VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI JA KUVA MAARETTA TUKIAINEN | 18.5.2016 | KOLLEGA.FI
Seitsemän askelta huipulle

Miksi pitäisi haluta huipulle? Enkö voisi vain ottaa rennosti? Toki voit. Ja sitten toisaalta, voit myös halutessasi laatia polkusi eteenpäin kohti haluamaasi elämää.

Jos sana huippu tökkii, voit myös vaihtaa sen johonkin toiseen: merkitykselliseen elämään, tavoitteiden saavuttamiseen tai hartaan unelman toteutumiseen.

Maaretta Tukiainen on valmentaja, tietokirjailija ja muotoilija.
Maaretta Tukiainen on tietokirjailija ja muutosvalmentaja, jonka ajattelu perustuu positiiviseen psykologiaan.

Ethän anna yhden sanan latistaa mahdollisuuksiasi voida paremmin. Tutkimusten mukaan tavoitteellisuudella on nimittäin suora yhteys koettuun hyvinvointiin. Tavoitteita kohti ponnisteleminen siis lisää iloa ja energiaa elämäämme.

Kirjailija Anais Nin on sanonut, että emme näe maailmaa sellaisena kuin se on, vaan sellaisena kuin itse olemme. Meillä on siis päässä omat henkilökohtaiset lasit, joiden läpi asioita tarkastelemme.

Myös matka huipulle on jokaisella omanlaisensa. Eniten sitä rajoittavat ne uskomukset, joita meillä on omista mahdollisuuksistamme. Onneksi niitä voi myös muuttaa.

1. Tunne arvosi

Matka huipulle alkaa siitä, että tunnistaa sen kuka oikeastaan on. Jos tämä ei ole selvillä, ei arvojakaan ole helppo hahmottaa. Se on kuitenkin välttämätöntä, jotta voisi määritellä oman tavoitteensa. Arvojaan pohtiva kysyy, millainen on minun henkilökohtainen huippuni? Minne haluan olla matkalla? Mikä minulle elämässä on kaikkein tärkeintä? Mitä ilman en voisi elää?

2. Tunnista voimavarasi

Reissu sisältää aina potentiaalisia haasteita, joten omien voimavarojen tunnistaminen on olennaisen tärkeää. Se edellyttää kykyä kysellä itseltään kysymyksiä: missä olen hyvä? Minkä tekemisestä nautin? Mitä eri vaihtoehtoja minulla on tavoitteeni saavuttamiseen? Mitä kaikkea itsessäni olevaa voin reissullani hyödyntää?

3. Selkiytä tavoite

Tavoitteiden kiteytys on taitolaji. Hyvä tavoite on konkreettinen, rakentava ja vetää vastustamattomalla tavalla puoleensa. Sen suorastaan palaa halusta saavuttaa. Hyvässä tavoitteessa on myös aikaraja ja se on lisäksi mitattava. Jos et tiedä, oletko saavuttanut tavoitteesi, et ole kiteyttänyt tavoitetta vielä tarpeeksi.

4. Laadi toimintasuunnitelma

Toimintasuunnitelma on reitti tavoitteeseen. Se sisältää ne askeleet, joiden avulla tavoite on mahdollista saavuttaa. Se on ennen muuta palasteltu tarpeeksi pieniin osiin. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että suunnitelma joustaa. Ani harvoin maaliin päästään niin kuin etukäteen kuviteltiin.

Yleensä matkan varrelle mahtuu myös yllätyksiä. Kun niitä oppii hyödyntämään, matkantekokin on hauskempaa. Niiden ansioista reitti voi myös lyhentyä.

5. Hae tukea

Hyvin harvoin huipulle mennään myöskään yksin. Sinne päästäksemme tarvitsemme tukea. Mieti, kuka sinua voisi auttaa ja – mikä tärkeämpää – kuka voisi itse hyötyä siitä, että auttaa juuri sinua. Onko olemassa joku, jolla on samat tavoitteet? Pääsisikö jonkun osaaminen sinun polullasi tärkeään käyttöön? Mitä asioita kohti muutkin ponnistelevat?

6. Etsi yhteistä hyvää

Hyvän tekeminen ja yhteinen hyvä ovat tämän ajan megatrendi. Mieti minkä isomman osa oma tavoitteesi on. Ketä voit palvella? Ketkä muut hyötyvät siitä mitä teet? Keille kaikille oma tavoitteesi voi olla merkityksellinen?

Yhteinen hyvä vetää puoleensa. Ihmiset, jotka ovat itseään suuremmalla asialla, kiinnostavat. Visio inspiroi mukaansa. Me haluamme edistää hyvää.

7. Salli asioiden tapahtua

Yllättävää kyllä, moni pelkää onnistumista enemmän kuin epäonnistumista. Menestyminen ja tavoitteiden saavuttaminen edellyttää sitä, että näkee itsensä arvokkaana ja menestyksen arvoisena. Se tarkoittaa myös sitä, että sallii asioiden tapahtua. L’Oréalin mainoslause on tässä kohtaa paikallaan: Koska olen sen arvoinen.

Niin juuri. Sinä olet arvokas ja sinun unelmillasi on oikeus toteutua. Jos haluat, voit aloittaa polun niitä kohti jo tänään.

”Emme näe maailmaa sellaisena kuin se on, vaan sellaisena kuin itse olemme.”
Anais Nin.

 

Faktaa kirjoittajasta

Maaretta Tukiainen on tietokirjailija ja muutosvalmentaja, joka uskoo pienten ihmeiden saavan aikaan suuria muutoksia. Tukiainen julkaisi keväällä yhdessä Jaana Villasen kanssa kirjan Huippunaiset. Menestystarinoita, jossa tutkitaan naisten uratarinoiden kautta, millaisista elementeistä naisen menestys rakentuu.

Lisätietoa Maaretta Tukiaisesta: www.maaretta.com
Twitter: @Maaretta  Instagram: @maaru

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)