HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT KULMAKUVAAMO K LAMPELA | 2.8.2017 | KOLLEGA.FI
Antaumuksellinen työhyvinvoinnin edistäjä

Työelämän psykologia on aina kiehtonut Kristiina Lampelaa, joka toimii työyhteisöjen kehittäjänä, kouluttajana, psykologina ja yrittäjänä. Vuosien varrella ahkerasti opiskellut ja osaamistaan laajentanut Lampela pitää vaihtelevasta työstään, jossa saa kohdata ihmisiä, tukea työyhteisöjä ja laittaa itsensä likoon.

Monipuolista uraa tehnyt Kristiina Lampela nauttii siitä, että saa tehdä työtään erilaisissa rooleissa. Jo lukioaikana Lampelalla oli mielessään kaksi vaihtoehtoa, lähteä opiskelemaan joko kasvatustieteitä tai psykologiaa. Loppujen lopuksi hän luki itsensä sekä kasvatustieteiden maisteriksi sekä psykologiksi.

– Aloitin kasvatustieteiden ja kasvatuspsykologian opinnot Oulussa 1988. Jo silloin luin yliopistossa työ- ja organisaatiopsykologiaa, sillä työelämän psykologia kiinnosti minua kovasti. Tein graduni rekrytoinnista, mikä antoi vahvaa osviittaa suuntautumisestani, Lampela kertoo.

Valmistuttuaan kasvatustieteiden maisteriksi vuonna 1993 Lampela lähti miehensä kanssa Helsinkiin työn perään. Hän työskenteli Helsingin yliopiston Vantaan täydennyskoulutuskeskuksessa tutkijana ja veti sen lisäksi uravalmennuskursseja yliopistosta valmistuneille.

– Pääsin vuonna 1995 vakinaiseen työhön Konsulttitoimisto Jaakko Lehdolle. Työskentelin henkilöstökonsulttina ja tein soveltuvuusarviointeja ja siinä vaiheessa totesin tarvitsevani laillistetun psykologin pätevyyttä.

Lampela alkoi opiskella työn ohessa Helsingin yliopistossa ja sai psykologin paperit vuonna 1999. Kahdeksan vuoden työrupeaman aikana perhekin kasvoi kahdella lapsella.

– Sitten veri alkoi vetää takaisin pohjoiseen ja muutimme Ouluun vuonna 2003.

Organisaation oppivuodet

Oulussa Lampela aloitti MPS-yhtiöissä henkilöstökonsulttina ja työskenteli rekrytoinnin, soveltuvuusarviointien ja työyhteisöjen kehittämistyön parissa.

– Rekrytoin paljon ict-sektorin kasvuvuosina Nokialle, joten talo tuli minulle tutuksi. Aloin miettiä, millaista olisi työskentely organisaation sisällä ja kun tilaisuus tarjoutui, siirryin Nokialle henkilöstökonsultiksi vuonna 2004.

Muutaman kuukauden kuluttua Lampela haki henkilöstöyksikössä avautunutta psykologin paikkaa, johon kuului sekä työyhteisön psykologikonsultin että henkilöstöyksikön esimiehen tehtävät.

– Esimiehenä luotsasin HR-tiimiä ja asiantuntijana valmensin esimiehiä ja tiimejä ja tein uracoahcingia. Tehtävässä pääsin hyödyntämään omaa psykologiosaamistani. Kahdessa roolissa toimiminen ei ollut helppoa, mutta kylläkin hyvin antoisaa ja opettavaista.

Kesällä 2006 Nokia ja NSN eriytyivät ja Lampelan työnkuva muuttui. Hänelle tarjottiin Oulun Nokia-siten HR-managerin roolia, jossa työ muuttui selkeästi aiempaa suuremman HR-yksikön luotsaamiseksi ilman henkilöstön kehittämistyötä.

– Se oli siihenastisen urani suurin pohdinnan paikka. Vaikka pidin kovasti esimiestyöstä, kiinnostukseni suuntautui vahvemmin työyhteisöjen toiminnan ja esimiestyön tukemiseen. Samalla halusin hyödyntää psykologitaustaani.

Lampela alkoi miettiä vakavasti yrittäjyyttä. Saman vuoden joulukuussa hän perusti oman yrityksensä Candeo Consulting Osakeyhtiön ja lähti Nokialta.

Toimitusjohtajasta työterveyspsykologiksi

Kauaa Lampela ei ehtinyt toimia yksin, kun hän kohtasi yrittäjäkollegoitaan, joiden kanssa perusti psykologikonsulttien yhteenliittymän TenPro Consulting Osakeyhtiön oman yhtiönsä rinnalle.

Lampela nauttii metsälenkeistä ja luonnossa liikkumisesta.

– Meitä oli kymmenen yrittäjäpsykologia ja perustimme yhteisen yhtiön helmikuussa 2007. Minut valittiin sen toimitusjohtajaksi. Ajattelin, että yhteenliittymä antaisi paremmat mahdollisuudet tarjota palveluita isoihin organisaatioihin valtakunnallisesti.

Toimitusjohtajana työskentely toi uutta kokemusta ja näkemystä yritystoiminnan pyörittämiseen. Samaan aikaan Lampela työskenteli myös konsultin roolissa. Hän teki paljon rekrytointeja ja soveltuvuusarviointeja sekä erilaisia esimies- ja työyhteisövalmennuksia.

