TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 9.12.2015 | KOLLEGA.FI
Projektit maaliin

Projektityö on tullut minulle tutuksi parin vuosikymmenen aikana niin esimiehenä kuin yritysvalmentajana toimiessani. Sekä aiemmin projektin vetäjänä että nykyään projekti- ja esimiestiimejä valmentaessani tunnistan samat haasteet – miten onnistua erilaisissa kokoonpanoissa.

Carita Nyberg on Tasapainon avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.
Carita Nyberg on Tasapainon avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Harmillisen usein projektiin osallistujat valitaan vain osaamisnäkökulmasta. Projektin onnistuminen olisi varmempaa, jos sekä vetäjä että tiimiläiset olisivat aidosti projektiin sitoutuneita ja vuorovaikutus heidän välillään toimisi sujuvasti.

Hyvässä projektitiimissä kukin tietää tehtävänsä ja osaa toimia osana suurempaa kokonaisuutta pyrkiessään yhteistä tavoitetta kohti. Toimivan projektitiimin kokoamisessa Tasapainon Avaimet -menetelmän arkkityypeistä ja motivaatiotekijöistä on suurta apua. Avaintyökalujen avulla moni esimies on oivaltanut, miksi joku nauttii suuresti tehtävästä, jossa toinen kokee turhautuvansa.

Arkkityypit auttavat näkemään kullekin sopivat tiimiroolit ja motivaatiotekijät puolestaan kertovat, mikä innostaa tai lannistaa projektin eri vaiheissa. Monella on vahvuuksia, jotka luontaisesti sopivat johonkin projektin tehtävään ja tämän tiedon hyödyntäminen tekee todennäköisemmäksi paitsi motivoitumisen myös onnistumisen. Tässä artikkelissa keskityn motivaatiotekijöihin. Arkkityypeistä voit lukea aiemmin julkaistusta jutusta Arkkityypit tiimirooleissa.

Motivaatiotekijät lisäävät tyytyväisyyttä

Motivaatiotekijät auttavat meitä ymmärtämään, mitkä asiat kiinnostavat toisia ja miksi. Motivaatiotekijöitä on kaikkiaan yhdeksän: vuorovaikutus, turvallisuus, seikkailu, valta, ilmaisu, vapaus, laajeneminen, arvostus ja yhteys. Kukin näistä vaikuttaa arjen tyytyväisyyteen ja myös siihen, miksi jokin asia ei suju. Meillä jokaisella on tyypillisesti 2-3 motivaatiotekijää, jotka ovat erityisen tärkeitä projektiin sitoutumisen ja onnistumisen tunteen kannalta.

Alla suomalaisten arvostamat motivaatiotekijät suosituimmuusjärjestyksessä (IRO Researchin tutkimus):

 • Vuorovaikutus 65%
  Tiedon kulku ja avoimuus. Toimivat palaverikäytännöt. Lisäkoulutus.
 • Turvallisuus 60%
  Ennakkotieto. Suunnitelmallisuus. Tarkistuspisteet.
 • Vapaus 59%
  Itsenäinen toiminta. Joustavuus. Yksin tekeminen.
 • Arvostus 46%
  Viihtyisä ilmapiiri. Tiimityö. Palautteen saaminen.
 • Ilmaisu 21%
  Luovuus ja kehittäminen. Projektin esittely.
 • Seikkailu 17%
  Uudet tehtävät. Vaihtelevuus ja ideointi.
 • Yhteys 15%
  Sosiaalinen toiminta. Verkostot. Yhdessä tekeminen.
 • Valta 10%
  Vaikuttaminen, päätöksenteossa mukanaolo. Projektin tai sen osan johtaminen.
 • Laajeneminen 8%
  Uudet, suuret projektit. Projektityön kehittäminen.

Tiimin ihannekokoonpano

Ottamalla huomioon tiimin jäsenten motivaatiotekijät, voidaan ryhmästä rakentaa tehokas ja toimiva. Projektin vetäjäksi sopii henkilö, jonka motivaatiotekijöinä korostuvat valta tai laajeneminen sekä vuorovaikutus, jolloin johtaminen, kehittäminen ja tiedon jakaminen ovat hänelle ominaisia. Hyvän tiimihengen luojana toimii henkilö, jonka motivaatiotekijöiden kärjessä ovat arvostus tai yhteys. Hän varmistaa, että ilmapiiri pysyy hyvänä ja yhdessä toimiminen sujuu mutkattomasti vaikkapa järjestämällä vapaamuotoisen illanvieton tiimiläisille. Ideoijaksi valikoituu luonnollisesti henkilö, jonka motivaatiotekijöinä ovat seikkailu tai ilmaisu, mikä näkyy luovuutena ja rohkeutena esiintyä. Henkilölle, jonka vahvana motivaatiotekijänä on vapaus, kannattaa antaa osa projektista itsenäisesti hoidettavaksi, kun taas turvallisuutta arvostavalle sopii koollekutsujan ja asioiden valmistelijan rooli.

Hyvä projektinjohto saa ihmisistä esiin parhaat puolet yhteistä tehtävää toteuttamaan. Projektityössä on keskeistä huomioida osallistujien luontaiset vahvuudet ja motivaattorit. Kun nämä osa-alueet, osaamisen lisäksi, saadaan käyttöön, se luo puitteet innostukselle, laadukkaalle toiminnalle ja projektin onnistumiselle.

Lisätietoa Tasapainon Avaimista www.keys2balance.com tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)