HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT TOM HÄTINEN M LÄMSÄ | 24.1.2018 | KOLLEGA.FI
Käytännön­läheinen uuden luoja

Mari Lämsä on monipuolinen valmentaja, joka on ehtinyt olla monessa mukana. Niin järjestelmällisestä työstä kuin ideoinnista ja uuden luomisesta pitävä Lämsä on toiminut sekä palkkatyössä että yrittäjänä ja ehtinyt siinä sivussa opiskella montaa alaa.

Mari Lämsän uran punaisena lankana on ollut uuden luominen. Sitä hän on toteuttanut niin liike-elämän tehtävissä kuin myöhemmin omassa yrityksessään. Työuransa Lämsä kuitenkin aloitti lukioaikanaan kaupassa kesätöissä ja tähtäsi liiketalouden opintoihin.

Mari Lämsä on valmentaja, kouluttaja, kirjailija ja yrittäjä, joka nauttii ihmisten parissa työskentelystä.

– Olen aina ollut kova suorittamaan ja lukiossa vedin kaikki kurssit kiitettävin arvosanoin. Koulun jälkeen päätin lähteä ammattikorkeakouluun lukemaan kaupallista alaa, sillä olin täynnä teoreettista opiskelua ja halusin päästä mahdollisimman nopeasti oikeisiin töihin, Mari Lämsä kertoo.

Käytännönläheiset opinnot houkuttivat Lämsää myös siksi, että hän on aina halunnut viedä asiat käytäntöön mahdollisimman nopeasti.

– Suuntauduin opinnoissani henkilöstöjohtamiseen, sillä minua kiinnosti työskentely ihmisten parissa.  Suoritin opintoni hiukan etuajassa ja valmistuin joulukuussa 2003.

Jo opintojen loppuvaiheessa Lämsä oli mennyt Tiehallintoon henkilöstöosastolle töihin. Siellä hän hoiti hallinnollisia tehtäviä, mutta pääsi myös luomaan uutta kehittämällä toimintamallin työntekijöiden lähtöhaastattelua varten.

– Määräaikaisen työsuhteeni päätyttyä sain vakituisen työpaikan Eläketurvakeskuksesta vuonna 2004.

Organisointitaito käyttöön

Eläketurvakeskuksessa Lämsä pääsi täysin uuteen tehtävään. Hän sai kahden osaston jaetun position, joka tehtiin laitoksessa kokeilumielessä. Lämsä toimi hallinnollisissa tehtävissä sekä neuvontaosastolla että ulkomaisten eläkeasioiden osastolla.

– Sain toimia koekaniinina. Minulla oli kaksi työhuonetta, kaksi esimiestä ja kaksi toimintakulttuuriltaan aivan erilaista osastoa, jossa oli kummassakin neljäkymmentä ihmistä.

Aamupäivällä Lämsä teki töitä toisen esimiehen alaisuudessa ja lounaan jälkeen hän siirtyi toiselle osastolle jatkamaan työpäivää. Tunnollisena työntekijänä Lämsälle kertyi paljon ylitöitä.

– Kahden erilaisen esimiehen alaisuudessa toimiminen oli opettavaista, mutta se vaati myös paljon organisointi- ja kommunikointitaitoja. Kun irtisanouduin puolentoista vuoden työskentelyn jälkeen, tilalleni palkattiin kaksi ihmistä.

Seuraavaksi Lämsä sai paikan lääkärityövoimaa välittävästä oululaisesta yrityksestä, joka oli laajentamassa toimintaansa pääkaupunkiseudulle.

– Kävin muutaman päivän perehdytyksessä Oulussa ja sitten aloitin Mannerheimintiellä sijaitsevassa uudessa toimistossa yksinäni. Läppäri ja puhelin apunani aloin kontaktoida lääkäreitä.

Lämsä rekrytoi lääkäreitä, laati työsopimuksia, ylläpiti toimipisteiden työvuorolistoja ja teki asiakassopimuksia. Lämsä ehti toimia tehtävässään vuoden verran, kunnes tapahtui yrityskauppa ja oululainen yritys fuusioitiin toiseen terveydenhuollon palveluita tarjoavaan yritykseen. Tämän myötä Lämsän työnkuva muuttui ja hän siirtyi taloushallinnon tehtäviin.

– Vastuulleni tuli parinsadan sairaanhoitajan palkkahallinto, laskutus ja kustannuspaikkakirjanpidon ylläpitäminen. En ollut koskaan ajatellut työskenteleväni taloushallinnossa, mutta sekin työ sujui.

Elämäntehtävä pohdinnassa

Aikansa taloushallinnon töitä tehtyään Lämsä alkoi pohtia, mitä todella halusi elämältään. Vaikka Lämsä piti työstään, hän alkoi kaivata siihen enemmän luovuutta ja vaihtelua.

– Minussa on kaksi puolta. Toinen on järjestelmällinen puoli, joka tykkää organisoida ja tehdä tarkkaa työtä. Mutta se toinen puoli kaipaa luovuutta, uuden synnyttämistä, ideointia ja ihmisten parissa työskentelyä.

