HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI JA KUVA MARJA KASANEN | 7.5.2014 | KOLLEGA.FI
Arvojohtamisen puolestapuhuja

Loogisesta ajattelusta pitävä Nonna Babitzin rakastaa haasteita. Nousujohteista uraa tehnyt Babitzin teki vuosi sitten rohkean ratkaisun ja ryhtyi yrittäjäksi voidakseen valmentaa ja luodakseen työelämään parempaa johtamiskulttuuria.

Nonna Babitzin pitää uuden oppimisesta ja nauttii siitä, että saa ratkoa visaisia työhaasteita.
Nonna Babitzin nauttii valmentamisesta ja visaisten työhaasteiden ratkomisesta.

Tiedolla monivaiheisen työuran tehnyt Nonna Babitzin on koulutukseltaan tietojenkäsittelyn tradenomi. Kouluaikoina matematiikasta pitänyt Babitzin hakeutui lukemaan tietojenkäsittelyä kaverinsa suosituksesta.

– Tietokoneet eivät alun perin kiinnostaneet minua lainkaan. Kiinnostuin kuitenkin ohjelmoinnista, sillä siinä saa käyttää loogista päättelykykyä, Babitzin kertoo.

Babitzin alkoi työskennellä jo opiskeluaikana Tiedossa, jossa hän koodasi, määritteli ja toteutti sovelluksia sekä veti projekteja. Valmistumisen jälkeen haasteet kasvoivat ja vuonna 2005 Babitzin sai ensimmäisen esimiestehtävänsä.

– Olin yksikönvetäjän apuna etsimässä uutta tiiminvetäjää, kun rekrytointikierroksen päätteeksi sain täydeksi yllätyksekseni kuulla, että minut haluttiin nimittää tehtävään.

Mielessään Babitzin epäili omia valmiuksiaan, mutta päätti kokeilla, kun tilaisuus kerran tuli kohdalle. Esimiestyö veikin Babitzinin mennessään ja hän huomasi nauttivansa siitä, että saattoi auttaa muita onnistumaan työssään.

Eettisyys arvoon

Yhden haasteellisimmista tehtävistään Babitzin sai vuonna 2009, kun häntä pyydettiin rakentamaan Tiedolle uutta Business Intelligence -yksikköä. Tarkoituksena oli löytää yksikköön talon sisältä oikeat ihmiset, rakentaa organisaatio ja miettiä sille visio.

– Alun perin suunnitelmana oli perustaa 80 hengen yksikkö, mutta kun organisaatio lopulta muotoutui, sopivia ihmisiä oli löytynyt globaalisti runsaat 350.

Kootessaan Suomen yksikön johtoryhmää Babitzin alkoi pohtia syvällisesti yrityksen johtamiskulttuuria. Hän halusi näyttää, että tulosta voi tehdä myös arvopohjaisesti ja eettisesti. Muutoksen aikaansaamiseksi hän alkoi valmentaa johtoryhmäänsä ja muutamaa muuta esimiestä kollegoidensa organisaatioista.

– Sana levisi ja esimieheni kysyi, voisinko valmentaa myös hänen johtoryhmäänsä.

Babitzin alkoi työn ohessa opiskella valmentamista ja syventää johtamistaitojaan. Illat ja viikonloput kuluivat kirjoja lukiessa, webinaareja tutkiessa ja kursseja käydessä.

– Kouluttauduin business coachiksi ja opiskelin NLP:tä. Oma vuorovaikutustapani muuttui kurssien myötä toisenlaiseksi. Näin jälkikäteen tajusin, miten paljon näistä tiedoista olisi ollut apua jo aiemmissa esimiestehtävissäni.

Oman firman aika

Työtehtävät seurasivat toisiaan ja Babitzin sai sydämensä kyllyydestä vastuuta ja haasteita.

Vuonna 2012 tuli mietinnän paikka, kun Babitzinille tarjottu tehtävä ei enää innostanut samalla tavalla kuin aiemmin.

