HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT MARJA JA ERKKI KASANEN | 27.12.2012 | KOLLEGA.FI
Sukeltava maailmankansalainen

Lähes kolmekymmentä vuotta maailmalla työskennellyt Anna Nokela on tehnyt vaikuttavan uran. Kymmenen vuotta sitten Nokela jätti hyvinpalkatun toimitusjohtajan paikan ja ryhtyi toteuttamaan unelmaansa sukellusyrittäjänä.

Anna Nokela tuntee Itä-ja Keski-Euroopan kuin omat taskunsa. 16 vuotta lääkeyritys Rochen palveluksessa on vienyt hänet muun muassa Varsovaan, Moskovaan, Bratislavaan, Prahaan, Baseliin ja Wieniin. Nokela tiesi jo nuorena haluavansa työskennellä ulkomailla.

Anna Nokela viihtyy yrittäjänä Kroatiassa.

– Valmistuttuani Hankenilta lähdin silloiseen Jugoslaviaan pieneen vientifirmaan töihin. Sen jälkeen pääsin Rochelle, josta kansainvälinen ura lähti liikkeelle todenteolla, Anna Nokela kertoo.

Nokela työskenteli eri asemamaissa muutaman vuoden kerrallaan ja perusti Rochelle tytäryhtiöitä. Työ oli mielenkiintoista ja vei täysin mennessään.

– Tein töitä aamut ja illat ja tulin niin myöhään kotiin, että kaupat olivat jo kiinni. Ostinkin lähes kaikki vaatteeni lentokentiltä. En ehtinyt tehdä edes ruokaa kotona, vaan söimme aivan yhtä kiireisen avomieheni kanssa ravintoloissa.

Ajatus oman firman perustamisesta oli kaihertanut Nokelan mieltä jo pitkän aikaa, sillä aikaa yksityiselämälle ei juuri ollut.

– Pääsimme töistä irti vain lähtemällä sukelluslomille kaukomaille, joissa ei ollut puhelinta.

Vapaudenkaipuu kypsytti

Vaikka Nokelan asema ja palkka oli hyvä, hän koki vapauden yhä tärkeämmäksi itselleen. Hiljalleen ajatus omasta firmasta kypsyi ja kymmenen vuotta sitten Nokela perusti Najada Divingin Dalmatian rannikolle Kroatiaan. Idea sukellusyrityksestä tuli harrastuksen kautta.

– Tykkään sukeltamisesta ja olimme käyneet Kroatiassa heti sodan jälkeen vuosina 1995-1996 turisteina sukeltamassa. Seutu oli todella kaunis eikä Murterissa ollut kansainvälisen tason sukelluskeskusta.

Nokelan työvuosina säästämistä rahoista oli kertynyt mukava pesämuna, jonka hän käytti yrityksen perustamiseen, sukelluskeskukseen ja tarvittaviin hankintoihin. Lisäksi hän sijoitti kylässä sijaitsevaan taloon, jossa hän majoittaa asiakkaitaan ja työntekijöitään.

Vedenalaista elämää Murterin lähistöllä.

Ihan helppoa yrittäjäksi ryhtyminen ei Kroatiassa ollut, vaikka Nokela tunsikin hyvin Itä-Euroopan kuviot. Siitä huolimatta, että Nokelalla oli opettamiseen oikeuttava kansainvälinen instructor-koulutus, hän ei voinut työskennellä Kroatiassa.

– Minun piti suorittaa kroatian kielellä paikallinen urheiluopisto, josta sain sukellusammattilaisen paperit ja työluvan. Sen avulla pääsin myös Kroatian sosiaaliturvan piiriin.

Koska Nokelalla ei ollut kokemusta sukellusalan yrittäjyydestä, hän kävi kolmen ensimmäisen yrittäjävuotensa aikana talvisin Egyptissä kansainvälisissä sukelluskeskuksissa alaa oppimassa.

Oleskelulupa kortilla

Kroatiaan asettuminen ei ollut aivan mutkaton juttu, sillä ulkomaalainen ei saa pysyvää oleskelulupaa ilman kielikoetta. Alkuaikoina Nokela joutui hakemaan erikseen joka vuosi työ- ja oleskeluluvat.

– Maassa pitää oleskella viisi vuotta, jonka jälkeen voi suorittaa yliopiston järjestämän kielikokeen. Sen jälkeen voi anoa pysyvää oleskelulupaa.

Nokela asuu Kroatiassa sukelluskauden ajan maaliskuusta marraskuun alkuun.

– Murter on pieni kylä, jonka turistikausi on käytännössä kesä-elokuussa. Olen käyttänyt kaikki liiketoiminnassa oppimani keinot saadakseni kauden pidemmäksi.

Työntekijöitä Nokelalla on vain assistentti, muut tekevät hänelle kausitöitä omien firmojensa kautta.

Valmistautuminen sesonkiin alkaa maaliskuun alussa, kun Nokela avomiehensä kanssa tulee laittamaan talon kuntoon, veneet vesille ja laitteet huoltoon. Lisäksi hänen on hoidettava kaikki liiketoimintaan kuluvat vuosittaiset luvat ja maksut.

– Sukelluskeskus sijaitsee meren äärellä ja ensimmäisenä koko talo pitää putsata ja maalata alusta loppuun ruosteenpoistavalla maalilla. Meren suola tärvelee joka vuosi kaikki pinnat.

Sukellusretkellä Dalmatian vesissä.

Asiakkaita riittää koko kaudeksi, ja keväällä paikan kansoittavat eurooppalaiset ryhmät, keskikesällä kesäturistit ja loppukaudesta sukellusklubit ja tekniset sukeltajat.

Ihana elämä

Työpäivät ovat touhua täynnä, ja tavallisimmin Nokela ehtii kotitalolleen vasta illalla.

– Sitten istumme terassilla auringonlaskua katsoen ja otamme viinilasilliset. Se on minulle luksusta.

Marraskuun alussa veneet nostetaan telakalle ja kaikki tavarat laitetaan säilöön seuraavaa kautta odottamaan.

Nokela on tarkoituksella pitänyt firman pienenä, sillä hän haluaa pitää päätäntävallan itsellään. Osakkaita olisi ollut tarjolla useampaankin otteeseen.

– Vapaus on minulle erittäin tärkeää. Nytkin aikeissani on satsata uuteen moottoriin. Isommassa firmassa joutuisin kysymään siihen lupaa.

Talvikauden Nokela viettää Wienissä avomiehensä kanssa, ja piipahtaa joulunaikaa Suomessa äitiään ja siskon perhettä katsomassa. Uusi kausi käynnistyy tammi-helmikuun vaihteessa Düsseldorfin venemessuilla, joissa Najada Diving on edustamassa yhdessä seitsemän muun Quality Divers -ryhmään kuuluvan kansainvälisen sukelluskeskuksen kanssa.

– Ei tällä hommalla rikastu, eikä se ole minun päätavoitteeni. Sitä vastoin olen saanut toteuttaa unelmani ja minulla on ihana elämä.

 

Lisätietoja Anna Nokelasta löydät nettisivulta www.najada.com tai anna.nokela@najada.com.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu yhden kerran.

  1. Tuija kommentoi 10.1.2013 klo 21.21
    Innostava esimerkki siitä, että raha ei tuo onnea. Onnellisuus ja hyvinvointi on tärkeintä, jotta pystyy elämään tasapainoisesti.

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)