AJANKOHTAISTA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT PIXMAC JA STUDIO OMENA | 5.8.2015 | KOLLEGA.FI
Hyvällä fiiliksellä töihin

Töihin paluu nostaa pintaan monenlaisia tunteita aina haikeudesta ja apeudesta innostukseen ja työkaverien jälleennäkemisen iloon. Arkirytmiin sopeutumista helpottaa, jos osaa suhtautua ristiriitaisiin tunteisiinsa luonnollisena ja välttämättömänä osana elämää.

www.pixmac/dolgachov/Pond5
www.pixmac/dolgachov/Pond5

Viimeistään loman viimeisellä viikolla työasiat alkavat hiipiä mieleen. Töihin paluu voi hieman ahdistaa, sillä edessä on rytminvaihdos ja paluu arkeen. Hyvän loman jälkeen moni kuitenkin kokee työhön paluun mukavana, vaikka loman loppuminen aiheuttaakin haikeutta.

– Siirtymävaiheessa on yleensä kaksi prosessia: vanhasta luopuminen ja uuteen orientoituminen. Ensiksi voi vähän ahdistaa ja tuntua surulliselta, mutta toisaalta on kiva nähdä työkavereita ja päästä hommiin, psykologi Jarkko Rantanen Tunneakatemiasta kertoo.

Tunteet kuuluvat elämään

Kaikki tunteet ovat arvokkaita ja kuuluvat elämään. Tunteet ovat pohjimmiltaan tietoa, ja ne kertovat meille tärkeitä viestejä. Töihin paluun tunteita kannattaakin tutkia tarkemmin. Loman jälkeen lievää ahdistusta aiheuttaa yleensä paluu aikatauluihin, arjen vaatimuksiin ja kurinalaiseen elämään. Suurin osa meistä kuitenkin pääsee rytmiin nopeasti.

– Oikeaa ahdistusta sen sijaan saattaa tuottaa työn suuri määrä ja liian tiukka tahti, vaikka työ itsessään olisi mielenkiintoista ja kollegat kivoja. Töihin paluu on hyvä ajankohta kyseenalaistaa omia työtapojaan ja muuttaa niitä tarvittaessa radikaalisti.

Rantanen kehottaakin priorisoimaan ja laskemaan rimaa vähemmän tärkeiden asioiden osalta. Kaikkea ei voi eikä tarvitse tehdä täydellisesti.

Jos töihinpaluuahdistuksen aiheuttajia ovat inhottava pomo, ikävät työkaverit tai tylsä työ, voi syvällisempi pohdiskelu olla paikallaan.

– Kesäloman jälkeen työhön on saanut etäisyyttä, jolloin asiat näkee selvemmin. Jos edessä on vain ilotonta raatamista, kannattaa miettiä voiko asialle tehdä jotakin vai olisiko vaihtoehtona jopa työpaikan vaihtaminen.

Mielekäs työ vie mennessään

Työpaikalle, jossa tervehditään ja vaihdetaan kuulumisia, on mukava tulla lomankin jälkeen. Työpaikan hengellä onkin suuri merkitys työssäviihtymiseen.

– Monet työpaikat ovat niin työkeskeisiä, ettei työkavereita edes moikata. Tällaisen käytöksen on tutkimustenkin mukaan todettu heikentävän työyhteisön ilmapiiriä. Useimmille meistä on tärkeää päästä jakamaan kesäkuulumisiaan ja saada jutella kollegoiden kanssa, Rantanen muistuttaa.

Jarkko Rantanen on tunteisiin ja työelämän ihmiskysymyksiin erikoistunut coach ja psykologi.
Jarkko Rantanen on tunteisiin ja työelämän ihmiskysymyksiin erikoistunut coach ja psykologi.

Töihinpaluu sujuu sitä helpommin, mitä kiinnostuneempi on tehtävistään. Motivoivaan työhön uppoutuu nopeasti.

– Edistymisen kokeminen ja uuden oppiminen ovat ihmiselle tärkeitä elämyksiä. Näitä tunteita voi kokea juuri mielekästä työtä tehdessään.

Kaikki eivät kuitenkaan koe työntekoa samalla tavalla. Yksi pitää työtä vain työnä, toinen kokee sen urana ja kolmannelle se on kutsumus. Eniten työ antaa tekijälleen silloin, kun sen kokee omakseen.

– Näin syksyn alkaessa olisikin hyvä kirkastaa itselleen, mitä työ merkitsee minulle ja mikä on sen rooli omassa elämässäni.

Vaikka työnteko sujuisi loman jälkeen vauhdikkaasti ja olisi kuinka mieluisaa, on hyvä asettaa itselleen rajat. Oiva mittari liiallisen työnteolle on mielihyvän katoaminen. Kun työ alkaa tuntua pelkältä puurtamiselta, on aika pysähtyä.

– Uupumuksen ensioireita on mielihyvän katoaminen. Kun on oikein uupunut, ei nauti enää niistäkään asioista, joista on ennen pitänyt. Uupumuksen parasta vastalääkettä on tyytyväisyyden, ilon ja innostuksen kokeminen.

Kiitollisuus kohottaa mielialaa

Jos olo työpaikalla tuntuu kaikesta huolimatta ankealta, voi kokeilla kiitollisuusharjoitusta. Kiitollisuuden kokemisella on tutkimusten mukaan merkittävä vaikutus ihmisen mielialaan.

– Voi miettiä miten kivaa on, kun on ylipäätään töitä tai iloita työkavereista – sillä työpaikalta löytyy yleensä ainakin muutama mukava kollega. Kivoja asioita kyllä löytyy, kun niitä tietoisesti etsii.

www.pixmac/pressmaster/Pond5
www.pixmac/pressmaster/Pond5

Kiitollisuutta voi myös jakaa. Kun muistaa kiittää toista, tekee tämän onnelliseksi ja iloiseksi.

– Kiitos saa ihmisen kukoistamaan. Pienikin kiitos tuntuu hyvältä.

Vaikka työ antaa ihmiselle paljon, on hyvä muistaa vapaa-ajan merkitys palautumisessa. Arjen alettua ei kannata oikopäätä pistää kaikkia kesäharrastuksia naftaliiniin. Iltaisin ja viikonloppuisin ehtii vielä nauttia illoista, grillata tai pelata vaikka mölkkyä perheen kanssa.

– Monet ajattelevat loman ja arjen olevan täydellisiä vastakohtia. Näin ei tarvitse olla. Jos kesällä on lukenut romaaneja tai käynyt metsälenkeillä, voi päättää, että niitä jatkaa myös syksyllä. On tärkeää tehdä arkenakin mukavia asioita työn vastapainoksi.

 

Iloa työpaikalle

1. Huomioi muut ihmiset
Tervehdi työkavereitasi ilahtuneesti ja hymyillen. Kysele toisten kuulumisia ja jaa omat kesäkuulumisesi.

2. Innostu työstäsi
Tee innostavia suunnitelmia syksyksi. Näytä myös innostuksesi, sillä innostus tarttuu helposti.

3. Ole kiitollinen
Tee lista kiitollisuuden aiheista, vaikka ne olisivat pieniäkin. Anna kiitosta työyhteisösi jäsenille aina kun se on mahdollista, sillä se saa ihmiset loistamaan.

4. Koe myötätuntoa
Välitä, rohkaise, kannusta. Ota käyttöön partiolaisten ”päivän hyvä teko” -käytäntö – saat siitä myös itsellesi hyvän mielen.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)