HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT M KASANEN JA E KOIVUMÄKI | 11.2.2015 | KOLLEGA.FI
Laulua rakastava lakinainen

Asianajaja, asianajotoimiston osakas ja hallituksen jäsen Elina Koivumäki on monitaitoinen nainen. Energinen Koivumäki tunnetaan juristitaitojensa lisäksi upeasta äänestään, juhlienjärjestelytaidoistaan ja välittömyydestään.

Elina Koivumäki on toiminut lakimiehenä runsaat viisitoista vuotta. Koivumäki viihtyy työssään, mutta ammatinvalinta ei ollut hänelle aivan itsestään selvä juttu. Koulusta päästyään Koivumäki pohti hakeako oikeustieteelliseen vai valtiotieteelliseen, eikä valinta ensi alkuun ilahduttanut hänen yhteiskunnallisesti valveutuneita ja humaaneja vanhempiaan.

Elina Koivumäki pitää visaisten juridisten ongelmien ratkomisesta.
Elina Koivumäki pitää visaisten juridisten ongelmien ratkomisesta.

– Kävin melkoista vääntöä isäni kanssa oikeustieteelliseen pyrkimisestä. Hän kaiketi pelkäsi, että muutun ihmisenä kovana pidetyssä juristin ammatissa.

Opiskeluaikanaan Koivumäki työskenteli monessa työpaikassa ennen varsinaista asianajouraansa.  Hän myi Alkossa viinejä, teki opettajasijaisuuksia ja toimi Patentti- ja rekisterihallituksen asiakaspalvelussa.

– Patentti- ja rekisterihallituksessa työskennellessäni tulivat helsinkiläiset tavaramerkkiasiamiestoimistot minulle tutuiksi. Kun gradun teko tuli ajankohtaiseksi, lähetin kolmelle toimistolle kirjeen, jossa kysyin pääsisinkö tekemään heille ilmaiseksi tutkielmani.

Yksi toimistoista, Heinonen & Co, kiinnostui Koivumäestä ja hän pääsi tekemään yritykselle graduaan tavaramerkkijuridiikasta.

Opiskelijasta osakkaaksi

Heinosella urkeni myös Koivumäen juristiura, sillä hän alkoi gradun teon ohella avustaa toimistoa oikeudellisissa tehtävissä. Vuoden 2000 maaliskuussa hänet palkattiin äitiyslomasijaiseksi.

– Tein neljä päivää viikossa avustavia juristin töitä ja illat, perjantait ja viikonloput gradua. Valmistuin keväällä 2000 ja seuraavana vuonna minut vakinaistettiin.

Koivumäki on työskennellyt koko asianajajauransa saman konsernin palveluksessa. Firma on vain vuosien varrella kasvanut ja laajentunut.

– Aloitin Heinosella 22 hengen yrityksessä, ja työskentelin siellä tavaramerkkiasioiden parissa. Hyvin pian aloin kuitenkin suuntautua markkinointijuridiikkaan ja tietosuoja-asioihin.

Silloinen toimitusjohtaja Marja Tommila johdatti Koivumäen markkinoinnin maailmaan ja kannusti aktiivisesti hakeutumaan alan järjestötoimintaan.

– Olen kiitollinen Tommilalle myös siitä, että hän laittoi minut alusta alkaen esiintymään. Nykyään puhun työni puolesta viikoittain mitä erilaisimmissa tilaisuuksissa muutaman hengen asiakastilaisuuksista monen sadan henkilön konferensseihin.

Vuonna 2003 Koivumäki kutsuttiin osakkaaksi – poikkeuksellisen nuorena, sillä hän oli vasta 26-vuotias eikä ollut ehtinyt saada suojattua asianajaja-nimikettä.

– Jouduin hakemaan osakkuutta varten erityisluvan Asianajajaliitosta, sillä en ollut vielä työskennellyt vaadittavaa neljää vuotta asianajotoimistossa.

Osakkuuden myötä elämä muuttui, sillä Koivumäestä tuli samalla kertaa työnantaja. Vastuu asiakkaiden hankinnasta kasvoi ja hallinnolliset työt lisääntyivät.

Hallituksen ainoa nainen

Firmassa tapahtui uusia mullistuksia vuonna 2008, kun Heinonen yhdistyi Juridian kanssa. Väkimäärä kasvoi lähes seitsemäänkymmeneen. Muutos oli Suomen mittakaavassa alan suurin.

– Minut valittiin hallitukseen vuonna 2010, ja olen siitä lähtien istunut siellä lähes yhtä soittoa. Tällä hetkellä olen hallituksen ainoa nainen ja joukon nuorin. Nostan kokouksissa esille muun muassa digi- ja some-asioita ja edustan muutenkin nykyaikaa konservatiiviseksi mielletyssä lakimaailmassa.

