COACHING

Mainos
TEKSTI SANDY TALARMO KUVA VILLE TALARMO | 17.9.2014 | KOLLEGA.FI
Rutiineilla tilaa olennaiselle

Rutiini kuulostaa monen korvaan suorastaan rutisevan kuivalta. Jippo onkin siinä, että rutiinit luodaan ajatuksen kanssa. Harkitaan, mitkä tehtävät voi hoitaa rutiinilla ja millaiset rutiinit toimivat omalla kohdalla parhaiten.

Valmentajana toimiva Sandy Talarmo on koulutukseltaan sosionomi, life coach ja ammattijärjestäjä.
Valmentajana toimiva Sandy Talarmo on koulutukseltaan sosionomi, life coach ja ammattijärjestäjä.

Spontaanista elämästä saa nauttia täysin palkein, kun rutiinit vapauttavat aikaa olennaiselle. On paljon asioita, jotka voi suunnitella ja harjoitella niin toimiviksi, että ne sujuvat varmasti ja vaivattomasti. Hyvä rutiini on innostava, se palvelee sinua ja jättää elämääsi luovaa liikkumavaraa sinne, missä sitä tarvitset. Rutiinit antavat päivälle tietyt raamit ja rytmin, jolloin voit rauhassa keskittyä siihen, mitä kulloinkin olet tekemässä.

Toimivat rutiinit vähentävät stressiä

Työajan kuluminen toissijaisten asioiden hoitamiseen kasvattaa stressiä monilla työpaikoilla. Tällaisten asioiden organisoimiseen ei haluaisi käyttää aikaa, koska ne tuntuvat vähäpätöisemmiltä kuin pääasiallinen työ. Kuitenkin usein näiden asioiden hoitamiseen menee turhaa aikaa juuri siksi, ettei niiden hoitamiseen ole muodostunut toimivaa työjärjestystä.

Rutiinit auttavat saamaan asioita aikaan vähemmällä vaivalla ja pitämään näihin asioihin käytettävän ajan kohtuullisena. Tällöin ei myöskään tarvitse miettiä joka kerta erikseen, milloin nämä asiat tulevat tehdyksi ja tulevatko ne tehdyksi.

Rutiineja voi tehdä esimerkiksi postin ja sähköpostin käsittelystä, puheluiden hoitamisesta, erilaisten asioiden kirjaamisesta, laskujen maksamisesta ja muista usein toistuvista työtehtävistä, jotta niitä ei tarvitsisi miettiä joka kerta uudestaan. Rutiiniin voi työjärjestyksen ja toimenpiteiden lisäksi kuulua tietty ajankohta, jolloin asia hoidetaan.

Kun tunnistat, millaiset rutiinit sinulla toimivat, voit soveltaa samoja rutiineja töistä kotiin tai kotoa töihin. Arkea helpottaa, kun samankaltaiset asiat hoituvat samaan tapaan. Etenkin papereiden käsittelyn rutiinit tukevat myös järjestyksen ylläpitoa, kun paperit eivät kasaannu pinoiksi yhtä helposti.

Yksi uusi rutiini kerrallaan

Aloita jostain innostavasta asiasta, jonka sujumisella on arjessasi huomattava merkitys. Mieti vaihe vaiheelta, kuinka haluat tämän asian sujuvan. Mistä on sinulle eniten iloa ja hyötyä? Ala luoda tästä rutiinia vähän kerrallaan.

Korvaa vanhat rutiinit, jotka eivät enää toimi. Jotkut rutiineistamme ovat periytyneet edeltäjiltämme, jotkut jopa lapsuudenkodistamme, jossa arjen tarpeet ja puitteet ovat voineet olla hyvin erilaisia kuin nykyisin. Rutiinit ovat toimineet hyvin silloin, mutta kaikkea ei voi siirtää elämäntilanteesta toiseen tai ihmiseltä toiselle sellaisenaan. Elämä muuttuu edelleen, joten nyt luotuja rutiineja on niin ikään välillä hyvä kyseenalaistaa ja tarvittaessa päivittää.

Jos luot useampia uusia rutiineja yhtä aikaa, vie alkuinnostus jonkun matkaa eteenpäin, mutta useiden uusien tapojen omaksuminen kerralla käy äkkiä raskaaksi. Väsyneenä tai kiireessä on vaarana, että kaikki jää kesken ja luisut takaisin vanhoihin tapoihin. Ota askelia, jotka mahtuvat hyvin arkeesi ja innostavat eteenpäin.

Lisätietoja kirjoittajasta ja hänen kursseistaan löydät osoitteesta www.sandytalarmo.fi. Katso myös Talarmosta aiemmin julkaistu juttu Valmentaminen unelma-ammattina.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)