihmiset tavoittelevat äärikokemuksia ja usein niitä vielä ihaillaan. Mistä tässä kaikessa sitten on kyse? Sitä pohtii professori ja filosofi Juha T. Hakala teoksessaan Kohtuuden kirja, joka vie lukijansa hienoisen sarkasmin saattelemana tarkkailemaan nykymaailman ilmiöitä.

Tähän aikaan kuuluvat ääri-ilmiöt. Ne voivat näkyä esimerkiksi liiallisena treenaamisena, syömishäiriöinä, peliriippuvuutena tai älypuhelimeen takertumisena. Tylsyyttä kukaan ei enää siedä, sillä ajaessammekaan emme malta pitää näppejämme erossa ruudun selaamisesta.

Luulemme myös, että pystymme multitaskaamaan asioita sujuvasti. Työelämän omaksuma harha onkin se, että luulemme kykenevämme ajattelemaan useita asioita yhtä aikaa. Harha on syntynyt modernin yhteiskunnan illuusioksi siitä, että asiat edistyvät nopeammin ja tehokkaammin, kun niitä pinotaan päälletysten ja koetaan ahmaista kerralla. Tosiasiassa ne, jotka kuvittelevat olevansa hyviä tekemään asioita yhtä aikaa, ovat oikeasti merkillisen tehottomia, Juha T. Hakala sanoo kirjassaan.

Osansa työelämän tarkastelussa saa myös perfektionismi, jota Hakala kutsuu työelämän syöpäläiseksi. Vaikka laatu on monella työpaikalla A ja O, suoranainen elinehto, voi laadun tavoittelu mennä myös yli. Ylilaatu on täysin turha asia silloin, kun sitä esiintyy kyseenalaistamattomana täydellisyyden kaipuuna ja se ulotetaan kritiikittömästi kaikkiin arjen prosesseihin. Liiallinen huolellisuus on Hakalan mukaan ihmiselle pikemminkin ongelma kuin etu, koska työllä ei ole tunteita ja työyhteisö sietää yksityiskohtaisia viilareita vai tiettyyn rajaan asti, puhumattakaan siitä, että perfektionistia myös käytetään surutta hyväksi.

Vaikka kohtuuttomuuden luomat ääri-ilmiöt eivät ole aina kovin miellyttäviä, on kirjan ote kuitenkin myönteinen ja hiljaisella huumorilla höystetty. Hakala on kuin tarkkailija, joka maalaa eteemme kaiken sen hulluuden, jota ympärillämme nykyaikana pyörii. Kohtuuden kirja avaa silmät tarkastelemaan maailmaa laajemmasta perspektiivistä.

Kirja sopii kaikille elämästä kiinnostuneille, ja etenkin niille, jotka haluavat saada maailmanmenoon jotain tolkkua.

Kirjan nimi
Tekijä
Kustantaja
Painovuosi
Sivumäärä
Hinta
Kohtuuden kirja
Juha T. Hakala
Talentum Pro/Alma Talent
2016
219 sivua
45 euroa

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)