HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI JA KUVA MARJA KASANEN | 29.10.2012 | KOLLEGA.FI
Rauhanvälitystyön polttopisteessä

Tuija Talvitie rakastaa haasteita. Niitä hänellä riittää, sillä Talvitie työskentelee toiminnanjohtajana Crisis Management Intiativessa, joka ratkoo konflikteja maailman kriisipesäkkeissä.

Kolme vuotta CMI:ssä toiminut Tuija Talvitie sanoo olevansa unelmatyössään. CMI eli Crisis Management Initiative on presidentti Martti Ahtisaaren vuonna 2000 perustama rauhanvälitysorganisaatio, joka on saanut maailmanlaajuisesti tunnustusta työstään. Järjestö on monikulttuurinen työpaikka, jossa on edustettuna 22 eri kansallisuutta.

– Työni on äärettömän haasteellista ja työyhteisö on innostunutta ja sitoutunutta. On nastaa tehdä töitä hyvässä jengissä, Talvitie sanoo.

Henkilöstöä CMI:llä on lähes 70 henkeä, ja toimipisteitä on ympäri maailmaa. Helsingin toimistossa työskentelee 30 henkilöä.

– Teemme vaativaa ja vastuullista työtä, johon mikään opinahjo ei valmenna.  Itse kukin joutuu etsimään omaa rooliaan ja oppimaan koko ajan uutta.

Kansainvälisyys on Talvitielle tuttua, sillä hän johti aiemmin Suomen British Councilia ja ehti työskennellä siellä eri tehtävissä yli 20 vuotta. Uranvaihto tapahtui, kun hänelle CMI:n hallituksessa istuessaan tarjottiin paikkaa järjestön toiminnanjohtajana.

– En ollut edes suunnitellut työpaikan vaihtoa, kun sain tilaisuuden, josta ei voinut kieltäytyä.

Työt vievät maailmalle

Tuija Talvitie kokee työnsä innostavaksi.

CMI on Talvitien aikana kasvanut vaatimattomasta seitsemäntoista hengen työyhteisöstä monen kymmenen hengen organisaatioksi. Samaan aikaan järjestön budjetti on noussut 1,7 miljoonasta yli 7 miljoonaan.

Toiminnanjohtajan työmäärä on kasvanut samaan tahtiin. Talvitien tärkeimpiin tehtäviin kuuluvat organisaation toiminnan suunnittelu, rahoituksen hankkiminen sekä henkilöstön palkkaaminen. Matkustaminen kuuluu olennaisena osana toimenkuvaan ja reissussa Talvitie on vähintään kerran kuussa.

– Varainhankinta ja puhujamatkat vievät minua maailmalle. Lisäksi pyrin tutustumaan jokaiseen CMI:n hankkeeseen eri puolilla maailmaa.

Viime vuosina Talvitie on käynyt muun muassa Egyptissä, Etiopiassa, Senegalissa, Etelä-Afrikassa, Georgiassa, Palestiinassa, Jordaniassa, Saksassa, Britanniassa ja New Yorkissa.

Nöyrällä asenteella neuvotteluihin

Talvitie käy myös kriisipesäkkeissä, jossa rauhaa yritetään hieroa. Talvitietä ei pelota mennä tiettömien taipaleitten taakse, sillä hänen mukaansa kaikkeen tottuu, eikä CMI ota riskejä turvallisuusasioissa.

– Yleensä asiantuntijat hoitavat varsinaisen dialogin, mutta välillä olen itsekin mukana. Tapaan paikallisia kumppaneita, keskustelen osapuolten kanssa ja allekirjoitan yhteistyösopimuksia.

Konfliktinvälittäminen on Talvitien mukaan vuosia vievä prosessi, jossa tarvitaan äärimmäistä pitkäjänteisyyttä ja lehmän hermot.  Rauhantekijä ei ole mikään suuri sankari, joka saapuu paikalle henkseleitä paukuttaen.

– Yleensä neuvottelupöytään istutaan vasta tilanteessa, jossa toisiaan tappaneilla ja kiduttaneilla osapuolilla ei ole enää mitään muuta kuin menetettävää. Siihen tilanteeseen mennään nöyrällä asenteella.

Siipiään saa kokeilla

CMI:ssä yhteistyö on voimaa ja töitä tehdään tiimeissä. Talvitien tärkeimmät tiimit ovat kahdeksan hengen johtoryhmä sekä hallitus, jonka puheenjohtajana toimii Martti Ahtisaari.

– Meillä on hyvin toimiva johtoryhmä, joka koostuu seitsemästä naisesta ja yhdestä miehestä. Johtoryhmään on tietoisesti haettu erityyppisiä ihmisiä ja monipuolista osaamista.

Kaiken uuden luomisessa on Talvitien mukaan tärkeää, ettei mennä yli sieltä, missä aita on matalin. Jos ei koskaan tehdä virheitä, ei synny mitään uutta.

Työyhteisön hyvinvoinnista huolta kantava Talvitie puhuu hyvän johtajuuden puolesta. Alaisilleen hän antaa mieluusti tilaa kokeilla omia siipiään.

– Luottamus on tärkeintä johtamisessa. Yrittää saa, ja jos jokin menee pieleen, niin sitten koitetaan uudelleen, hän linjaa.

Innostus antaa energiaa

CMI:n henkilöstö on Talvitien mukaan käsittämättömän sitoutunut työhönsä. Työntekijöiden ikähaitari on kaksikymmentäviisivuotiaista yli kuusikymppisiin. Kokeneemmat asiantuntijat toimivat kentällä, mutta Helsingin toimistossa työskentelevät projektimanagerit ja harjoittelijat ovat yleensä nuorempia.

– Ihmiset tekevät tätä työtä intohimolla. Joudumme täällä välillä toppuuttelemaan illalla, että hus menkää jo kotiin.

Työn kuormittavuutta onkin käsitelty johtoryhmässä säännöllisesti, ja päälliköt muistuttavat alaisiaan jaksamisen rajoista.

Talvitie itse on niin innostunut työstään, ettei ole kokenut ongelmia omassa jaksamisessaan.

– Rakastan tätä työtä, ja koen olevani etuoikeutettu. Se antaa minulle valtavasti energiaa.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)