– Työyhteisöjen laaja-alainen kehittäminen alkoi kiinnostaa minua yhä enemmän. Aloitinkin kaksi ja puolivuotisen työnohjaajakoulutuksen ja valmistuin työnohjaajaksi vuonna 2010.

Pikkuhiljaa Lampelaa alkoi kiinnostaa myös kliinisempi psykologia. Hän aloitti kognitiivisen lyhytpsykoterapeutin opinnot ja valmistui vuonna 2012. Samana vuonna hän jätti TenPro Consultingin.

– Terapiakoulutuksen myötä työterveyshuoltotyö tuli osaksi omaa työkenttääni. Työskentelin seuraavat kolme vuotta tiiviisti työterveyspsykologina muiden töiden ohessa.

Työn sujuvuus keskiössä

Tätä nykyä Lampela on keskittynyt eniten työnohjaajana ja coachina toimimiseen. Hän ohjaa esimiehiä, työyhteisöjä, asiantuntijaryhmiä ja moniammatillisia tiimejä.

– Esimiesten työnohjaustyö on ollut minulle erittäin tärkeää. Tämän kautta pääsee tukemaan esimiestyötä, joka on sidoksissa siihen, millaista johtajuutta organisaatiossa toteutetaan ja minkälaiseksi työyhteisön organisaatiokulttuuri muotoutuu.

Kokemuksen kautta Lampela on havainnut, kuinka hyviä tuloksia työyhteisön toiminnan tukeminen tuottaa.

– Etupainotteisella työn sujuvuuden tukemisella ja työyhteisön omien voimavarojen vahvistamisella voidaan monesti välttää tilanteiden kriisiytyminen ja lisätä hyvää pöhinää organisaatiossa.

Lampela vetää myös henkilöstö-, työhyvinvointi- ja itsensä johtamiseen, stressin säätelyyn ja HR-prosesseihin liittyviä koulutuksia.

– Tämän lisäksi minulla on yksityisvastaanotto, sillä teen yhä jonkin verran lyhytpsykoterapiaa ja psykologin vastaanottotöitä muun muassa työterveyshuoltokenttään.

Innostavinta Lampelan mielestä on erilaisten asiakkaiden kohtaaminen, läsnäolo ja mahdollisuus auttaa sekä tukea ihmisiä heidän työssään.

– Nautin valtavasti siitä, kun pystyn antamaan ihmiselle uutta näkökulmaa työhön ja henkilö voimaantuu siitä. Hyvässä dialogissa oppii aina jotain myös asiakkaalta.

Yrittäjyyden Lampela on kokenut suureksi voimavaraksi, sillä hän on sen ansiosta voinut muotoilla itselleen omannäköisen ja monitahoisen työnkuvan, joka ei palkkatyössä olisi mahdollinen.

– Olen tykännyt tehdä työtäni erilaisista rooleista käsin. Yrittäjänä minulla on myös vapaus tehdä töitä eri organisaatioiden kanssa ja pystyn katsomaan asioita sopivasti ulkopuolisena.

Hyvinvointi kuuluu arkeen

Omaa hyvinvointiaan Lampela ylläpitää harrastuksilla. Päivittäiset lenkit koiran kanssa ovat keskeinen osa arkea, minkä lisäksi hän käy säännöllisesti kuntosalilla ja joogaa. Talvisin Lampela laskettelee ja kesäisin veneilee perheensä kanssa. Perhe onkin tärkeä voimavara Lampelalle.

Veneily kuuluu erottamattomana osana Lampelan perheen kesään.

– Vietän paljon aikaa perheen kanssa, johon kuuluu aviomies ja kaksi aikuisuuden kynnyksellä olevaa lasta. Käymme puolisoni kanssa hyviä ja merkityksellisiä keskusteluja. Myös ystävyyssuhteet ovat meille tärkeitä.

Iän myötä Lampela on huomannut, että oman ajan ottaminen ja hiljentyminen ovat tulleet entistäkin tärkeämmiksi. Mindfulness kuuluukin Lampelan arkeen.

– Yritän kuunnella itseäni ja omaa stressitasoani eli mitä keho ja mieli viestivät minulle. Onko tarve lähteä lenkille vai pysähtyä vaikkapa tietoisen läsnäolon harjoitukseen.

Yrittäjänä Lampela on myös pitänyt pitkät kesälomat, sillä ne edistävät hyvinvointia. Hän kertoo, että ryhtyessään aikanaan yrittäjäksi, häntä varoiteltiin, ettei yrittäjä ehdi koskaan pitää lomaa.

– Minä vastasin, että päinvastoin. Siitä lähtien olen pitänyt kunnon lomat. Olen kokenut tärkeäksi pitää huolta omasta hyvinvoinnistani, sillä minun täytyy työnikin puolesta näyttää esimerkkiä.

Uuden oppimisesta nauttiva Lampela päivittää osaamistaan jatkuvasti ja osallistuu niin lyhyisiin kuin pidempiinkin koulutusprosesseihin pitääkseen ammattitaitoaan yllä.

– Aikomukseni on jatkaa yrittäjänä eläkepäiviin asti. Olen yhäkin innostunut työstäni, mikä on tärkeää, sillä se välittyy myös asiakkaille.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)