HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI SANNA IRANTA KUVA JOONA IRANTA | 15.6.2016 | KOLLEGA.FI
Lukemalla lomalle

Keksin äskettäin, mistä mieltymykseni riippumattoja kohtaan juontaa juurensa. Muistin, kuinka ensimmäisellä koulun kesälomalla makoilin kahden koivun väliin viritetyssä puna-valkoraidallisessa riippumatossa. Luin Aku Ankkaa ja Vihreä Varis -kirjoja eikä ollut kiire mihinkään. Ei ollut kylmä eikä kuuma, ei hyttysiä, ei velvollisuuksia.

Aika kultaa ehkä muistot, mutta nykyäänkin yksi kesän kohokohdista on se, että pääsen riippumattoon loikoilemaan ja lueskelemaan. Myös sohva kelpaa lukemiseen hyvin.

Sanna Iranta on hidastamiseen keskittynyt meditaatio-ohjaaja, asiantuntija ja sivutoiminen yrittäjä.
Sanna Iranta on hidastamiseen keskittynyt meditaatio-ohjaaja, asiantuntija ja sivutoiminen yrittäjä.

Siinä missä älypuhelin suoltaa nopeaa ja muuttuvaa tietoa, viihdettä ja kommunikaatiota, kirja vie syvemmälle. Sen tarina kantaa pidemmälle. Hetki hetkeltä rakentuvaan kertomukseen voi syventyä päiviksi ellei viikoiksi ja siihen voi myös palata uudelleen. Kirjan voin nautiskella pieninä paloina tai ahmia kerralla. Kirjan lukeminen antaa käsin kosketeltavaa ja pitempikestoista vastapainoa hektiselle digiarjelle.

Suomessa arvostetaan kirjastoja ja lukemiseen kannustetaan paljon kouluissa. Silti sen arvo tuntuu jäävän älypuhelinten, pädien ja muiden härpäkkeiden jalkoihin. Käytän itsekin kaikkia noita laitteita, mutta olen huomannut kuinka paljon rentouttavampaa kirjan lukeminen on. Paperista kirjaa on minusta myös miellyttävämpi ja helpompi lukea kuin e-kirjaa. Tottumiskysymys ehkä.

Oli laite mikä hyvänsä, lukemiseen käytetty aika ei mene koskaan hukkaan. Parhaimmillaan kirja herättää ajatuksia ja jopa toiminnaksi muuttuvan halun olla parempi ihminen. Samanlaisia arjen yläpuolelle kohottavia vaikutuksia on musiikilla, teatterilla ja muulla taiteella. Myös kirja, josta ei pidä, jonka kanssa on eri mieltä tai jonka jättää kesken, muuttaa tai vahvistaa ajattelua aina jollain tavalla.

Mutta lukemisesta kun puhutaan, suosittelen kesällä siirtymään lyhyistä blogiteksteistä pidemmän opuksen pariin. Ja sellaiseen paikkaan, jossa on mukava lukea. Siltä varalta, ettei hyllyssä tai yöpöydällä ole jo kirjaa odottamassa, tässä kolme lukuvinkkiä kesälle:

1. Tomi Astikainen: Miten elää ilman rahaa?

Liike-elämän hylänneen nuoren miehen kertomukset rahatta reissaamisesta herättävät ajatuksia. Kertoja kyseenalaistaa totutun arkemme, jossa raadetaan rahan vuoksi eikä ehditä nauttia elämästä. Lähes kaiken voi tehdä ilman rahaa – raha on sopimus ja valinta. Paikoin ehkä hieman naiivilta tuntuvien ajatusten seasta löytyy paljon hyviä keinoja säästää rahaa ja muuttaa maailmaa tasa-arvoisemmaksi. Radikaaliksi ei tarvitse muuttua: rahankäyttöä voi vähentää ja ihmisiin tutustua vaikka kimppakyytien, sohvasurffauksen tai ruoan dyykkauksen avulla.

2. Virpi Hämeen-Anttila: Minun Intiani

Virpi Hämeen-Anttilan teos on nojatuolimatkailua parhaimmillaan. Vaikka kirja ei sisällä kuvia tai karttoja, se kuvaa elävästi historian ja kulttuurin yksityiskohtia eri puolilta valtavaa Intian niemimaata. Kirja on hyvää luettavaa niille, jotka eivät koskaan ajatelleet lähtevänsä Intiaan, sekä niille, jotka sinne haluaisivat palata. Pariin otteeseen maassa reissanneena kirja herättää minussa ikävän Keralan vuoristoon ja Jaipurin kujille. Toisaalta kirja muistuttaa väenpaljoudesta, epäkohdista ja vatsataudeista, joita en tänä kesänä halua kokea lähietäisyydeltä. Dekkareiden ystäville suosittelen niin ikään Intiaan sijoittuvia huumorilla höystettyjä Tarquin Hallin Vish Puri -rikosromaaneja, joita luin viime kesänä.

3. Jon J. Muth: Pandan zen-tarinoita

Syventyminen elämän ihmeellisyyteen ja henkisiin teemoihin sopii hyvin yöttömään yöhön. Henkisen kasvun oppaita on hyllykaupalla, mutta Pandan zen-tarinat käyvät sekä lapsille että aikuisille. Kertomus sisältää vanhoja taolaisia ja zen-tarinoita, joiden sanomaa jää makustelemaan pidemmäksi aikaa. Ne jättävät tilaa keskustelulle ja ihmettelylle. Kirjassa on myös isot, kauniit kuvat.

Leppoisia lukuhetkiä ja kaunista kesää!

Sanna Iranta on flamencoa opettava meditaatio-ohjaaja ja sosiologi, joka työskentelee päätoimisesti suunnittelutehtävissä ja sivutoimisesti yrityksessään Hidastamossa, www.hidastamo.fi. Lue myös Irannasta aiemmin kirjoitettu juttu Meditoiva maailmanparantaja.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)