HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT MARJA JA ERKKI KASANEN | 6.3.2013 | KOLLEGA.FI
Sisustussuunnittelijana Dubain auringon alla

Arabiemiraateissa asuva Pipsa Jäämaa on energinen yrittäjä. Meklarin työt sisustussuunnitteluun vaihtanut Jäämaa on omalla alallaan ja nauttii työstään suunnattomasti.

Pipsa Jäämaa on asunut maailmalla jo kymmenen vuotta, joista viimeiset seitsemän vuotta Dubaissa. Helsingistä kotoisin oleva Jäämaa on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri, jonka urasuunnitelmat olivat alun perin aivan tavanomaiset.

Pipsa Jäämaa viihtyy Dubain aktiivisessa ilmapiirissä.

– 90-luvulla vaihtoehtoina olivat valtiotieteellinen, oikeustieteellinen tai kauppakorkeakoulu, joihin pyrittiin kavereiden kanssa, Pipsa Jäämaa kertoo.

Vaikka arkkitehtuuri, taide, muoti ja sisustus olivat aina kiinnostaneet Jäämaata, hän opiskeli tunnollisesti kauppatieteitä ja valmistui 90-luvun lopulla Hankenilta.

– Jos minulla olisi ollut nuorempana enemmän rohkeutta, olisin alkanut opiskella sisustusalaa, Jäämaa lisää.

Valmistuttuaan Jäämaa työskenteli kotimaassa vakuutusalalla lähes kymmenen vuotta, toimien viimeiset vuodet meklarina. Samaan aikaan hän seurusteli Ranskassa työnsä vuoksi asuvan poikaystävänsä kanssa.

– En pitänyt meklarintyöstä ja haaveilin alan vaihdosta. Tilaisuus muutokseen koitti, kun poikaystäväni sai siirron Singaporeen. Silloin päätimme muuttaa yhteen ja menimme naimisiin.

Opiskelijasta yrittäjäksi

Ensimmäisen yhteisen kotinsa pariskunta perusti Singaporeen, ja vuosi muuton jälkeen perheeseen syntyi poika, Bruno.

– Aloitin Singaporessa sisustussuunnitteluopinnot, mutta mieheni sai jälleen siirron ja muutimme Dubaihin. Opinnot jäivät kesken, mutta jatkoin niitä täällä Dubaissa englantilaisessa designkoulussa.

Valmistuttuaan Jäämaa työskenteli aluksi freelancerina, sillä hän halusi hoitaa Brunoa kotona.

Neljä vuotta sitten aika oli kypsä omalle firmalle, jonka hän perusti yhdessä saksalaisen sisustussuunnittelijanaisen kanssa. Ihan helposti oman yrityksen perustaminen Arabiemiraateissa ei käynyt, sillä siihen tarvittiin aviomiehen lupa. Siinä oli itsenäisellä suomalaisella naisella vähän nielemistä.

– Kyllä se lupa Jyrkiltä heltisi parin päivän viivyttelyn jälkeen, Jäämaa nauraa.

Kun luvat järjestyivät, Jäämaa sai itselleen täysivaltaiset oikeudet. Tavallisesti puolisonsa työn vuoksi maahan tullut vaimo, joka toimii kotiäitinä, on merkitty miehensä viisumiin.

– Minulla on oma viisumi, ja oikeus jopa omaan viinakorttiin – täällähän alkoholia ei myydä vapaasti.

Arabiemiraateissa viisumin saanti on tiukasti sidottu työntekoon ja edellyttää omaa työpaikkaa tai yritystä. Työttömyyttä ei Arabiemiraateissa hyväksytä, ja mikäli työpaikkansa menettää, on ulkomaalaisella kuukausi aikaa etsiä itselleen uusi työpaikka ennen kuin joutuu lähtemään maasta.

Byrokratiaa ja sponsoreita

Arabiemiraateissa on paljon byrokratiaa ja kaikki asiat toimitetaan arabian kielellä.  Ulkomaalainen tarvitseekin avukseen oman asianhoitajan. Vaikka maasta on Jäämaan mukaan tullut viime vuosien aikana yrittäjämyönteisempi, vaatimuksia ja erikoisuuksia kuitenkin riittää. Ulkomaalainen ei esimerkiksi saa omistaa yritystään sataprosenttisesti, vaan mukaan tarvitaan paikallinen sponsori.

– Meillä on sopimus, jonka mukaan emiraattisponsori omistaa yrityksestämme 51 prosenttia ja me omistamme loput 49 prosenttia. Sen lisäksi meillä on toinen sopimus, jossa tämä omistus kumotaan, Jäämaa selvittää.

Dubain keskustan pilvenpiirtäjiä

Arabiemiraateissa ei makseta yritysveroja, mutta sponsorille maksetaan vuosittain yhdessä sovittu kohtuullinen korvaus. Maassa on kuitenkin myös erillisiä vapaakauppa-alueita, joissa ulkomaalaisille sallitaan täysi omistusoikeus. Niitä käyttävät lähinnä isot, kansainväliset yritykset.

