JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI ANNU PALMU KUVA MARJA KASANEN | 17.9.2014 | KOLLEGA.FI
Luottamus vie menestykseen

Johtamiseen tarvitaan suurta asennemuutosta, jotta työelämä muuttuu vastaamaan 2000-luvun ihmisen tarpeita ja tavoitteita. Muutos edellyttää sitä, että jokainen esimiesasemassa oleva on valmis pohtimaan omaa nykyistä johtamistapaansa ja miettimään vakavasti toisenlaisia lähestymismahdollisuuksia.

Luottamuksen tunne on perusedellytys työssä jaksamiselle, luovuudelle ja rohkeudelle uudistua. Kokemus on opettanut minulle, että luottamuksen väheneminen organisaatiokulttuurissa vaurioittaa laatua, tehokkuutta, tuottavuutta ja luovuutta. Juuri tästä syystä kirjoitin muutama vuosi sitten kirjan työvuosistani Nokialla.

Annu Palmu on kouluttaja, joka haluaa edistää ihmislähtöistä johtamiskulttuuria.
Annu Palmu on kouluttaja, jonka missiona on edistää ihmislähtöistä johtamiskulttuuria.

En halua tuomita ketään johtamiseen liittyvissä asioissa. Tiedän, että aiemmin omaksutut johtamistavat ovat jotain, joilla on haluttu tehdä hyvää: synnyttää tehokkuutta, tuottavuutta ja taloudellista hyvää Suomeen ja suomalaisille. Mutta haluan herätellä ihmisiä ajattelemaan. Vain harvalla on ollut mahdollisuus nähdä pitkän ajan kuluessa tällaisten johtamistapojen todelliset, työelämän laatuun vaikuttavat seuraukset. Näin Nokiassa koko kehityskaaren ja sen, miten salakavalasti 1900-luvun johtamistavat sovellettuna tietokoneistettuun ympäristöön tekevät meidät sokeiksi ihmisyyden kannalta tärkeille asioille.

Mielestäni luottamuksen menettämisessä on kyse siitä, ettemme ole havainneet johtamiseen liittyviä paradoksaalisia piiloon jääviä puolia, jotka huomaamatta murentavat vallitsevaa luottamusta. Yritysjuristin työssäni olin jatkuvasti tekemisissä hyvin vaativien ja vaikeiden asioiden kanssa. Nostaessani esiin johtamiseen liittyviä seikkoja, ei kyse ole esimiesten ja johtajien syyttämisestä tai arvostelusta. Eikä kyse myöskään ole mistään pehmoilusta. Kyse on yritysten ja organisaatioiden toimintaan vaikuttavista asioista, jotka näyttävät olevan liian itsestäänselviä tullakseen huomioiduiksi.

Tämä kaikki kuitenkin näkyy toiminnan laadussa, erimielisyyksinä, turhauttavina ja merkittävästi lopputuloksiin ja työkulttuuriin vaikuttavina seikkoina. Kyse on havainnoista, joiden avulla on mahdollista tehdä arjessa muutoksia. Nämä muutokset synnyttävät aitoa ja kestävää tehokkuutta ja luovuutta sekä saavat aikaan sitä paljon peräänkuulutettua työssä viihtymistä. Kokemukseni ison organisaation ongelmatilanteista, riskienhallinnasta, pk-yrityksistä ja kolmannesta sektorista ovat antaneet minulle kyvyn tunnistaa organisaatioiden kehitysmahdollisuudet. Luottamusta vahvistavassa johtamistavassa on kyse todella keskeisestä yritysten ja organisaatioiden menestykseen vaikuttavasta tekijästä.

Menestyksen avaimet ovat käsissämme; kyse on halusta ja rohkeudesta katsoa asioita uudella tavalla. Tehdään niin – ja luotetaan toisiimme.

Annu Palmu toimii johtajuuskouluttajana ja johdon työnohjaajana. Lue myös Palmusta aiemmin julkaistu juttu Eettisyys johtotähtenä. Lisätietoja Palmusta löydät osoitteesta www.hekateconsulting.fi. Palmu on kirjoittanut kirjat Rakasta itseäsi, Basam Books 2014 ja Nokia-vuodet, Atena Kustannus 2009.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)