COACHING

Mainos
TEKSTI KAIJA PITKÄNIEMI KUVA RITVA IKONEN | 7.11.2012 | KOLLEGA.FI
Menetelmien viidakossa

Business Coaching on tavoitteellista työskentelyä, jolla saadaan aikaan konkreettisia ja pysyviä muutoksia yrityksen toiminnassa. Business Coaching haastaa osallistujan kyseenalaistamaan käytettyjä toiminta- ja käytösmalleja sekä löytämään uusia toimivia työskentelytapoja.

Muihin työelämässä käytössä oleviin menetelmiin verrattuna Coaching eroaa edukseen siinä, että osallistuja itse löytää vastaukset valmentajan esittämien kysymysten avulla. Muissa menetelmissä ohjaaja tai valmentaja antaa pitkälti valmiita vastauksia. Coachingissa vaikuttavuus on näin ollen suurempi, koska se perustuu osallistujan itse saamiinsa oivalluksiin.

Työn tekemisen tueksi on tarjolla monia eri menetelmiä. Kaikissa on puolensa, ja on hyvä punnita kuhunkin tilanteeseen sopivin menetelmä. Selvyyden vuoksi esittelen, mitä eri menetelmät tarkoittavat ja miten ne eroavat toisistaan.

 

 

Neuvonta, tutorointi

Tutoroinnin tarkoituksena on ohjata ja opastaa nuorempia henkilöitä, ja sitä käytetään pääasiassa opiskelumaailmassa.

Konsultointi

Konsultti tarjoaa mitä erilaisimpia asiantuntijapalveluita ja toimii yritysten päätösten vahvistajana sekä myös päätösten ehdottajana.

Mentorointi

Mentorointi on menetelmä, jossa tietoa ja osaamista siirretään kokeneemmalta henkilöltä ammatillisesti kokemattomammalle. Mentori on osaava ja kokenut asiantuntija (mestari), joka neuvoo, tukee ja edistää kokemattomampaa henkilöä työssä tai opiskelussa.

Työnohjaus

Työnohjauksen tavoitteena on vahvistaa työyhteisön edellytyksiä kohdata ongelmatilanteita sekä kykyä ratkaista vuorovaikutukseen, vallanjakoon jne. liittyviä ongelmia keskenään siten, että ne eivät muodosta pitkäaikaisia esteitä työnteolle.

Terapia

Terapia on sairauden parantamiseksi annettavaa hoitoa.

Fasilitointi

Fasilitoinnilla tarkoitetaan ryhmäprosessien suunnittelua ja toteutusta onnistuneesti organisatorisella ja liiketoiminnallisella tasolla.

Koulutus, valmennus

Koulutus tähtää tietojen opettamiseen ja taitojen harjaannuttamiseen, kun tavoite on kasvattaa ammatillista osaamista ja tietotaitoa. Koulutus on usein kertaluonteista, eikä välttämättä johda oppien käytäntöön viemiseen.

Coaching

Palstan kirjoittaja Kaija Pitkäniemi on Business Coach.

Coaching on osittain kaikkea edellä mainittua. Erona muihin menetelmiin on se, että coach ei anna ohjeita tai valmiita vastauksia, vaan valmennettava itse löytää vastaukset coachin tekemien kysymysten avulla.

Oli menetelmä mikä tahansa, prosessiin osallistujien keskinäinen suhde on tärkeää. Kaikkien kanssa kemia ei yksinkertaisesti toimi ja silloin coachin pitää uskaltaa sanoa, ettei ole oikea henkilö valmentamaan. Tämän vuoksi pidämme kollegojen kanssa yllä verkostoa, jolloin voimme vastaavissa tilanteissa suositella toista valmentajaa tilalle.

 

Onko Sinulla kokemuksia jostain edellä mainituista menetelmistä?  Toimiko jokin menetelmä hyvin ja missä tilanteessa? Kommentoi ja kerro kokemuksistasi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu yhden kerran.

  1. Tuula kommentoi 17.11.2020 klo 13.17
    Kiitos informoivasta kirjoituksesta. Itselleni onkin osa noista termeistä, kuten vaikkapa konsultointi, fasilitointi ja couching olleet hieman epäselviä. Tyttäreni haaveilee konsultin urasta täällä Helsingin seudulla, joten aihe kyllä kiinnostaa itseänikin kovasti. Työnohjausta meillä on ollut omalla työpaikallanikin.

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)