HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT ERIKA SAUER | 11.9.2013 | KOLLEGA.FI
Globaalin nomadin elämää

Indonesiassa asemapaikkaa pitävä Erika Sauer viihtyy maailmalla. Tutkijana ja konsulttina toimiva Sauer työskentelee suvereenisti siellä, missä skype ja nettiyhteydet toimivat.

Johtamisen kehittäminen ja sen tutkiminen on aina kiinnostanut Erika Saueria, joka asuu suurlähettiläsmiehensä kanssa Jakartassa. Etäisyyksistä huolimatta Sauer työskentelee joustavasti Psyconin seniorikonsulttina ja Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun osa-aikatutkijana. Oman lisänsä arkeen tuovat suurlähettilään puolison velvollisuudet.

Erika Sauer osallistuu suurlähettilään puolison ominaisuudessa monenlaisiin tapahtumiin. Tässä vierailulla Wärtsilän voimalaitoksessa Itä-Timorissa.

– Elän globaalin nomadin arkea, vaikka kiertolaiselämä ei aluksi ollutkaan mikään tietoinen valinta. Olemme mieheni kanssa asuneet Ruotsissa, Saksassa, Kroatiassa, New Yorkissa ja nyt viime vuodet Indonesiassa, Erika Sauer kertoo.

Kauppatieteiden tohtoriksi Tampereen yliopistolla väitellyt Sauer on myös filosofian maisteri ja toimii dosenttina Jyväskylän yliopistossa. Akateeminen tutkijan ura lähti käyntiin osittain siitä syystä, että Sauer halusi taata itselleen mielekästä työtä myös ulkomailla asuessaan. Tätä pohjustaessaan hän ehti toimia tutkimusapulaisena vuoden verran, ennen miehensä ensimmäistä ulkomaankomennusta.

– Ensimmäinen asemapaikkamme oli Kroatiassa vähän ennen vuosituhannen vaihdetta, jolloin olin kahden pienen lapsen äiti. Toimin siellä myös puolitoista vuotta suurlähettiläs Osmo Lipposen assistenttina mieheni ollessa silloin vielä karriääridiplomaatti.

Näkökulma laajenee

Vuonna 2000 Sauer siirtyi perheineen New Yorkiin, kun hänen miehensä sai pestin Suomen YK-edustustosta. Sauer haki jatko-opiskelijaksi Tampereen yliopistoon ja alkoi pikkuhiljaa tehdä väitöskirjaa. Vuonna 2003 perhe palasi Suomeen, ja Sauer meni Tampereen yliopistolle töihin. Hän toimi yliopistolla ensin tutkijana ja sai väitöskirjansa päätökseen, minkä jälkeen hän työskenteli vanhempana tutkijana ja lopulta johtamistieteiden laitoksen kehitysjohtajana.

Liike-elämä tuli kuvioihin mukaan, kun Sauer halusi saada laajempaa näkökulmaa työhönsä.

– Aloitin Psyconilla seniorikonsulttina vuonna 2008, ja teen heille töitä joustavin aikatauluin.

Johtoryhmien kehittäminen on Sauerin lempiaihe, josta hän jaksaa innostua. Konsultin työhön sisältyy niin ristiriitatilanteiden ratkomista kuin esimiestaitojen valmennusta ja ylempien johtajien rekrytointeihin osallistumista.

Vuonna 2010 käsky kävi Jakartaan, jossa Sauerin perhe on nyt asunut kolme vuotta. Sauer käy Suomessa kolme, neljä kertaa vuodessa, kolmen viikon jaksoissa.

– Näiden käyntien aikana työskentelen Psyconilla ja hoidan omia asiakkaitani.

Pitkää pinnaa vaaditaan

Sauer tekee myös tutkimustyötä Tampereen yliopiston osa-aikaisena tutkijana nelivuotisessa projektissa, jossa tutkitaan tilojen merkitystä johtamiselle.

– Tutkimus jatkuu vuoteen 2015 asti, jonka jälkeen tutkimustulokset julkistetaan. Asuinpaikalla ei tutkimustyössä ole väliä, sillä tiimimme on kansainvälinen ja pidämme toisiimme yhteyttä skypen välityksellä.

Vaikka akateeminen ala on aina ollut Sauerille mieluisa, hän sanoo olevansa kärsimätön ihminen.

– Akateemisen maailman pitkät prosessit ovat minulle välillä hankalia, sillä haluan saada kaiken nopeasti valmiiksi ja turhaudun hitauteen. Tutkijakollegani ovatkin olleet korvaamattomia auttaessaan minua pitämään uskoni yllä projektien loppuun asti.

Seniorikonsultin työssä Sauer sen sijaan pääsee tekemään töitä nopeammassa tahdissa.

– Tuloksia Psyconin projekteissa tulee vauhdikkaammin. Johtoryhmien kanssa työskenneltäessä pitää saada nopeasti aikaan käytännönläheisiä ratkaisuja, jotka tuovat onnistumisen tunnetta. Isompiin muutoksiin tarvitaan toki enemmän aikaa.

Työtä aamusta iltaan

Vierailujen emännöinti kuuluu Erika Sauerin arkeen Jakartassa.  Vieraana Stephen Elop.

– Aamu alkaa sillä, että käyn läpi päivän ohjelman talon henkilökunnan kanssa. Aamupäivän aikana käyn kuntosalilla sekä hoidan omia töitäni iltapäivään asti.

Välillä päivän katkaisee jokin tapahtuma tai seminaari. Illat menevät vastaanottojen, kansallispäivien tai muiden iltamenojen merkeissä. Iltatilaisuudet alkavat yleensä seitsemältä ja loppuvat viimeistään kymmeneen mennessä.

– Pari kertaa viikossa järjestämme kotona aamiais-, lounas- tai päivällistilaisuuksia, joissa vieraina on useimmiten suomalaisia vientiyritysten edustajia ja paikallisia sidosryhmiä.

Puuhaa riittää myös vapaa-ajalla, sillä 15-vuotiaan tyttären koululla pitää käydä amerikkalaiseen tyyliin, mutta suomalaiseen makuun hieman liiankin usein infotilaisuuksissa ja opettajia tapaamassa.

Oman aikansa vie myös matkustelu Suomen ja Indonesian välillä sekä Indonesian sisällä.

– Viime kuussa olimme esimerkiksi Bangka-saarella tutustumassa paikalliseen kaivostoimintaan ja Surabayssa tapaamassa kaupungin virkamiehiä. Syksyn ohjelmassa on muun muassa New Yorkin tutkimusseminaari, ministeri Vapaavuoren vierailun isännöinti sekä vierailu Papualle.

Tulevaisuudesta Sauer ei tiedä muuta kuin sen, että hänen miehensä Indonesian komennus päättyy todennäköisesti ensi vuonna. Sitä seuraavasta asemapaikasta tai asuinpaikasta ei ole vielä mitään tietoa.

– Kun palaamme takaisin, katson mitä on tilanne. Nautin siitä, että voin tehdä sekä tutkijan että konsultin työtäni. Onnekseni voin tehdä näitä töitä missä vain.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)