HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT M PAAJASTE | 17.5.2017 | KOLLEGA.FI
Henkilöstöalan taitaja

Oppiminen on aina kiehtonut Marita Paajastetta, joka on työskennellyt pitkään valmennusalalla ja henkilöstötehtävissä. Uusista asioista innostuva Paajaste on elementissään päästessään pohtimaan ratkaisuja työelämän muutoksiin ja saadessaan haastaa itseään.

Marita Paajaste toimii monialayritysyhteisö Barona Group Oy:n henkilöstöjohtajana. Lähes kaksikymmentä vuotta HR-tehtävissä toiminut Paajaste aloitti työuransa Helsingin yliopiston tutkijana opiskellessaan eläinfysiologiaa.

Oppimisesta kiinnostunut Marita Paajaste toimii Barona Groupin henkilöstöjohtajana.

Alun perin minusta piti tulla kasvitieteilijä, mutta ala osoittautui varsin toisenlaiseksi kuin olin kuvitellut. Sen sijaan kiinnostuin eläinfysiologiasta ja luin sivuaineena kliinistä fysiologiaa lääketieteellisessä tiedekunnassa, Marita Paajaste kertoo.

Paajaste pääsi mukaan yliopiston huippututkimusryhmään, jossa hän työskenteli opiskellessaan. Viime vaiheessa hän toimi Suomen Akatemian tutkijana.

– Opiskelujen ohessa aloin keväisin myös opettaa lääketieteellisen valmennuskursseilla anatomiaa ja fysiologiaa.

Paajaste valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1990 ja jatkoi tutkijana. Hän meni naimisiin ja sai esikoisensa seuraavana vuonna. Äitiyslomalla Paajaste alkoi pohtia tarkemmin tulevaisuuttaan.

– Tykkäsin tutkijan työstäni, mutta työ oli vaativaa ja siihen pitää olla intohimo. Vaikka tutkimus oli kiinnostavaa, en ollut valmis jättämään sen vuoksi kaikkea muuta.

Pohdintojen tuloksena Paajaste päätti olla palaamatta yliopistolle äitiysloman päätyttyä. Hänen yllätyksekseen Valmennuskeskus, jossa Paajaste oli vetänyt kursseja, teki hänelle työtarjouksen.

– En edes ehtinyt hakea töitä, kun minua pyydettiin Kasanen Koulutusyhtiöihin kurssipäälliköksi.

Kouluttajasta HR-tehtäviin

Paajaste aloitti kurssipäällikkönä vuonna 1992 ja sai vastuulleen luonnontieteellisten aineiden kurssit, kuten lääketieteellisen, Teknillisen korkeakoulun sekä farmasian valmennuskurssit. Työhön kuului myös kurssiopettajien rekrytointia ja opettajien coachaamista.

– Valmennuskeskuksessa työskentely oli minun liike-elämän korkeakouluni. Opin liiketalouden perusteet ja pääsin tekemään monenlaisia asioita markkinoinnista asiakaspalveluun.

Seitsemän vuoden työrupeaman jälkeen vuonna 1999 Paajaste siirtyi kielikoulutusten kurssipäälliköksi. Vähän sen jälkeen koulutusyhtiö myytiin ruotsalaiselle tietotekniikkayritykselle WM Datalle.

– Alkuun kielikoulutusyksikkö kuului WM Datalle, kunnes yritys myi sen ACC:lle. Siinä vaiheessa minä jäin WM Datalle, sillä kielikoulutus ei ollut ydinosaamistani.

Jo kurssipäällikkönä Paajaste oli hoitanut oman työnsä lisäksi HR-asioita, sillä 800 hengen yrityksessä ei ollut varsinaista henkilöstöpäällikköä. Vuonna 2000 Paajaste nimitettiin henkilöstökonsultiksi ja hänen vastuulleen kuuluivat muun muassa IT-henkilöiden resurssien suunnittelu, kehittäminen ja koulutus.

– Mutta sitten vuonna 2002 WM Data myi rönsynsä pois ja siirryin Eilakaislalle yritysoston myötä.

Henkilöstöpalveluyritys Eilakaislan maailma oli aluksi aivan vieras Paajasteelle. Ensimmäiset vuodet hän toimi henkilöstökonsulttina ja myöhemmin liiketoimintayksikön vetäjänä.

– Eilakaislalla pääsin palvelemaan resurssoinnin näkökulmasta niitä samoja suomalaisia yrityksiä, joita olin Kasanen-yhtiöissä konsultoinut ja kouluttanut.

Työskenneltyään talossa runsaat neljä vuotta Paajaste päätti vaihtaa alaa.

Omalla alalla

Sattuma puuttui kuitenkin peliin, kun uutta työtä etsivä Paajaste tapasi yllättäen silloisen henkilöstöpalveluihin keskittyneen Barona-yhtiön perustajan ja toimitusjohtajan Markus Oksan. Tämän onnistui houkutella Paajaste yhtiöönsä vuonna 2007.

Työssään Marita Paajaste  nauttii etenkin muutoksista, jotka haastavat käyttämään taitoja laajasti.

– Kiinnostuin Baronasta, vaikka olin suunnitellut alanvaihtoa. Toimin henkilöstöpäällikkö-nimikkeellä, mutta hoidin myös asiakkuuksia Markuksen toiveesta. Tosin jo vuoden kuluttua totesimme yhdessä, että HR on se minun juttuni ja keskityin siihen kokonaan.

