TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 31.5.2017 | KOLLEGA.FI
Hallitsetko arkeasi?

Jo pitkään oma arkeni ja runsaat kymmenen vuotta kestänyt yritystoimintani on kaivannut remonttia. Tänä vuonna olenkin pistänyt tuulemaan ja keskittynyt erityisesti omien tavoitteiden kirkastamiseen, aikataulujen yhteensovittamiseen sekä opetellut keinoja tuottavampaan arkeen. Olen vähentänyt selittelyä, asioiden lykkäämistä ja kiirettä tavoitteenani luoda parempi huominen itselleni ja läheisilleni. Muutoksen seurauksena olen saanut tehtyä enemmän niitä asioita, jotka ovat keskeisiä työssäni ja tärkeitä myös oman kehitykseni kannalta. Tämä on lisännyt onnistumisen tunnettani ja sen myötä olen myös energisempi.

Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Tavoitteista ja ajanhallinnasta on kirjoitettu hyllymetreittäin ja aiheista löytyy niin hyviä kuin huonoja tietolähteitä sekä monia apuohjelmia, jolla voi ottaa arkea haltuun. Olen tutustunut niistä useaan ja muutama helmi on valikoitunut omaan arkeeni.

Tärkeä oivallus on se, ettet saa arkeasi haltuun, jos päässäsi vallitsee kaaos. Kun suoritat elämääsi, joku toinen on ohjaksissa. Koet, että ajaudut tilanteesta toiseen vailla selkeää suuntaa ja riittävää energiaa. Itsetuntemus on keskeinen avain oman elämän hallintaan. Tunnistamalla kuka olet, mikä sinua motivoi ja mikä lannistaa, saat näkökulmia, joiden avulla voit rakentaa parempaa arkea.

Muutos vaatii sitkeyttä

Muutos on yleensä vaikeaa ja vaatii meiltä paljon. On paljon helpompi jäädä toimimattomaan nykytilanteeseen ja luetella verukkeita, miksi asialle ei voi tehdä mitään. Tällainen käytös on omiaan lisäämään marttyyrin ja kiiretaudin vaikutusta elämässäsi.

Toimiva arjen hallinnan vinkki, jonka olen monesta lähteestä ja erityisesti Robin Sharman verkkokursseilla oivaltanut, on se, että kiireen keskelläkin voi järjestää laatuaikaa itselle. Se, miten käynnistät aamun, ratkaisee kuinka päiväsi sujuu. Robin Sharma on lanseerannut käsitteen ”kello viiden klubi”, jonka idea on, että heräät aamuviideltä tai tunnin ennen normaaleja aamurutiinejasi. Kolmen viikon kokeilun jälkeen voit huomata olevasi innostunut ideasta, vaikket olisikaan aamuihminen. Olen kokeillut tätä itse ja hyväksi havainnut, samoin muutama ystäväni.

Aivotutkijoiden mukaan uuden tavan omaksuminen vie 21 päivää ja ennen kuin uusi tapa automatisoituu, se voi viedä jopa 66 päivää. Muista siis, ettet luovuta viikon jälkeen toteamalla ettei aloittamasi uusi juttu toimi. Sharma sanoo mainiosti: muutos on aluksi vaikeaa, keskivaiheilla hämmentävää ja lopuksi palkitsevaa.

Mitä tuohon ”pyhään tuntiin” olisi hyvä sisällyttää? Robin Sharma puhuu 20/20/20-mallista, jossa kukin 20 minuuttinen saa oman tärkeän teemansa. Aloita aamusi 20 minuutin jumpalla, jossa syke hieman nousee. Näin saat kehon ja mielen heräämään. Toinen 20 minuuttinen on hyvä suunnata päivän visioon, vuositavoitteiden ja päivän tehtävien kirkastamiseen. Silloin aloitat työpäiväsi keskittyneemmin ja levollisin mielen, ja tiedostat, mitkä ovat tärkeimmät asiat, joihin sinun on syytä keskittyä. Viimeinen 20 minuuttia kannattaa käyttää lukemiseen, kirjoittamiseen tai vaikka hyvän audio-ohjelman kuunteluun. Ole tarkkana valinnoissasi, hae innostavaa seuraa kirjan, verkkokurssin tai podcastin muodossa. Tämä tunti on sinun laatuaikaasi ja saat sen avulla energisen ja positiivisen alun päivääsi!

Kärsimättömyys ja marttyyrius estävät onnistumasta

  • Marttyyrius saa ihmisen suorittamaan elämää ilman iloa. Muutokset tuntuvat vaikeilta ja jokainen muutos saa marttyyrin valittamaan, koska hän kokee olevansa olosuhteiden uhri. ”En minä mitenkään voi herätä tuntia aiemmin, koska en jaksa/ehdi/viitsi…” Lue lisää martyyriudesta artikkelista https://kollega.fi/2016/09/lopeta-valittaminen/
  • Kärsimättömyys aikaansaa kiireen tuntua ja lyhytjänteistä, hätäistä toimintaa. Levottomuus ja sinkoilu tehtävästä toiseen leimaa kärsimättömän käytöstä. ”Minulla on niin kiire, etten mitenkään voi ottaa aikaa itselleni.” Lue lisää kärsimättömyydestä artikkelista https://kollega.fi/2016/03/katkaise-kiire/

”Jos todella haluat tehdä jotakin, löydät keinon.
Jos et, keksit tekosyitä.”
Jim Rohn

Vinkkejä muutoksiin

  • Minkä tavan sinä haluat poistaa, muuttaa tai ottaa käyttöön? Voit vaikuttaa yllättävän moneen asiaan omassa arjessasi. Tarkkaile itseäsi ja havainnoi, mihin asioihin kaipaat muutosta. Kun olet päättänyt, ryhdy toimeen. Vain tekemällä voit parantaa arkeasi.
  • Pystyt helpommin fokusoitumaan päivän tavoitteisiin ottamalla käyttöön Google Chrome Momentum-appsin, jonka voit ladata ilmaiseksi osoitteesta http://www.momentumdash.com/. Kun avaat Chromen selaimen, ruudulle ilmestyy luontokuva sekä kysymys, mikä on tänään tärkein tehtäväsi. Ruudulla näkyy myös päivän mietelause sekä tehtävälista, jota voit käyttää apunasi. Kätevä tapa muistaa, mikä olikaan tärkeää!

Lisätietoa Tasapainon Avaimista osoitteessa www.keys2balance.fi tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi. Lue myös Nybergin edelliset jutut Elämän palapeli ja Erilaisuuden ymmärtäminen.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)