HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT SINI PENNANEN JA P RANTANEN | 28.10.2015 | KOLLEGA.FI
Avoimuuteen uskova johtaja

Työnteon teini-ikäisenä aloittanut Pirjo Rantanen on kulkenut pitkän tien tsupparista toimitusjohtajaksi. Ahkeran työn ohessa opiskelun ja työssäoppimisen ansiosta Rantanen on saavuttanut urallaan paljon enemmän kuin osasi kuvitellakaan.

Terveystuoteyritys Vogelin toimitusjohtajana toimiva Pirjo Rantanen on tehnyt töitä 16-vuotiaasta lähtien. Keskikoulun jälkeen työelämään siirtyneellä Rantasella on lukihäiriö, joka haittasi opiskelua hänen nuoruudessaan. 70–80-luvun taitteessa lukihäiriötä ei vielä tunnistettu eikä ymmärretty.

Pirjo Rantanen on Vogelin toimitusjohtaja.
Pirjo Rantanen on intohimoinen opiskelija, joka uskoo elinikäiseen oppimiseen.

– Opettajien suhtautuminen lukihäiriööni sai minut uskomaan, ettei opiskelu ollut minua varten. Tämä osoittautui kuitenkin täysin vääräksi luuloksi, kuten myöhemmin huomasin, Rantanen kertoo.

Rantanen aloitti tsupparina vuonna 1979, mutta pääsi jo seuraavana vuonna siskonsa suosituksesta Vogelille varastotöihin. Pari kuukautta työskenneltyään Rantaselle aukesi paikka toimiston puolella, jonne hänet otettiin oppimaan talousasioita ja puhelinmyyntiä.

– Sain mahdollisuuden kokeilla eri asioita. Minua tuettiin ja huomasin oppivani asioita nopeasti.

Vuonna 1983 Rantanen lähti Korpivaara-yhtiöihin atk-operaattoriksi. Alan koulutus oli vasta alkutekijöissään ja Rantanen sai oppia aivan uuden alan.

– Sen ajan atk-maailma tuli tutuksi ja toimin kolme vuotta puhtaassa operoinnissa.

Opiskelu koukuttaa

Yllätyksekseen Rantanen sai eräänä päivänä uuden työtarjouksen. Korpivaaralta Vogelille siirtynyt tuttu talouspäällikkö soitti ja kysyi Rantaselta, olisiko tämä kiinnostunut yrityksen atk-vastaavan paikasta.

– Päätös oli helppo. Talo oli tuttu ja yrityksen arvomaailma istui omaan arvomaailmaani.

Rantanen toimi Vogelilla atk-pääkäyttäjänä minkä lisäksi hän hoiti taloushallinnon tehtäviä. Työn ohella hän suoritti kauppateknikon tutkinnon, opiskeli mikrotukihenkilöksi ja luki ulkoista laskentaa. Silloinen toimitusjohtaja Tapsa Jäntti näki Rantasen kyvyt, mentoroi häntä ja antoi hänelle yhä enemmän vastuuta.

– Saadessani yhdistää opiskelun työntekoon, pystyin omaksumaan asiat aivan eri tavalla kuin koulun penkillä.

Rantanen työskenteli Vogelilla yhteensä kolmetoista vuotta, kunnes uudet haasteet kutsuivat vuonna 1999.

– Pääsin pääkirjanpitäjäksi elektroniikka-alalla toimivaan Orbis-konserniyritykseen. Se oli ensimmäinen esimiestehtäväni ja sain johdettavakseni kuuden hengen taloustiimin.

Työn ohessa Rantanen opiskeli juridiikkaa ja sisäistä laskentaa. Orbiksella työskennellessään Rantanen sai esimiehekseen Vogelista tutun Tapsa Jäntin, joka tuli taloon ulkomailla työskenneltyään. Talouspäällikkönä hän jatkoi Rantasen mentorointia.

– Teimme tiivistä yhteistyötä puolitoista vuotta. Jäntti oli vaativat esimies, jolta opin paljon. Hän halusi minun itse oivaltavan asiat, eikä antanut valmiita vastauksia.

Controllerista toimitusjohtajaksi

Vuonna 2001 Rantanen sai puhelun silloiselta Vogelin toimitusjohtajalta Marjatta Pyhähuhdalta, joka tarjosi Rantaselle controllerin paikkaa. Rantanen palasi takaisin Vogelille, tällä kertaa lopullisesti.

– Controllerina vastasin taloudesta ja logistiikasta, toimin johtoryhmän jäsenenä ja olin monessa mukana. Pienessä organisaatiossa tehtäväkenttä on laaja.

Työn ohessa Rantanen suoritti KLT-tutkinnon ja myöhemmin talouden ammattitutkinnon sekä myynnin ammattitutkinnon. Rantanen teki controllerin töitä vuoden 2013 syksyyn asti, jolloin hänestä tuli toimitusjohtajan sijainen. Vuoden 2014 alussa Rantanen nimitettiin varatoimitusjohtajaksi.

