HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI JA KUVA MARJA KASANEN | 29.1.2014 | KOLLEGA.FI
Työterveyttä koko elämä

Diacorin johtajalääkärinä toimiva Anja Hallberg on työlleen omistautunut. Työterveyshuollossa neljällä vuosikymmenellä toiminut Hallberg nauttii työstään, jonka kokee merkitykselliseksi.

Ensimmäisestä työpaikastaan lähtien Anja Hallberg on ollut tekemisissä työterveyden kanssa. Vuonna 1984 lääkäriksi valmistunut Hallberg erikoistui työterveyshuoltoon, jonka parissa hän on työskennellyt yhtäjaksoisesti 23 vuotta.

– Ala on muuttunut paljon näiden vuosien aikana. Alkujaan työterveyttä hallitsi sairastupa-ajattelu, sitten tuli työkykyä ylläpitävä toiminta ja nyt keskitytään työurien pidentämiseen ja kumppanuuteen työnantajien kanssa, Hallberg kertoo.

Anja Hallberg sanoo nauttivansa työskentelystä Diacorin innostavassa työyhteisössä.
Anja Hallberg sanoo nauttivansa työskentelystä Diacorin innostavassa työyhteisössä.

Hallbergilla on takanaan pitkä lääkärinura. Hän on työskennellyt muun muassa Orionin lääketehtaalla, Medivireessä ja Valtiokonttorissa. Ennen nykyistä tointaan Diacorissa hän työskenteli seitsemän vuotta johtavana työterveyslääkärinä Fazer Amicalla, jossa hän vastasi yrityksen pääkaupunkiseudun työterveyspalvelujen tuottamisesta ja koordinoi koko yrityksen valtakunnallista työterveyshuoltoa. Amicalla oli siihen aikaan yli 1000 ravintolaa aina Hangosta Kemijärvelle asti.

– Pääkaupunkiseudun työterveyshuollon piirissä oli yli 2000 työntekijää. Tehtäviini kuului muun muassa työkykyarviot, työhöntulotarkastukset sekä sairas-vastaanotto. Sen lisäksi pidin yhteyttä valtakunnallisiin yhteistyökumppaneihin.

Amican pääkaupunkiseudun työterveyshuolto kuitenkin ulkoistettiin vuonna 2006. Hallberg jäi taloon hallinnolliseksi lääkäriksi, kunnes Diacor halusi palkata hänet.

– Olisin hyvin voinut jatkaa Amicalla, mutta kun tilaisuus tarjoutui, halusin vielä kokeilla jotain uutta.

Kliinisestä hallinnolliseen työhön

Vuonna 2007 Hallberg siirtyi Diacoriin johtajalääkäriksi. Tässä yhteydessä hänen työnkuvansa muuttui kokonaan hallinnolliseksi ja työn vaativuuden vuoksi hän luopui kliinisestä työstä.

– Se oli kipeä muutos, sillä pidin potilastyöstä, joka oli aina ollut mielestäni palkitsevaa. Toisaalta ajattelin, että pääsen käyttämään pitkää kokemustani muiden hyödyksi.

Aluksi Hallberg hoiti pääasiassa asiantuntijatehtäviä, rekrytoi lääkäreitä ja vastasi terveydenhuollon palveluista. Diacorin toimitusjohtajan vaihtuessa muuttuivat myös Hallbergin tehtävät.

– Organisaatiouudistuksen yhteydessä sain kehitettäväkseni työterveyden palvelut. Lisäksi johdettavakseni tuli viiden hengen erikoisasiantuntijoista koostuva työterveyden ohjausryhmä.

Tehtävät lisääntyivät entisestään, mutta mielenkiintoinen työ vei mennessään.

Nykyään Hallberg tekee keskimäärin 50-tuntista työviikkoa. Työt tulevat helposti kannettavan tietokoneen mukana myös kotiin.

– Työpäiväni ovat hyvin vaihtelevia. Leijonan osan työstä vievät erilaiset kokoukset, johtoryhmätyöskentely, työterveyden ohjausryhmän vetäminen sekä osallistuminen erilaisiin projekteihin.

