HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI JA KUVA MARJA KASANEN | 9.1.2013 | KOLLEGA.FI
Opetusala sydämenasiana

Työlleen omistautunut Tiina Lähteenoja-Niemelä toimii johtajana Haaga Yhtymään kuuluvassa Haaga-Perhossa. Ongelmanratkaisijaksi itseään luonnehtiva Lähteenoja-Niemelä nauttii työstään alati kehittyvässä koulutusorganisaatiossa.

Tiina Lähteenoja-Niemelän ura on kulkenut mutkien kautta ravintola-alalta opetusmaailmaan. Alunalkaen Helsingin kauppakorkeakoulusta ekonomiksi vuonna 1979 valmistunut Lähteenoja-Niemelä aloitti Primulan palkkahallinnossa kesäapulaisena.

– Työskentelin pari vuotta talous- ja henkilöstöhallinnon tehtävissä. Sattuman kautta päädyin eräänä vappuna Primulan ravintola Paakariin lippuja myymään ja siitä alkoi urani ravintola-alalla, Lähteenoja-Niemelä kertoo.

Tiina Lähteenoja-Niemelä viihtyy Haaga-Perhon avoimessa ja keskustelevassa työilmapiirissä.

Primulan ravintoloissa Lähteenoja-Niemelä työskenteli kymmenen vuotta muun muassa hovimestarina, kahvilapäällikkönä, ravintolapäällikkönä ja ravintolalinjan johtajana.

Työvuosiin tuli luonteva katko, kun Lähteenoja-Niemelä sai kaksi lasta ja jäi kotiin neljäksi vuodeksi. Sen kauempaa hän ei kuitenkaan malttanut olla kotona, kun huomasi lehdessä ilmoituksen, jossa haettiin tuntiopettajaa Porvoon matkailualan oppilaitokseen.

– Tuumasin, että tuntiopettajan tehtävät sopivat pienten lasten äidille paremmin kuin epäsäännöllinen ravintolapäällikön työ. Opettajana pääsin myös yhdistämään henkilöstöhallinnon ja ravintola-alan osaamistani.

Pari vuotta opetettuaan Lähteenoja-Niemelä sai vinkin entiseltä Primulan aikaiselta työkaveriltaan, joka työskenteli Haaga Instituutin ammattikorkeakoulussa, että Haaga-Perhossa tarvittiin tuntiopettajaa.

– Sain aluksi keikkatöitä Haaga-Perhossa johtamisen ja esimiestutkintojen tuntiopettajana minkä lisäksi toimin puolipäiväisen projektipäällikön hommissa.

Vuonna 2002 Lähteenoja-Niemelän esimies lähti talosta ja hänelle tarjottiin tämän paikkaa Haaga-Perhon yksikönjohtajana.

– Tartuin haasteeseen, sillä pidin talosta ja aikuiskoulutus on aina kiinnostanut minua.

Allianssityö pitää kiireisenä

Haaga-Perhossa Lähteenoja-Niemelä on paljon vartijana, sillä yksikkö tarjoaa tutkimus- koulutus- ja kehityspalveluita. Hän toimii tulosvastuullisena johtajana ja kuuluu Haaga Yhtymän johtoryhmään.

Viimeisen vuoden aikana Lähteenoja-Niemelää on työllistänyt allianssisopimus Mercuria Kauppiaitten Kauppaoppilaitoksen ja Helmi Liiketalousopiston kanssa.

– Olen uuden verkoston aikuiskoulutuksen ja yrityspalveluiden operatiivinen johtaja. Viime keväästä lähtien olen työstänyt ja rakentanut yhteistyötämme molempien tahojen kanssa.

Työ on vienyt lähes kaiken ajan, sillä kolmen erilaisen talon ja toimintamallin yhteensovittamisessa on ollut puuhaa. Kaikkien osapuolten tahtotila on Lähteenoja-Niemelän mukaan ollut alusta asti innostunut ja usko uuden luomiseen luja.

