KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 31.5.2017 | KOLLEGA.FI
Naurussa on voimaa

Osaammeko enää nauraa? Työn puristuksessa tuntuu siltä, että ilo on useilla työpaikoilla kadonnut. Ja välillä sama koskee myös kotioloja. Kun työtä ja touhua on enemmän kuin ehtii tehdä, on ilo tiukassa. Voiko asialle kuitenkin tehdä jotain? Kyllä voi, sanoo Mari Lämsä, joka on kirjoittanut kirjan Naurun hyvää tekevä voima.

Maailmaa on helpompi katsoa pessimistin näkökulmasta. Pessimismin ja varauksellisen suhtautumisen syynä voi olla oma uskomuksemme siitä, että emme voi vaikuttaa omaan elämäämme. Se voi olla myös tapamme suojella itseämme pettymyksiltä, häpeältä ja riittämättömyyden tunteelta. Kuitenkin samalla, kun suojelemme itseämme näiltä tunteilta, alamme huomaamatta myös estää itseämme nauttimasta ja iloitsemasta hyvistä asioita, Mari Lämsä sanoo kirjassaan.

Vaikka positiivisuus on suositeltavaa, se ei kuitenkaan tarkoita negatiivisten ajatusten ja tuntemusten unohtamista, sillä pakko ei vie mihinkään. Itselle on annettava lupa kaikkiin ajatuksiin ja tunteisiin, niin eteenpäinvieviin kuin harmaisiin ja sisäänpäin kääntyneisiinkin. Tärkeintä olisi muistaa, ettemme ole yhtä kuin ajatuksemme. Usein myös luulemme, että se, mitä ajattelemme, on todellista, vaikka näin ei ole.

Kirjassaan Lämsä johdattelee ensin ajatuksiin, uskomuksiin, itsetuntoon ja tunteisiin pohjustaessaan naurun todellista luonnetta. Vasta kirjan kolmannessa osassa päästään itse aiheeseen, eli nauruun. Nauru onkin Lämsän mukaan laaja käsite, joka näyttäytyy elämänilona, vapautena, hyväksyntänä, rohkeutena ja avoimuutena. Ja näihin asioihin liittyvät mielen voimat ja tietoisuus omasta tavasta suhtautua elämään ja itseen. Nauru ei ole pelkkää nauramista, vaan se liittyy myös oleellisesti sosiaalisiin suhteisiin ja ihmisten väliseen vuorovaikutukseen.

Kirjan kiinnitetään aiheellisesti huomiota myös leikillisyyteen, joka meidän aikuisten maailmasta usein kokonaan puuttuu. Emme uskalla leikkiä, sillä moni meistä pelkää sen vievän uskottavuutemme. Leikkiä kuitenkin kaihdetaan suotta, sillä ilman leikkiä ja mielikuvitusta olisi moni tieteellinen oivallus jäänyt syntymättä. Leikissä ja luovuudessa on paljon yhtäläisyyksiä, eivätkä kummatkaan kukoista, jos niille laitetaan liian tarkkoja rajoja. Kun ihminen hukkaa kykynsä haltioitua uusista kokemuksista ja asioista, hän kadottaa yhteyden leikkivään lapseensa.

Naurun hyvää tekevä voima -kirja on laaja teos, joka pistää ajatukset liikkeelle ja tarkastelee asioita monesta erilaisesta näkökulmasta. Kirjassa on paljon hyviä käytännön harjoituksia, joista jokainen löytää varmasti itselleen sopivia ja ilahduttavia harjoituksia. Kirjan henki on myönteinen, aito ja omakohtainen, sillä kirjoittaja on itse käynyt läpi masennuksen ja noussut sieltä tutkimaan selviytymisen ja onnellisuuden elementtejä.

Kirja sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita löytämään iloa ja kepeyttä elämäänsä.

Kirjan nimi
Tekijä
Kustantaja
Painovuosi
Sivumäärä
Hinta
Naurun hyvää tekevä voima
Mari Lämsä
Viisas Elämä
2017
412 sivua
26 euroa

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)