Lisäksi Hallberg hoitaa yhteydenpidon ammatinharjoittajalääkäreihin, vetää vastuulääkäritiimiä ja järjestää lääkäri-iltoja. Osansa ajasta vie myös yhteistyö oululaisen Caritas Lääkärit Oy:n kanssa, jonka hallituksen kokouksissa Hallberg käy Diacorin edustajana kerran kuussa.

Reklamaatio menee ykköseksi

Hallbergin mielestä yksi haasteellisimmista tehtävistä on reklamaatioiden hoitaminen. Hän saa hoidettavakseen kaikkein vakavimmat palautteet, joita lääkäriasemien palautevastaavat välittävät hänelle.

– Yksi reklamaatio voi muuttaa koko päivän ohjelman, sillä se menee kaiken ohi. Reklamoivat potilaat eivät voi odottaa, vaan asian käsittely pitää aloittaa heti. Vaikeimmissa tapauksissa voi olla kyse esimerkiksi vakavan hoitovirheen epäilystä. Puhun potilaiden kanssa usein pitkiä puheluita, pyydän selvityksiä hoitoon osallistuneilta ja laadin yhteenvetoja.

Itseään Hallberg luonnehtii puskutraktorijohtajaksi. Hän käyttää arvovaltaansa ja verkostoaan edistääkseen alaistensa ja työterveyden asioita.

– Teen tilaa työterveyden ohjausryhmälle, jotta he saavat rauhassa kehittää asioita. Minulla on onneksi perspektiiviä ja kokemusta, joita voin käyttää hyväksi asemassani.

Mielekkyys motivoi

Vaikka työ on kiireistä, sen mielekkyys auttaa Hallbergia jaksamaan. Yksi Hallbergia motivoiva tekijä on työnantajan eettisyys ja vastuullisuus. Diacorin omistaa Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö, joka käyttää Diacorin voitot muun muassa pitkäaikaisasunnottomien, päihde- ja mielenterveystyön sekä lastensuojelun hyväksi.

Diacorin työilmapiiri on hyvä ja matala organisaatio antaa ihmisille vaikutusmahdollisuuksia. Esimiestyöhön on kiinnitetty erityistä huomiota ja hyvän esimiehen ominaisuudet on mallinnettu. Ideointiin kannustetaan uuden Moottori-nimisen virtuaalisen ideointityötilan avulla ja uusia ideoihin myös tartutaan ja niitä toteutetaan. Myös henkilökunnan hyvinvoinnista pidetään huolta.

– Meillä on hyvät koulutusmahdollisuudet, oma toimiva työterveyshuolto, työterveyttä täydentävä sairauskuluvakuutus ja tuemme liikuntaharrastuksia. Lääkäriasemat ovat myös hyvin idearikkaita ja järjestävät omia tempauksia.

Diacor on osallistunut viime vuosina Great Place to Work -kilpailuun ja sijoittunut kahtena viime vuotena isojen yritysten sarjassa Suomen kakkoseksi ja Euroopan kilpailussa viime vuonna palkintosijalle.

Enemmän aikaa itselle

Omaa hyvinvointiaan Hallberg pitää yllä liikunnan avulla ja laajaa ystäväpiiriään tapaamalla.

– Olen käynyt paljon kuntosalilla, fillaroinut ja vesijuossut. Aiemmin pelasin usein myös tennistä ja harrastin laskettelua, mutta ristisidevamma hidasti viime keväänä menoa. Lisäksi ystävien tapaaminen on hyvin tärkeää.

Aviomies ja kolme aikuista lasta tuovat myös arkeen muuta ajateltavaa.

– Minusta on hiljattain tullut mummi. Lapsenlapsen kuva kännykän näytönsäästäjässä saa ongelmatkin oikeisiin mittasuhteisiin.

Hallberg on taas muutoksen edessä, kun Diacor uusii organisaatiotaan. Työpaikoille tarjottavista palveluista tulee oma liiketoimintayksikkö, jonka osaksi työterveyden kehittäminen siirtyy. Tässä yhteydessä Hallberg on omasta pyynnöstään luopunut työterveyden kehittämistehtävistä.

– On aika luovuttaa vetovastuu uudelle ihmiselle. Vaikka luopuminen tekee kipeää, niin tässä iässä haluaa jo päästä vähän vähemmällä. Töitä on jatkossakin ihan riittävästi. Perheeni ja ystäväni ovatkin iloisia, että minulle jää enemmän aikaa itselleni ja heille.

 

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)