– Elokuusta 2014 alkaen olen toiminut yrityksen toimitusjohtajana. Ensimmäistä kertaa ylenin taloa vaihtamatta. Olen hyvä esimerkki siitä, että uralla voi edetä myös työn ohessa opiskellen.

Toimitusjohtajana Rantanen vastaa myynnistä, käy vuosisopimusneuvottelut ketjujen kanssa, raportoi emoyhtiölle ja johtaa yritystä. Henkilöstö on Rantaselle tärkeä ja hän uskoo vahvasti tiimityöhön.

– Meidän kahdeksan hengen työyhteisömme on hyvin sitoutunut työhönsä. Meillä on epähierarkinen organisaatio ja asioista puhutaan avoimesti.

Yhdessä tekemisestä kertovat yrityksen arvotkin. Ne tehtiin siten, että jokainen listasi itselleen tärkeät arvot, jotka koottiin yhteen ja kukin sai valita niistä viisi tärkeintä.

– Meillä arvot eivät ole ylhäältä annettuja, vaan ne on tehty aidosti yhdessä.

Etäpäivänä villasukissa

Työpäivänsä Rantanen aloittaa tavallisesti kahdeksan ja puoli yhdeksän välillä, ja päivä venyy useimmiten kuuteen asti. Välillä Rantanen pitää myös etäpäiviä, jolloin hän vetää villasukat jalkaan ja asettuu kannettavan tietokoneen kanssa keittiönpöydän ääreen kissan kanssa.

– Aloitan työpäiväni katsomalla edellisen päivän myyntiluvut. Sitten tarkastan kalenterista päivän palaverit, joita on paljon myös talon ulkopuolella.

Suuri osa ajasta menee siihen, että hän on alaistensa saatavilla. Moni tulee pallottelemaan ajatuksia, kysymään mielipiteitä ja hakemaan tukea kannanotoilleen.

– Haluan olla läsnä alaisilleni. Joku voisi sanoa, että se ei ole tehokasta ajankäyttöä, mutta olen eri mieltä. Kun olen jakamassa asioita ja tukemassa ihmisiä, se sitouttaa työyhteisöä.

Vogelilla on tapana jakaa onnistumiset koko työyhteisölle. Hyviä asioita saa hehkuttaa niin sähköpostilla ja tekstivieteillä kuin palavereissa.

– Maanantaipalaverissa kerrotaan omien tavoitteiden toteutumisesta ja iloitaan kaikista pienistäkin onnistumisista. Tämä nostaa työyhteisön mielialaa.

Haastavimmaksi ja samalla myös innostavimmaksi työssään Rantanen kokee ihmisten johtamisen. Välillä tulee myös huonoja päiviä ja konfliktitilanteita, joihin pitää pystyä reagoimaan välittömästi.

– Ikäviä asioita ei saa lakaista maton alle, vaan ne puhutaan heti auki, ettei kärpäsestä synny härkästä. Tuntosarvien pitää koko ajan olla koholla. Se vaatii energiaa, eikä se aina ole helppoa.

Maatila unelmana

Rantanen elää uusperheessä, johon kuuluu aviomies, oma kaksikymppinen tytär ja puolison kaksi aikuista poikaa. Rantanen muutti viime keväänä miehensä luo Askolaan ja tytär jäi omilleen.

– Tytär kirjoitti keväällä, enkä halunnut muuttaa sitä ennen. Perhe on minulle rauhan ja energian tyyssija.

Metsälenkit ovat Rantaselle tärkeitä henkisen kunnon ylläpitäjiä.
Metsä on Rantaselle tärkeä henkisen kunnon ylläpitäjä.

Omaa hyvinvointiaan Rantanen ylläpitää metsäkävelyillä. Rantasella on mökki Puumalassa, jossa metsämaisemia riittää.

– Rakastan metsää. Kun tulen mökille laitan verkkarit jalkaan ja lähden liikkeelle. Puran paineeni kävelemällä maastossa kolme, neljä tuntia, minkä jälkeen olen aivan poikki.

Liikunta on aina ollut tärkeää Rantaselle, joka on aiemmin treenannut paljon ja juossut kaksi maratoniakin.

– Viimeiset neljä vuotta ovat olleet niin kiireiset, että kuntoilu jäi. Nyt olen ryhdistäytynyt ja alkanut jälleen käydä säännöllisesti kuntosalilla.

Rantanen on iloinen siitä, että on voinut kehittyä työssään, edetä urallaan ja saanut vielä yli viisikymppisenä uudet haastavat tehtävät. Opiskeluakaan hän ei ole unohtanut, vaan seuraavana tähtäimessä on yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto. Työntekoa Rantanen aikoo jatkaa vielä pitkään, mutta muitakin suunnitelmia hänellä on tulevaisuuden varalle.

– Toivoisin, että minulla olisi jonain päivänä pieni maatila, jossa olisi muutama lammas, kanoja ja yrttipuutarha. Siellä haluaisin vanhentua yhdessä puolisoni kanssa.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)