Lämsä innostui harrastajateatterista ja näytteli kesällä 2010 Sipoon teatterissa Puhtaana käteen -farssissa.

Lämsä alkoi miettiä vastauksia elämän suuriin kysymyksiin. Hän pohti omia vahvuuksiaan ja sitä, mikä olisi lopulta merkityksellistä elämässä. Pohdintojen seurauksena hän irtisanoutui työstään vuonna 2007 ja lähti uudelle alalle.

– Siirryin täysin toiseen maailmaan. Hain töitä koulusta ja työskentelin yhden lukukauden erityisluokan koulunkäyntiavustajana kymmenen erityistukea vaativan pojan apuna.

Tämän lisäksi Lämsä teki opettajan sijaisuuksia eri kouluissa, sillä hän oli vakavissaan kiinnostunut opettajan ammatista. Kiinnostus juonsi juurensa kasvatustieteiden opinnoista, joita hän oli suorittanut jo ammattikorkeakoulusta valmistumisensa jälkeen työn ohessa.

– Aloin opiskella steinerpedagogiikkaa Snellman-korkeakoulussa ja tein ohessa opettajan sijaisuuksia. Työskennellessäni näin kuitenkin opettajan työn realiteetit ja ymmärsin, että koulun arki oli aivan erilaista kuin olin luullut.

Opettajan haaveet jäivät, mutta steinerpedagogiikkaa opiskellessaan Lämsä oli tutustunut ilmaisutaiteeseen ja innostui teatterista. Kokonaisvaltainen kokemus vei mennessään ja Lämsä hakeutui mukaan harrastajateatteriin.

– Olin pitänyt itseäni arkana esiintyjänä, mutta teatterin kautta löysin oman ääneni. Opin ymmärtämään itseäni uudella tavalla ja tarkastelemaan ympäristöäni eri lailla.

Teatteri vie mennessään

Innostuksestaan huolimatta Lämsä ei voinut heittäytyä opiskelemaan kokopäiväisesti teatterialaa, sillä elämän realiteetit painoivat päälle ja asuntolainaa piti lyhentää. Lämsä hakeutuikin töihin helsinkiläiseen sijoituspalveluyhtiöön.

– Olin taas uudella alalla. Aloitin määräaikaisena ja myöhemmin minut vakinaistettiin. Samaan aikaan toimin harrastajateatterissa ja suoritin työn ohessa erilaisia näyttelijätyön ja teatteri-ilmaisun kursseja ja perusopintoja.

Vuonna 2009 Lämsä päätti, että nyt tai ei koskaan, irtisanoutui vakinaisesta työstään ja alkoi opiskella puhe- ja draamataidetta kokopäiväisesti. Heti opintojen alussa hän pääsi myös tekemään teatterialan töitä ja ohjasi improvisaatiokerhoa nuorille.

– Yllättäen minulle tarjoutui mahdollisuus päästä ohjaamaan harrastajateatteriin ensimmäinen produktioni. Tunnetun näyttelijän Mika Nuojuan oli tarkoitus tulla ohjaamaan näyttelijäryhmää tammikuussa 2011, mutta hän estyi ja minulle tarjottiin paikkaa.

Lämsää hirvitti, mutta hän tarttui härkää sarvista ja veti vaativan produktion kunnialla läpi. Samoihin aikoihin Lämsä alkoi odottaa esikoistaan ja jäi opinnoista äitiysvapaalle. Hän jatkoi kuitenkin ohjaustöitä ja teki toisen produktion.

– Toisen näytelmäni toiseksi viimeisenä esityspäivänä, marraskuussa 2011, esikoiseni syntyi. Vuoden sisällä jatkoin draamaopintoja avoimessa yliopistossa ja aloin odottaa toista lastani.

Lämsä jatkoi odotusaikanaan töitä teatterin parissa ja teki kolmannen ohjaustyönsä. Toisen lapsen synnyttyä kesällä 2013 hän päätti jättää hetkeksi teatterimaailman.

Yrittäjyys houkuttaa

Kotona ollessaan Lämsä alkoi pohtia, mistä hyvinvointi ja tyytyväisyys elämään kumpuavat. Hän kiinnostui erilaisista terapiamuodoista, positiivisesta psykologiasta sekä taiteen ja luovan ilmaisun mahdollisuuksista hyvinvoinnin tukemisessa.

Messuilla Lämsä tykkää laittaa persoonansa peliin ja nauttii kohtaamisista ihmisten kanssa.

– Aloin lukea paljon henkiseen hyvinvointiin liittyviä teoksia. Löysin myös NLP:n ja opiskelin hoitovapaalla ollessani NLP-practitioneriksi sekä naurujoogaohjaajaksi.

Vuonna 2014, ollessaan vielä hoitovapaalla, Lämsä rakensi ensimmäiset valmennuskokonaisuutensa. Hän teki töitä iltaisin ja viikonloppuisin. Valmentaminen oli antoisaa, mutta työ verotti perhearkea.