Koulutusallianssin tarkoituksena on kouluttaa tulevaisuudessa tarvittavia moniosaajia. Yhteistyöverkosto tarjoaa muun muassa kaupan alan, matkailu-, ravitsemis-, liiketalous- ja finanssiosaamista.

– Perustutkinnot on rakennettu modulaarisesti, jolloin painotus voi olla esimerkiksi merkonomin tutkinnossa, mutta siihen voidaan yhdistää ravintola-alan moduuli.

Johtajan aika kortilla

Tiina Lähteenoja-Niemelällä on seitsemäntoista suoraa alaista. Nämä oman alansa asiantuntijat muodostavat yksikössä kolme tiimiä. Haasteena Lähteenoja-Niemelä pitää alaistensa suurta määrää, sillä hän haluaisi tukea ja sparrata heitä paljon enemmän kuin ehtii.

– Käymme keväisin henkilökohtaiset kehityskeskustelut ja syksyisin tiimikehityskeskustelut. Sen lisäksi yritän pitää huolen, että kaikki saavat ratkaisut ongelmiinsa. Silti aikani ei riitä jokaiselle.

Henkilöstökyselyssä Lähteenoja-Niemelä on kuitenkin saanut johtamisesta hyvä arvosanat, eikä tiimeissä kaivata väliportaan pomoja. Myös työn itsenäisyyteen ja keskustelevaan ilmapiiriin ollaan tyytyväisiä. Pyyhkeitä puolestaan on tullut tiedottamisesta.

– Viime syksynä aloin kirjoittaa kerran viikossa Tiinan tiedotetta, jossa kerron kaikista yksikköön liittyvistä ajankohtaisista asioista. Meillä on ollut käytössä myös tiimitiedote, jossa jokainen tiimi informoi kerran kuussa tekemisistään.

Aluksi Lähteenoja-Niemelä lähetti tiedotteensa sähköpostilla, mutta on äskettäin siirtynyt käyttämään tiedottamiseen Haaga-Perhon intranet-sivuja, jotka ovat osa Haaga Yhtymän intranetiä.

– Talon avoimuudesta kertoo se, että myös johtoryhmän ja hallituksen pöytäkirjat ovat intranetissä kaikkien luettavissa.

Yhteishenki auttaa jaksamaan

Lähteenoja-Niemelä nauttii työstään, sillä Haaga Yhtymässä on hyvä henki. Kaikenkaikkiaan talossa työskentelee 130 henkilöä.

– Pienessä organisaatiossa jokaisen tuntee ainakin ulkonäöltä. Pidän myös Haaga Yhtymän johtamiskulttuurista joka ei ole turhan byrokraattista ja hierarkkista, vaan avointa ja läpinäkyvää.

Haaga-Perhossa Lähteenoja-Niemelä viihtyy etenkin työkavereidensa ansiosta.

– Minulla on mahdottoman kivat ja ammattitaitoiset alaiset sekä hyvä esimies. Lisäksi koen, että teemme täällä merkityksellistä työtä.

Työn ja vapaa-ajan välisen balanssin saavuttaminen on Lähteenoja-Niemelän mukaan vaativaa. Parhaita tasapainottajia ovat oma perhe ja ystävät, jotka antavat voimaa.

Kuntoaan Lähteenoja-Niemelä hoitaa käymällä kuntosalilla tai jumpissa ja kesäisin tekemällä puutarhatöitä.

Työt vievät kuitenkin helposti mennessään, ja kiihtyvän kiireen pyörteissä Lähteenoja-Niemelä sanoo unohtavansa ensiksi liikunnan, sitten ystävät ja lopulta yöunet.

– Siinä vaiheessa pitää pysähtyä ja katsoa helikopteriperspektiivistä, mikä on elämässä oikeasti tärkeää.

 

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)