HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT M KYYHKYNEN | 11.1.2023 | KOLLEGA.FI
Nopea­käänteinen uuden omaksuja

Maria Kyyhkynen on aikaansaava moniosaaja. Pitkän uran pankkimaailmassa tehnyt Kyyhkynen nauttii ihmisten kanssa työskentelystä, uuden oppimisesta sekä monimutkaisten asioiden ratkomisesta. Viime vuonna Kyyhkynen ryhtyi yrittäjäksi ja keskittyy nyt työhyvinvoinnin ja tuloksellisuuden kehittämiseen hyödyntäen laajaa kokemustaan ja kaikkea oppimaansa.

Maria Kyyhkynen on yrittäjä, joka työskentelee intohimoisesti paremman johtamisen ja työkulttuurin sekä työhyvinvoinnin edistämiseksi.

Jo nuorena Maria Kyyhkysellä oli tavoitteena opiskella kauppatieteiden maisteriksi. Tavoite ei kuitenkaan ihan heti toteutunut, sillä peruskoulun jälkeen Kyyhkynen meni kauppaopistoon ja sieltä valmistuttuaan töihin Sokokselle.

– Työskentelin pukeutumisen myyjänä muutaman vuoden, minkä jälkeen jatkoin opintoja ammattikorkeakoulussa. Valmistututtani tradenomiksi menin vuonna 2002 töihin Nordean Lohjan konttoriin, jossa aloitin yrityskassan palveluneuvojana. Pankkimaailma imaisi minut täysillä mukaansa, Kyyhkynen kertoo.

Puoli vuotta myöhemmin Kyyhkynen pääsi yrityksen pankkineuvojaksi auttamaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Hän nautti työstään, sillä hänen isänsä oli yrittäjä ja yritysten asiat kiinnostivat Kyyhkystä.

– Olen aika nopea luonne ja yrittäjien kanssakin asiat laitettiin heti halki, poikki ja pinoon. Yrittäjät arvostivat sitä, että tein valmistelutyöt huolellisesti ja he pääsivät nopeasti hoitamaan asiansa. Siihen aikaan hoidettiin samalla myös koko perheen asiat, joten opin myös henkilöasiakaspuolen asiat siinä samalla.

Vuonna 2005 kesällä Karkkilan konttorissa tuli tarjolle palvelupäällikön äitiyslomasijaisuus ja muutoksesta pitävä Kyyhkynen päätti kokeilla jälleen uutta. Siitä alkoi myös hänen esimiesuransa.

– Sitten Nummelan pääpaikkaan haettiin konttorinjohtajaa ja hain sinne. Tässä välissä suoritin myös kauppatieteiden maisterin opinnot LUT-yliopistossa pääaineenani tietojohtaminen. Olin päättänyt hankkia itselleni maisterin paperit, jotta urani eteneminen ei ainakaan tyssäisi tutkinnon puuttumiseen.

Kyyhkynen ehti vielä vaihtaa Espoon Isoon Omenaan, jossa työskenteli henkilökohtaisten pankkineuvojien esimiehenä sekä konttorinjohtajana, kunnes keväällä 2012 siirtyi Helsingin OP Pankin palvelukseen.

Hohdokas työhuone

Kyyhkysen ura OP Pankissa alkoi hohdokkaasti konttorinjohtajana Aleksin konttorissa, jonka työhuoneesta oli näkymä suoraan Stockmannille. Uutta oli myös toimintakulttuuri, jonka erilaisuus tuli Kyyhkyselle yllätyksenä.

– Kilpailuhenkisenä kysyin uudelta esimieheltäni, että minkä konttorin kanssa kilpailemme. Olin tottunut Nordeassa, että konttorit kilpailivat keskenään. Esihenkilöni ei edes ymmärtänyt kunnolla kysymystäni, sillä OP:ssä toimittiin koko pankin eteen, vaan vastasi, että mitä jos Nordeaa vastaan.

Kyyhkynen toimi rahoitus- ja sijoitusasiantuntijoiden sekä palvelu- ja vakuutusneuvojien esihenkilönä. Työssään Kyyhkynen pääsi opiskelemaan myös itselleen uusia vakuutusasioita.

Jooga ja luonto ovat Kyyhkyselle tärkeitä voiman tuojia.

– Olen aikaansaava tyyppi ja tottunut laittamaan ongelmat järjestykseen. Tykkään myös oppia koko ajan uutta, sillä muuten kyllästyn nopeasti. Muutos ja uuden oppiminen ovat aina olleet minulle innostavaa, eivät kuormittavaa.

Aleksin konttorista Kyyhkynen siirtyi Selloon Leppävaaran konttoriin. Konttori oli kuitenkin väärällä puolella rataa eivätkä asiakkaat löytäneet sitä.

