Mainos
TEKSTI KATI HUOPONEN KUVA MIKKO KÄKELÄ | 9.1.2013 | KOLLEGA.FI
Työhyvinvoinnin strateginen johtaminen säästää rahaa

Yritysten työhyvinvointityö on usein yksittäisiä ja irrallisia toimenpiteitä eikä sitä yleensä ole linkitetty osaksi yrityksen strategiaa ja prosesseja. Työhyvinvointia mitataan myös usein keinoin, jotka keskittyvät akuutteihin ongelmiin tai kertovat menneestä, mutta eivät ennakoi tulevaa.

Strateginen työhyvinvoinnin johtaminen tarkoittaa tavoitteellista työhyvinvointityötä ja työhyvinvoinnin linkittymistä osaksi organisaation strategiaa, visiota ja arvoja. Työhyvinvointia tulee johtaa osana yrityksen toimintaa aivan kuten muitakin liiketoiminnan osa-alueita. Strateginen työhyvinvoinnin johtaminen parantaa organisaation kykyä tehdä tulosta ja ennakoida yritykseen kohdistuvia muutospaineita. Työhyvinvoinnin johtamisella varmistetaan, että työn tekemisen edellytykset ovat kunnossa suhteessa liiketoiminnan tavoitteisiin.

Määrittelyvaihe tärkein

Kati Huoponen toimii työhyvinvointijohtajana Ilmarisessa.

Koko työhyvinvoinnin johtamismallin rakentamisen tärkein vaihe on määritteleminen. Se kannattaa aloittaa organisaation perustehtävästä ja liiketoiminnan kannalta tärkeistä tavoitteista. Määrittelyssä olennaisia kysymyksiä ovat ainakin seuraavat: Mitä työhyvinvointi meillä tarkoittaa? Miten työhyvinvonti näkyy ja mihin se vaikuttaa? Mitä osa-alueita siihen kuuluu? Hyvin tehdyn määrittelyn perusteella on helpompi tehdä työhyvinvointisuunnitelma, johon kuuluvat tavoitteet, budjetti ja resurssit sekä mittarit ja seuranta.

Sairauspoissaolot laskuun

Suunnitelmaan perustuvien toimenpiteiden tulee olla myös ennakoivia pelkästään reagointiin tähtäävien toimenpiteiden ohella. Ilmarisessa saadun kokemuksen mukaan yrityksen toiminnan mittareista värähtävät ensimmäisinä parempaan suuntaan työhyvinvointisuunnitelman käyttöönoton myötä työtyytyväisyysmittarit, minkä seurauksena myös sairauspoissaolot kääntyvät laskusuuntaan. Esimerkiksi 500 hengen yrityksessä yhden prosenttiyksikön lasku sairauspoissaoloissa vähentää kustannuksia 180 000 euroa vuodessa. Samalla tietysti yrityksen tuottavuus paranee. Työtyytyväisyyden paraneminen 5 prosentilla taas vähentää yrityksessä tehtävää turhaa työtä arviolta 15 prosentilla.

Työhyvinvointi on yhteistyötä

Yrityksen työhyvinvoinnista vastaa aina viimekädessä ylin johto. Työhyvinvointityöhön on kuitenkin tärkeää saada mukaan ylimmän johdon lisäksi myös esimiehet ja koko henkilöstö. Kun henkilöstö otetaan mukaan alusta asti työhyvinvoinnin määrittelemiseen, suunnitteluun ja kehittämiseen, on sitoutuminen sovittuihin toimintatapoihin huomattavasti suurempaa.

Työhyvinvoinnin johtamisen tärkeyteen on nyt herätty erityisesti suurissa yrityksissä, joiden resurssit toisaalta mahdollistavat myös tavoitteellisen työhyvinvointityön. Mielestäni yrityksen, työterveyshuollon ja eläkeyhtiön välisessä yhteistyössä on kuitenkin edelleen parannettavaa. Tämä yhteistyö säästää hyvin toimiessaan huikeasti euroja ehkäistessään työkykyä uhkaavia tekijöitä.

Kati Huoponen
Työhyvinvointijohta
Ilmarinen

Blogin tausta

Työn iloa -blogin jutut perustuvat Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen materiaaliin. Blogin tavoite on jakaa  Ilmarisen laajaa kokemusta lukijoiden hyödyksi. www.ilmarinen.fi

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)