Suhteita ja suosituksia

Työskentely Dubaissa ei ole helppoa, sillä kilpailu on kovaa ja suhteilla on merkitystä. Koska Arabiemiraateissa liikkuu paljon rahaa, kaupungissa toimivat kaikki isot, tunnetut sisustusalan yritykset sekä paljon pieniä toimistoja.

Vaikka yrittäminen oli aluksi vaikeampaa kuin Jäämaa oli kuvitellut, se ei ole haitannut tahtia.

– Uskon siihen, että kun tekee hommansa hyvin ja intohimolla, niin jossain vaiheessa se palkitaan.

Jäämaan verkosto on vuosien varrella laajentunut ja hänellä on asiakkainaan niin arabeja, afrikkalaisia kuin länsimaalaisia. Viimeisen puolen vuoden aikana asiakasmäärä on lisääntynyt huomattavasti. Tällä hetkellä Jäämaalla on meneillään neljä projektia, eikä hän pystyisi ottamaan yhtään lisää.

– Tavoitteenani on päästä tilanteeseen, jossa voin valita itse projektini. Minulle on tärkeää, että asiakas arvostaa hyvää suunnittelua ja muotoilua.

Naiseuden haasteita

Sukupuolesta ei ole yrittämisessä ollut haittaa, sillä emiraatit ovat tottuneet toimimaan ulkomaalaisten kanssa, etenkin nuorempi sukupolvi, joka on opiskellut Amerikassa tai Englannissa.

– Emiraattiasiakkaiden kanssa minulla ei ole ollut mitään ongelmia. He ovat erittäin kohteliaita naisia kohtaan. Vaikeinta on työmaalla, jossa joudun projektimanagerin ominaisuudessa käskyttämään naispomoon tottumattomia intialaisia, pakistanilaisia tai bangladeshilaisia työmiehiä.

Taidetta Dubai Mall -ostoskeskuksessa

Suunnittelutyössä Jäämaa nauttii siitä, että saa käyttää mielikuvitusta ja eri kulttuurien tuomia elementtejä. Suomalaisella pelkistetyllä linjalla Arabiemiraateissa ei pärjäisi.

– Täällä käytetään paljon enemmän värejä, jotka sopivat täkäläiseen auringonvaloon. Oma taitonsa on myös luoda omaa tyyliä ja mukautua samalla asiakkaan makuun.

Jäämaa pitää työnsä monipuolisuudesta, sillä yrittäjänä hän saa tehdä kaikkea markkinointityöstä kirjanpitoon.

– Parasta työssäni on kuitenkin ihmisten kohtaaminen. Kodin suunnittelu asiakkaalle on hyvin henkilökohtaista työtä. On palkitsevaa, kun asiakas on aidosti tyytyväinen lopputulokseen.

Elämä mallillaan

Arki on tasapainoilua työn ja kodin välillä. Koska Bruno on vasta koululainen, mies vie hänet aamulla kouluun ja Jäämaa hakee hänet iltapäivällä kotiin.

– Lopetan toimistopäivän siihen, että käyn hakemassa kolmen aikaan Brunon kotiin. Sen jälkeen luemme yhdessä läksyjä ja syömme. Viiden aikoihin saatan vielä lähteä asiakaskäynnille tai työmaalle.

Arjen pyörittämisessä perheen apuna on ollut jo seitsemän vuoden ajan filippiiniläinen kotiapulainen.

– Ilman kotiapulaistamme emme pärjäisi, sillä teemme välillä mieheni kanssa pitkää päivää.

Ulkomailla asumisessa oma asenne on Jäämaan mukaan erittäin tärkeä. Jo vuosia sitten eräs vanha brittileidi neuvoi häntä seurustelemaan pelkästään ekspatriaattielämässä viihtyvien positiivisten ihmisten kanssa ja välttämään valittajajoukkoa.

– Se on ollut hyvä neuvo. Negatiivisuus tarttuu, mutta niin myös positiivisuus. Myönteisten ihmisten seurassa voi itsekin hyvin.

Jäämaan perhe viihtyy Dubaissa. Yhteiskunta toimii hyvin, koulut ovat tasokkaita ja kaikkialla on siistiä. Loppuelämäksi Jäämaat eivät kuitenkaan aio maahan jäädä.

– Täällä on kiva olla niin kauan kun on aktiivinen ja toimii työelämässä. Olemme ajatelleet asua täällä niin pitkään kunnes Bruno on kirjoittanut ylioppilaaksi.

Pariskunnan haaveena on palata myöhemmin Eurooppaan. Sisustussuunnittelijan ammatti kun toimii missä päin maailmaa tahansa.

– Tässä iässä on jo oppinut, että pitää tehdä sitä, mistä tykkää eikä välittää siitä mitä muut sanovat. Siitä syntyvät parhaat tulokset.

 

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)