– Aloimme painostaa johtoa, että meidän pitää päästä sinne, missä ihmiset liikkuvat. Lopulta saimme tahtomme läpi ja aloimme perustaa uutta konttoria paremmalle paikalle. Tämän muutoksen keskellä päätettiin kuitenkin testata uutta mallia, jossa kolmen konttorin sijoitusporukat koottiin yhden esimiehen alaisuuteen, ja minua pyydettiin tähän tehtävään.

Tämä oli OP Pankissa ensimmäinen liikkuva työ, sillä työntekijät olivat jakaantuneet eri konttoreihin. Kyyhkyselle työ sopi, ja hän nautti päästessään käymään eri konttoreissa. Sitten vuonna 2015 pankissa alkoi suuri myllerrys, jonka myötä alettiin rakentaa uudenlaista myyntiorganisaatiota. Sen alle sijoitettiin kaikki sijoituspuolen asiantuntijat.

– Organisaatiossa oli kaksi myyntijohtajan paikkaa, mutta paikkoja ei voinut hakea, sillä käynnissä oli pankin sisäinen yt. Toivoin kovasti pääseväni myyntijohtajaksi ja onnekseni sain toisen myyntijohtajan paikan sijoituspuolelta. Se oli kivaa aikaa, sillä saimme luoda jotain ihan uutta todella hyvällä porukalla. Kaupanpäällisenä sain vielä loistavan esihenkilön, jonka kanssa oli hienoa suunnitella asioita.

Kyyhkysellä oli 30 suoraa alaista ja 60 epäsuoraa alaista. Hänen vastuualueellaan oli kuuden konttorin sijoitusneuvojat, -asiantuntijat ja -päälliköt. Kyyhkynen kiersi konttoreita ja päätti itsenäisesti, milloin oli missäkin.

– Oli ihanaa saada miettiä, missä konttorissa aloitin maanantain ja missä lopetin viikon perjantaina. Joka konttorissa oli myös konttorinjohtaja, jonka kanssa tein yhteistyötä. Tykkäsin kovasti liikkuvasta työstäni.

Ympyrä sulkeutuu

Myyntijohtajan työssä Kyyhkynen viihtyi runsaat neljä vuotta, kunnes OP:ssa käytiin jälleen yt:t ja myyntijohtaja-tehtävät lakkautettiin. Samassa yhteydessä konttorinjohtajista tuli asiakkuusjohtajia.

– Palasin Aleksille asiakkuusjohtajaksi kesällä 2019. Olin samassa huoneessa kuin aiemminkin ja katsellessani ikkunoista ulos ajattelin, että ympyrä sulkeutuu. Mietin, oliko tämä nyt merkki itselleni siirtyä eteenpäin.

Kyyhkynen otti opintovapaata ja aloitti opinnot avoimessa yliopistossa. Hän suoritti Itä-Suomen yliopistossa ravitsemustieteen, urheiluravitsemuksen ja kansanterveystieteen perusopinnot sekä lukuisia muita kursseja. Kyyhkynen meni myös Paula Heinosen oppiin ja suoritti FLT Ravintovalmentajan tutkinnon.

– Opintovapaan aikana suoritin myös NLP Master Practitionerin opinnot. Sitä ennen olin jo aiemmin opiskellut työn ohessa meditointi- ja rentoutusohjaajaksi sekä RTT-hypnoterapistiksi. Hyvinvointi ja stressi olivat aina kiinnostaneet minua ja aina kun opiskelin uutta, huomasin, että asiat vaikuttavat toisiinsa, ja halusin oppia niistä lisää.

Opintovapaan aikana Kyyhkynen perusti yrityksen. Hän kuitenkin palasi vielä syyskuussa 2021 opintovapaalta töihin asiakkuuspäälliköksi yritysjohdon pankkipalveluihin.

– Päätin katsoa, miltä työ tuntuisi, etten tekisi ainakaan virhettä, jos huomaisinkin innostuvani uudelleen pankkityöstä. Toisin kuitenkin kävi ja irrottauduin pankista vuoden lopussa ryhtyäkseni kokopäivätoimiseksi yrittäjäksi.

Omalla alalla

Yrittäjänä Kyyhkynen on toiminut tammikuusta 2022 alkaen. Hän työskentelee sekä yritys- että yksityisasiakkaiden kanssa. Yritysasiakkaille hän on luennoinut muun muassa stressinhallinnasta, aivohyvinvoinnista, muutoksessa toimimisesta, mielen reagoinnista ja muutoksen toteuttamisesta.

– Yrityksissä ajatellaan hyvin usein, että aika on rahaa. Yritysjohdolla on tapana ajatella, että tulos kärsii heti, jos tehdään asioita ajatuksella ja rauhassa. Kiireestä tulee kuitenkin liikapainetta, joka näkyy monessa muussa tekijässä eteenpäin, Kyyhkynen sanoo.

Kyyhkynen harrastaa miehensä kanssa arjesta irtiottoja viettämällä välillä pieniä staycationeita.

