SANA HALLUSSA

Mainos
TEKSTI EEVA HEINONEN KUVA JOHANNA AMNELIN | 27.9.2017 | KOLLEGA.FI
Pyhä yksinkertaisuus

Joskus kuulee mainittavan, että asia on riittävän selkeästi ilmaistu, jos sen ymmärtää sokea Reettakin. Kun osaat selittää asian yksinkertaisesti ja ymmärrettävästi ulkopuoliselle, olet todellinen asiantuntija.

Eeva Heinonen toimii järjestelmäasiantuntijana, minkä lisäksi hän miettii maailman menoa ammattijärjestäjän ominaisuudessa.

Joskus kuulee turuilla ja toreilla huudeltavan mitä erikoisempaa ammattijargonia. En keksi moiseen muuta syytä kuin ohueksi kavenneen ammatillisen itsetunnon. Jollain on erotuttava muusta joukosta.

Ammattisanastoa kuulee usein lääkäreiden lisäksi myös ICT-ammattilaisten suusta. Jotta ymmärtäisi kaiken, pitäisi olla ainakin tyydyttävä passiivinen ICT-kielitaito. Usein ICT-ammattilaisten puhetta pidetäänkin vähintään epäselvänä tai hankalana ymmärtää.

– Niinhän sinä sanoit, mutta mitä se oikein tarkoitti? Jos kuulijan tai keskustelukumppanin pitää jatkuvasti googlata, mitä mikäin sana tai asiayhteys oikein tarkoittikaan, ollaan viestinnässä hakoteillä. Vaikka Osmo A. Wiio totesikin jo aikojen alussa, että viestintä pääsääntöisesti ymmärretään väärin, on sitä turha varmistaa käyttämällä termejä, jotka eivät ole yleissivistyksen piirissä.

ICT-alan työpaikkailmoitusten sisältö on monesti vaikea ymmärtää pelkästään ilmoituksessa vilistävien erilaisten lyhenteiden takia. Sitä varten ne on varmasti sinne laitettukin, jotta asiaan perehtymätön ei turhaan vaivaisi rekrytointiosastoa, mikäli ei hahmota mitä Front-end -developer tarkoittaa oikeasti.

Mutta usein tavoitteena olisi kuitenkin saada keskustelukumppani ymmärtämään, mistä asiassa on kyse, eikä pönkittää omaa itsetuntoa käyttämällä hienonkuuloisia vieraskielisiä sanoja. Tässä kohtaa ollaankin vaikeuksien äärellä, sillä vain todellinen asiantuntija osaa selvittää asiansa riittävän yksinkertaisesti, jotta sen pystyy helposti omaksumaan. Ja siitä sen asiantuntijuuden yleensä myös havaitsee.

Äskettäin törmäsin testiin, jossa jokin taho oli tiivistänyt erilaisia romaaneja 140 merkin pituisiin twiitteihin. Lukijan tehtäväksi jäi tunnistaa romaani viestin perusteella. Testistä oli tehty helppo, mutta viestin tiivistäjän on pitänyt osata asiansa hyvin. Tiivistäminen on lahjakkuuden laji ja yksinkertaistaminen on sitä vielä potenssiin kaksi.

Joskus minua on moitittu siitä, että teen viesteistä liian yksinkertaisia. Mutta onko tärkeämpää se, että kaikki ymmärtävät asian ydinkohdat vai se, että vain asiantuntijat ymmärtävät asiasta jotain? Riippuu asiayhteydestä ja siitä, kenen kanssa keskustellaan. Jos olisin poliitikko, pyrkisin puhumaan ymmärrettävästi. Mutta yksinkertaistaa ei pidä liikaa. Siitä seuraa pelkkää harmia, koska todellisuus on harvoin yksinkertainen.

Eeva Heinonen toimii järjestelmäasiantuntijana ja opiskelee työn ohessa monimuotokoulutuksessa ammattikorkeakoulussa. Sen lisäksi hän toimii ammattijärjestäjänä ja luennoi aiheesta kansalaisopistoissa. Lue Heinosen edellinen blogikirjoitus Töihin paluu kuin lastenleikkiä.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)