HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI PIRKKO TAVAILA KUVA EMILIA RAUNIO | 17.9.2014 | KOLLEGA.FI
Sopivasti kapinallinen

Auktoriteettihahmojen ja instituutioiden kyseenalaistaminen on kehityksen merkki aikuisenakin. Mitä enemmän on ehtinyt kartuttaa elämänkokemustaan, sitä varmemmin tietää mitä haluaa ja mitä ei missään nimessä halua. Itsekunnioituksen vuoksi on tärkeää seistä itselleen merkityksellisten asioiden takana. Rohkea ja viisas kapinallinen uskaltaa jättää taakseen sen, mikä ei enää palvele. Hän tietää, että joskus on uskallettava sulkea ovia ja vaihtaa seuraa. Positiivinen muutos on hyvästä. Se johtaa kehitykseen.

Pirkko Tavaila on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittynyt health coach.
Pirkko Tavaila on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittynyt health coach.

Sopivasti kapinallinen ottaa vastuun sanoistaan ja teoistaan. Hän tähtää kaikille hyvään lopputulokseen. Toista voi kohdella arvostavasti ja kunnioittavasti, vaikka pitääkin kiinni omasta tavoitteestaan. Sopivasti kapinallinen uskaltaa ehdottaa uusia ratkaisuja. Hän käyttää omaa arvostelukykyään ottaessaan vastaan ohjeita muilta. Hän ei kulje sokeasti joukon mukana. Mikä tärkeintä, viisas kapinallinen ei valita. Jos jokin asia ei miellytä, hän pyrkii tekemään asialle jotain. Jos asiaintilaa ei voi muuttaa hän pyrkii sopeutumaan tilanteeseen. Kapinalliseltakin edellytetään tilannetajua ja pelisilmää.

Rakentava kapinallisuus näkyy hyvänä asenteena kotona ja työpaikalla. Vastuullinen kapinallisuus ei piiloudu muiden selän taakse. Se on hyvää asennetta, joka ilmenee peräänantamattomuutena, mutta myös nauruna arjen kömmähdyksille ja omille vajavaisuuksille. Homma hoituu hyvin ja kuitenkin rennosti. Järki ja sydän ovat mukana kuin valon soturilla ainakin.

Positiivinen kapinallisuus tekee hyvää luovuudelle. Ideat ilmaantuvat kuin tyhjästä, kun päästää itsensä irti ja antaa ajatusten rikkoa rajoja. Matka ideasta toteutukseen on ajoittain turhauttava ja normaaliin luovaan prosessiin kuuluu omien kykyjen ajoittainen epäily, jopa halu antaa periksi, mutta sisukas kapinallinen porskuttaa maaliin asti. Todennäköisesti hän on suunnitellut projektin päätösjuhlaa jo lähtötelineissä. Kapinallinen haluaa muuttaa maailmaa, ja pieniäkin onnistumisia pitää uskaltaa juhlia, mieluiten jo matkan varrella.

Viisas kapinallisuus tarkoittaa myös sovinnaisuuden hyväksymistä. Rajat ovat hyvästä, kunhan ne eivät ahdista ja estä kehitystä. Tarvitaan voimaa ja vastavoimaa:

 • älykkyyttä ja hulluttelua
 • joustavuutta ja jääräpäisyyttä
 • nöyryyttä ja rohkeutta
 • nopeutta ja kärsivällisyyttä
 • elämänkokemusta ja lapsenmieltä
 • tiimityöskentelijän taitoja ja itsenäisyyttä
 • keskittymistä ja tietoista herpaantumista
 • kaaosta ja järjestystä
 • perinteiden kunnioitusta ja muutoshalukkuutta
 • ammattitaitoa ja halua oppia uutta
 • virkeyttä ja lepoa

Maailma on pullollaan neroja, jotka eivät tule kaapista ulos, vaikka mieli tekisi. Syynä saattaa olla turnauskestävyyden puute. Siihen auttaa asenteen ja työtapojen muutos. Sen sijaan pelko on vakavampi este. Moni pitää lahjansa ja luovuutensa piilossa arvostelun pelosta. Aikuiseen kapinallisuuteen kuuluu viitata kintaalla toisten mielipiteille. Sitä paitsi, harva välittää toisten tekemisistä ja edesottamuksista. Ainoa todellinen arvostelija on oma mieli, joka saa pontta omista negatiivisista uskomuksista, menneistä epäonnistumisista ja huonosta itsetunnosta. Itsekunnioituksen edellytys kuitenkin on, että uskaltaa kulkea omia polkujaan. Sopivasti kapinallinen on hyvä juuri siinä.

EatBeNow.com-sivustolta löydät lisävinkkejä ja reseptejä hyvään elämään. Voit myös tilata kerran kuukaudessa ilmestyvän suomenkielisen uutiskirjeen osoitteesta pirkko@eatbenow.com.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)