– Ajatus yrittäjyydestä alkoi kypsyä ja lopulta syksyllä 2015 perustin yritykseni Intovaattorin ja aloitin kokopäiväisenä yrittäjänä.

Yrittäjyyden ohella Lämsä on opiskellut ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi Helsingin yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa ja viime vuona hän suoritti skeematerapian opinnot. Työhyvinvointi on alkanut kiinnostaa häntä entistä enemmän.

– Yhdistän valmennuksiini tarpeen mukaan luovia ja toiminnallisia menetelmiä ja käytän draamallisia työskentelytapoja. Haluaisin tehdä jatkossa enemmän myös mielenterveyttä tukevaa ja ennaltaehkäisevää valmennustyötä.

Lämsä onkin jo tehnyt yhteistyötä erilaisten mielenterveyttä tukevien yhdistysten kanssa vanhustyön parissa ja mielenterveyspotilaiden omaisten kanssa.

– Olen pikkuhiljaa löytämässä sinne, missä omat vahvuuteni kohtaavat maailman tarpeet.

Koulutusta ja kirjoittamista

Lämsän työpäivät vaihtelevat laidasta laitaan. Toisinaan päivät menevät tulevien koulutusten valmisteluun, tarjouksien tekemiseen ja paperihommiin, toisinaan taas kouluttamiseen.

– Ideointi ja koulutusten räätälöiminen innostavat minua valtavasti. Itse koulutuspäivät ovat minulle taasen työrupeaman huipentuma, kun näen ihmisten innostuvan, keskustelevan ja synnyttävän uutta itse.

Lämsä on myös ahkera kirjoittaja. Hän on kirjoittanut blogeja muun muassa Viisas Elämän sivustolle. Tähänastisesti vaativimman kirjoitustyönsä Lämsä teki vuonna 2016, jolloin hän kirjoitti ensimmäisen kirjansa.

– Urani huippuhetki oli, kun minulle tarjottiin kustannussopimusta. Olin jo pitkään haaveillut kirjan kirjoittamisesta, mutta asia oli jäänyt vain ajatuksen asteelle. Sitten yhtenä kauniina päivänä olin muun yhteistyön tiimoilta tapaamassa Viisas Elämän silloista toimitusjohtajaa ja yllätyksekseni lähdin tapaamisesta kustannussopimus kädessäni.

Kirjan tekeminen oli kova ponnistus ja kesti kauemmin kuin Lämsä oli kuvitellut. Alkuperäisestä aikataulusta Naurun hyvää tekevä voima -kirjan valmistuminen venyi puoli vuotta. Kaikenkaikkiaan kirjan tekeminen vei Lämsältä kymmenen kuukautta.

– Tein kirjaa pitkälti täysipäiväisesti. Samalla toimin yrittäjänä ja vedin valmennuksia. Se oli iso ja opettavainen urakka. Kun sain uunituoreen kirjan käteeni kevättalvella 2017, tunne oli ihan mieletön.

Hyvinvointia arjessa

Lapsiperheen kiireisessä arjessa Lämsä pitää hyvinvoinnistaan huolta liikkumalla luonnossa. Aiemmin potkunyrkkeilyä, seinäkiipeilyä ja juoksua harrastanut Lämsä kaipaa nyt enemmän rauhaa ja rauhoittumista.

– Luonto on minulle hyvin tärkeä. Käyn kävelemässä ja otan paljon kuvia. Olen opiskellut valokuvaterapeuttisia menetelmiä ja koen kuvaamisen hyvin rauhoittavana.

Joulukuussa taloon tullut kääpiömäyräkoiranpentu Pessi on koko perheen suosikki.

Lämsän liikkumista on luonnostaan lisännyt koiranpentu, joka tuli perheeseen joulukuussa. Pessi-niminen kääpiömäyräkoira tuo Lämsän mukaan muutenkin iloa koko perheen elämään.

– Hoidan hyvinvointiani arjessa. Hikitreenin sijaan voimme lasten kanssa pitää päivällä pyjamadiskon, jolloin laitamme musiikin päälle ja tanssimme ja hypimme olohuoneessa. Tai sitten saatamme kelliä sängyssä, hassutella ja kutitella toisiamme. Nämä hetket antavat minulle voimaa.

Yksi Lämsän lempiharrastuksista on lukeminen. Hänellä on työpöydällään aina vinot pinot kirjoja, joista suurin osa on kesken.

– Jos minulle tulee työskentelyssä lukkiutumistilanne, niin otan jonkun kirjan, avaan sen sattumanvaraisesti ja luen muutaman sivun. Se avaa ajattelua.

Kirjoittamista rakastava Lämsä haaveilee kirjoittavansa vielä toisenkin kirjan. Mielessä on kutkutellut myös näytelmän kirjoittaminen työyhteisön haasteista.

– Ilmassa on paljon erilaisia tulevaisuudenkuvia. Minulla on sellainen olo, että jotain tulee tapahtumaan, mutta en vielä tiedä mitä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)