Yksityisasiakkaita Kyyhkysellä on laidasta laitaan. Heidän kanssaan Kyyhkynen on pohtinut muun muassa uupumusta, stressiä, puhjenneita sairauksia, paino-ongelmia, väsymystä ja pelkotiloja.

– Minulla on nyt välivaihe menossa. Haluan tehdä töitä yritysten kanssa, sillä siinä on suurempi vaikuttavuus, mutta haluan tehdä töitä myös yksityishenkilöiden kanssa, koska kehityn siinä itsekin.

Kyyhkysen visio on kehittää johtamista, työkulttuuria ja organisaatiokulttuuria siten, että se lisäisi työhyvinvointia, koska työhyvinvoinnilla saadaan hänen mukaansa aikaan tuottavuutta ja tulosta.

– Minulla on kahdenkymmenen vuoden kokemus asioiden kehittämisestä ja rakentamisesta sekä tiimien ja yksikköjen johtamisesta pankkimaailmasta, ja olen ollut yhteensä yli 150 hengen suorana esimiehenä. Yrittäjänä haluan hyödyntää kaiken sen, minkä olen oppinut eri ihmistyypeistä yhdistettynä hyvinvointialan koulutukseeni.

Yksinyrittäjänä Kyyhkynen on huomannut kaipaavansa työyhteisöä, koska on tottunut tekemään asioita suuremmassa mittakaavassa.

– Olen omalla alallani, mutta kaipaan yhdessä tekemistä sekä henkilöitä, jotka haastaisivat minua. Toivon saavani rakennettua verkoston, jonka kautta pystyisin tekemään enemmän yhdessä ja isommin.

Tehokävelyä ja elokuvia

Yrittäjyyden myötä Kyyhkynen on ottanut asiakseen nauttia hitaista aamuista. Jokainen aamu alkaa meditaatiolla ja joogalla, ja näistä rutiineista Kyyhkynen pitää tiukasti kiinni.

– Takanani on kaksikymmentä vuotta kiireisiä aamuja, ja nyt otan rauhallisemmin. En sovi tapaamisia ennen kello kymmentä. Aamumeditaation ja -joogan lisäksi luen itseäni kiinnostavia kirjoja tai kuuntelen webinaareja. Sitten virittäydyn päivään ja katson sähköpostit.

Kyyhkysen työpäivään kuuluu muun muassa tapaamisia, luentomateriaalin tekoa, somen läpikäyntiä ja tapaamisiin valmistautumista. Oman työhuoneen lisäksi Kyyhkysellä on vartin ajomatkan päässä erillinen toimistohuone, jossa hän tapaa asiakkaitaan ja pitää teams-palavereita.

Yrittäjänä Kyyhkynen nauttii hitaista aamuista ja omista aikatauluista kahdenkymmenen vuoden kiireisten pankkityövuosien jälkeen.

Työpäivänsä Kyyhkynen lopettaa yleensä puoli viiden aikaan, ja sekin päättyy meditaatioon.

– Kun suljen päivän, hiljennyn uudelleen. Näin työasiat eivät jää pyörimään mieleen, ja sen jälkeen olen valmis ottamaan perheen vastaan. Se on valinta. En halua olla huonolla tuulella tai työajatuksissa, kun kohtaan perheen.

Lohjalla asuvalla Kyyhkysellä on luonto lähellä ja hän käykin päivittäin kävelemässä metsässä.

– Olen tehokävelijä. Kävellessäni nautin hiljaisuudesta. Istumatyön jälkeen tarvitsen raitista ilmaa ja kävely on siihen luonteva lääke. Kesäisin tykkään myös tehdä patikointiretkiä Pohjoiseen.

Yhteisiä harrastuksia aviomiehen kanssa ovat hyvässä säässä golfaaminen ja elokuvien katselu. Elokuvia pariskunta on katsonut yhdessä jo 25 vuotta.

– Elokuva ei tunnu miltään katsoa yksin, vaan nautimme yhdessä katsomisesta. Joskus 15-vuotias poikammekin liittyy seuraamme.

Pariskunta tykkää myös hotelleissä käymisestä ja viettää välillä pieniä staycationeita.

– Nautimme pienistä irtiotoista. Jos voittaisimme lotossa, perustaisimme varmasti pienen boutique-hotellin.

Pankkimaailmassa kaksikymmentä vuotta työskennellyt Kyyhkynen on uuden edessä. Tulevaisuus on avoin ja monenlaiset vaihtoehdot siintävät mielessä.

– Haluan työskennellä johtamisen, työkulttuurin ja sitä kautta työhyvinvoinnin kehittämisen parissa. Aika näyttää, mitä tästä vielä muotoutuu. Olen avoin uudelle ja pidän silmät ja korvat auki. Tämä on sellaista käytännön harjoittelua ja voikin sanoa, että olen oman yrittäjyyteni TET-jaksolla.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)