– Vaikka tarjottu tehtävä oli mielenkiintoinen, en olisi päässyt vaikuttamaan siinä niin paljon kuin halusin. Aloin pohtia, voisinko ryhtyä valmentamaan myös muiden firmojen johtajia, jolloin pääsisin vaikuttamaan monen eri yrityksen menestykseen ja tuloksiin.

Ulkopuolisia valmennuspyyntöjä alkoi tulla yhä enemmän, ja päivätyön ja valmennuksen yhteensovittaminen kävi entistä raskaammaksi. Kokopäivätoimiseksi yrittäjäksi Babitzin heittäytyi vuosi sitten kesällä.

– Nyt johdan firmaani Adare Oy:tä, jossa työskentelen kahden muun valmentajan kanssa. Päätyöni on johtoryhmien ja johtajien valmentaminen.

Suuri osa Babitzinin työajasta menee koulutuksen valmistelemiseen, sillä hän räätälöi valmennuksen asiakkaan mukaan.

– Mietin etukäteen muun muassa asiakkaan tavoitteet, ryhmädynamiikan ja ajattelutavan, ja muokkaan valmennusta sen mukaan, mihin ryhmä on valmis ja millä tavalla saadaan paras mahdollinen lopputulos.

Johtajuuden ytimessä

Babitzin nauttii työssään erityisesti siitä, että pystyy vaivatta luomaan syvällisen yhteyden valmennettavaansa. Coachatessaan Babitzin laittaa valmennettavansa pohtimaan, kuka hän on ihmisenä, jolloin päästään johtajuuden ytimeen.

– Johtajuutta tehdään koko persoonalla. Hyvä johtaja kunnioittaa kaikkia ihmisiä asemasta riippumatta ja käyttäytyy arvostavasti.

Moni ylimmässä johdossa toimiva on Babitzinin mukaan varsin yksin, sillä isoja kysymyksiä ei yleensä voi pohtia alaisten tai johtajakollegoiden kanssa.

– Ulkopuolisena valmentajana pystyn sanomaan suoraan sen, mitä kukaan muu ei uskalla sanoa, ja sitä johtajat arvostavat.

Parhaita hetkiä Babitzin kokee työssään, kun valmennettava saa wau-elämyksen ja hänen silmänsä syttyvät.

– Eräskin konsernijohtaja tuli jälkeenpäin halaamaan ja kertoi, kuinka muutin hänen elämänsä. Siihen vastasin, että minä en sitä tehnyt, vaan hän itse. Olen kanssakulkija, joka kysyy ne oikeat kysymykset.

Babitzin intohimona on auttaa ihmisiä kasvamaan tehtävissään ja muuttaa suomalaista johtamiskulttuuria paremmaksi.

– Tavoitteeni on tuoda johtamiseen eettisyyttä ja arvoja. Näillä eväillä päästään paljon pidemmälle kuin tulosjohtamisella.

Mökkeilyä ja muumeja

Yrittäjänä Babitzin on huomannut stressaavansa vähemmän kuin ollessaan palkkatyössä.

– Nyt kun vastaan itse omista töistäni enkä ole riippuvainen toisten tekemisistä, olen paljon rauhallisempi.

Tämän lisäksi Babitzin on oppinut irtipäästämisen taidon.

– Nykyään osaan pistää asiat ikään kuin hyllylle ja palata niihin myöhemmin.

Paras keino rentoutumiseen on kuitenkin puuhailu perheen kesäpaikassa Tampereen kupeessa.

– Meillä on ihana kesämökki, jonne päästessäni unohdan kaikki työasiat.

Babitzin myöntää kuitenkin olevansa työstään niin innostunut, että nappaa vinkkejä valmentamiseen vapaa-ajallaankin. Tämä on joskus koetellut lasten kärsivällisyyttä.

– Olen kerran jos toisenkin keskeyttänyt yhdessä katsomiamme Muumi-videoita kirjoittaakseni ylös muumipapan lausumia viisauksia, jotka sopivat oivallisesti johtamiseen.

Lisätietoa Nonna Babitzinista ja hänen valmennuksestaan löydät osoitteesta www.adare.fi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)