KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 24.2.2016 | KOLLEGA.FI
Opas uskomusten kyseenalaistamiseen

Uskomukset ovat mielipiteitä, joita pidämme tosina. Ja näitä uskomuksia meillä jokaisella on runsaasti. Usko ja uskomukset vaikuttavat jokapäiväiseen elämäämme enemmän kuin huomaammekaan, sanovat Annamari Heikkilä ja Saku Tuominen uudessa kirjassaan Uskonko.

Teemme joka päivä lukemattoman määrän päätöksiä, jotka määrittävät elämäämme. Valtaosan päätöksistä teemme selkäytimellä, uskomustemme ohjaamina, vaikka saatamme kuvitella tehneemme tietoisen päätöksen.

Uskomukset rakentuvat yleensä toistuvien kokemusten kautta, pala palalta. Kun tietyt kokemukset toistuvat tarpeeksi monta kertaa, niistä tulee uskomuksia. Onko uskomuksia sitten mahdollista muuttaa? Kirjassaan Heikkilä ja Tuominen havainnollistavat uskomusten muuttamista vaakamallilla, jossa vasemmanpuoleisessa vaakakupissa on uskomus, jonka haluamme muuttaa ja oikeanpuoleisessa uusi uskomus, jota haluamme vahvistaa. Päätökset teemme sen perusteella, kumpi vaakakupeista on sillä hetkellä painavampi – eli vahvempi uskomus voittaa. Siksi onkin tärkeää, että mahdollisimman suuri osa uskomuksistamme on sellaisia, jotka automaattisesti ohjaavat meitä kohti toivomaamme.

Kirjassa tarkastellaan uskomuksia myös uskomusjärjestelmän näkökulmasta. Sen perustan muodostavat ydinuskomukset, jotka ovat jo lapsuudessa omaksuttuja suhtautumistapoja. Ne ovat syvään piintyneitä uskomuksia esimerkiksi siitä, mitkä asiat ovat meille arvokkaita ja mihin voimme luottaa. Uskomusjärjestelmän tarkastelu auttaa ymmärtämään, kuinka uskomusten maailmassa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja asiat ovat harvoin sitä, miltä ne alkuun näyttävät. Usein yhden uskomuksen takana on monia muita uskomuksia, jotka kytkeytyvät toisiinsa ja joihin myös ydinuskomukset vaikuttavat.

Kirja näyttää helppolukuiselta, mutta onkin yllättävän vaativa. Tuominen ja Heikkilä pakottavat ajattelemaan, sillä he kysyvät enemmän kuin vastaavat – ja välillä pyörtävät vastauksensa. Kirjan sisältöä ei sulata aivan hetkessä ja itselleni kirja aukesi vasta toisella lukemalla, mutta olikin sitten todella palkitseva. Kirjan herättelemänä omia uskomuksiaan alkaa tarkastella aivan uudessa valossa.

Kirja sopii kaikille ajatusmaailmansa tarkastelusta ja mielensä kehittämisestä kiinnostuneille.

Kirjan nimi
Tekijät
Kustantaja
Painovuosi
Sivumärä
Hinta
Uskonko
Saku Tuominen, Annamari Heikkilä
Otava
2016
144 sivua
32 euroa

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)