Vajaa viisi vuotta sitten Paajaste nimitettiin henkilöstöjohtajaksi, jossa toimessa hän tätä nykyä työskentelee.

– Nykyisessä tehtävässäni vastaan henkilöstön työsuhteista, osaamisen kehittämisestä ja työkyvyn hallinnasta. On iso haaste ymmärtää muuttuvaa maailmaa ja ennakoida, millaisia taitoja ihmiset tarvitsevat.

Nykyisessä monialayritysyhteisö Barona Groupissa kaikkiin palveluihin liittyy ihmisten tekemä työ, tämän vuoksi HR-osaamista arvostetaan talossa.

– Mietimme monenlaisia asioita kuten työn tekemisen muotoja, työn sirpaloitumista ja monimuotoistumista sekä digitalisation vaikutuksia työn tekemiseen.

Paajasteella on oma tiimi, jonka kanssa hän on määrätietoisesti kehittänyt HR-yksikön toimintoja. Tiiminsä tärkeimpänä tehtävänä Paajaste pitää liiketoimintojen tukemista.

– Palvelemme liiketoimintoja ihan käytännön tasolla ja ratkomme erilaisia pulmia. Esimerkiksi äskettäin suunnittelimme yhdessä Palvelualojen ammattiliiton kanssa yhden liiketoimintamme luottamusmiesorganisaatiota.

Punainen lanka mielessä

Paajasteen työpäivät ovat useimmiten palavereita täynnä ja välillä hän joutuu ottamaan varta vasten aikaa ehtiäkseen miettiä toiminnan suuntaviittoja. Työn sirpaleisuus vaatii keskittymistä, jotta punainen lanka ei huku.

– Oman työn hallinnan merkitys kasvaa. Tuemme ihmisiä etenkin oman työn johtamisessa ja resilienssin kehittämisessä. Kun muutos on jatkuvaa, on tärkeä miettiä, miten voi lisätä omaa epävarmuuden- ja muutoksensietokykyään.

Työnsä puitteissa Paajaste tapaa paljon asiakkaita, sidosryhmiä, työterveyshuollon väkeä sekä työeläkeyhtiön ihmisiä. Etenkin sidosryhmätyöskentelyn merkitystä Paajaste korostaa.

– Pidämme yllä keskusteluyhteyttä työelämän eri sidosryhmiin. Toivoisin, että meidän kaltaisessa pienessä maassa eri osapuolet näkisivät paremmin yhteiset intressit ja tekisivät enemmän yhteistyötä sekä lisäisivät vuoropuhelua.

Omassa työssään Paajaste nauttii eniten muutoksista ja siitä, ettei koskaan tiedä, mitä nurkan takana odottaa.

– Olen utelias näkemään, mitä työelämässä tapahtuu ja minua innostaa päästä ratkomaan ongelmia ja kehittämään uusia toimintatapoja.

Vaativinta Paajasteen mielestä on esimiestyö. Se, että pystyy kohtaamaan jokaisen aidosti, on kiinnostunut ihmisistä ja saa omat joukot mukaan työntekoon.

– Minun tehtäväni on saada ihmiset innostumaan yhteisestä tekemisestä sekä huolehtia siitä, että heillä on siihen tarvittava osaaminen ja välineet. Se on antoisaa, mutta hyvin vaativaa.

Uintia ja metsälenkkejä

Kuntoaan hoitaakseen Paajaste käy pari kertaa viikossa uimassa. Liikuntaan motivoi myös perheen koira Eddie, jonka kanssa Paajaste käy metsälenkeillä.

– Uiminen on siitä helppoa, että sitä voi tehdä aina, kun halli on auki. Silti haluaisin liikkua enemmän. Yksi omaan hyvinvointiin liittyvä asia, josta pidän kiinni, on riittävä unen määrä.

Metsälenkit Eddie-koiran kanssa ovat Paajasteelle mieluisia.

Vapaa-aikanaan Paajaste rentoutuu lukemalla. Lukemisen kirjo ulottuu ammattikirjoista dekkareihin. Toinen mieluisa harrastus on vienalaisten kauppiaiden perustama Karjalan Sivistysseura, jonka toimintaan Paajaste osallistuu säännöllisesti.

Aiemmin perheen vapaa-ajan vei nyt jo aikuisten poikien jalkapalloharrastus. Se kuljetti koko perhettä eri paikkakunnille viime vuosiin saakka.

– Seuraan edelleenkin jalkapalloa, sillä nuorempi poikani on tätä nykyä jalkapallotuomari ja olemme käyneet katsomassa hänen tuomarointiaan.

Tällä haavaa Paajaste sanoo elämänsä olevan hyvällä mallilla. Hän on työskennellyt Baronassa kymmenen vuotta ja pitää työtään hyvin motivoivana.

– Työpaikkani on todellinen näköalapaikka, jossa pääsen seuraamaan suomalaisen työelämän muutoksia. Ja nyt, kun on alkanut näkyä positiivisia talouden elpymisen merkkejä, on kiehtovaa seurata, mitä tästä vielä kehkeytyy.

Opettamistakaan Paajaste ei ole unohtanut. Hän vetää yhä valmennuskursseja pitääkseen tuntuman oppimiseen.

– Olen aina ollut kiinnostunut oppimisesta. Ihmisen päänuppi on niin mielenkiintoinen asia, ja siitä opitaan koko ajan lisää. Haluan olla mukana seuraamassa oppimisen kehitystä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)