Koivumäki poikansa Eeliksen kanssa.
Koivumäki poikansa Eeliksen kanssa.

Vuonna 2011 Koivumäki jäi äitiysvapaalle, mutta ei yrittäjänä voinut jättäytyä kokonaan pois töistä. Hän kävi hallituksen kokouksissa ja luki päivittäin sähköpostinsa.

– Kun olin Eeliksen kanssa kotona, asiakkaat kävivät meillä lounaalla. Oli hauskaa nähdä bisnesjohtajista ihan uusia puolia, kun he jokeltelivat vauvan kanssa.

Muutokset yrityksessä jatkuivat vuonna 2013, kun Juridia ja Bützow fuusioituivat ja työntekijöiden määrä kasvoi lähes kahteensataan.

– Viime marraskuussa  siirryimme aivan uudelle kansainväliselle tasolle, kun liityimme JB Evershedsiin. Tämä englantilaistaustainen asianajotoimisto on yksi maailman suurimmista ja nyt minulla on 4000 kollegaa ympäri maailmaa.

Perfektionistin työlistat

Koivumäen päivät kuluvat tätä nykyä asiakkaiden hankintaan, hallitustyöskentelyyn, asiakassuhteiden ylläpitoon ja hallinnollisiin tehtäviin. Lisäksi hän vetää konsernin some-tiimiä sekä markkinointi- ja tietosuojajuridiikan tiimejä. Välillä Koivumäkeä harmittaa se, ettei hänellä ole riittävästä aikaa asianajotyön tekemiseen.

– Osakkaan tehtävä on hankkia työ, valita sen tekemiseen paras mahdollinen tiimi, ohjata sitä ja lopulta muokata tiimin työn tulos ja laittaa se eteenpäin maailmalle.

Koivumäki nauttii pulmien ratkomisesta ja aivonystyröiden rasittamisesta. Mitä vaikeampi juridinen tehtäväksianto, sitä innokkaammin hän pistää siihen sydämensä.

– On hieno tunne, kun pystyy auttamaan asiakkaita ja näkee heidän saavan konkreettista hyötyä tekemästäni työstä.

Pahinta työssä on jatkuva ajanpuute. Koivumäki sanoo olevansa perusperfektionisti, joka tekee asiat kunnolla ja täysillä.

– Minulla alkaa olla to do -listojen to do -listoja. Ja sähköpostissa on tuhansia lukemattomia meilejä.

Aiemmin Koivumäki teki pitkää päivää ja työskenteli viikonloppuisin. Nyt perheellisenä hänen tavoitteenaan on normaali yhdeksästä viiteen -työpäivä.

– Illat ja viikonloput ovat perheaikaa. Tosin minulla on edelleen pari kertaa viikossa edustusmenoja, mutta valitsen ne tiukalla seulalla.

Iltaisin aikaa vie lähinnä järjestötoiminta. Koivumäki on mukana muun muassa digimarkkinointiin, sponsorointiin, tapahtuma- sekä asiakkuusmarkkinointiin liittyvissä järjestöissä. Lisäksi hän toimii Ladies in Business -naisverkostossa, jota on ollut perustamassa.

– Onneksi mieheni jakaa arjen kanssani ja pystyy työnsä puolesta hoitamaan poikaamme iltamenojeni aikana.

Kuorolaulua ja karaokea

Laulaminen on Koivumäen harrastus ja intohimo. Hän on laulanut kuorossa pienestä pitäen, vaikka nyttemmin laulaminen on jäänyt vähemmälle.

– Lauloin kymmenen vuotta ammattimaisessa lapsi- ja nuorisokuorossa. Kuoroharrastuksen ansiosta pääsin jo ala-asteikäisenä esiintymismatkoille ympäri maailmaa.

Kasvettuaan ulos nuorisokuorosta, Koivumäki perusti seitsemän muun entisen kuorolaisen kanssa oman lauluyhtyeen, joka keikkaili syntymäpäivillä ja häissä.

Koivumäki rakastaa laulamista ja karaokea.
Koivumäki rakastaa laulamista ja karaokea.

– Mutta sekin loppui, kun lauluyhtyeemme jäsenet alkoivat perustaa perheitä. Onneksi sain osallistua opiskeluaikanani oikeustieteellisen spekseihin ja laulaa upeissa musikaalinäytelmissä.

Koivumäki laulaa edelleen aina kun se on mahdollista. Kotonaan hänellä on iso viihdekeskus, jossa on ammattikäyttöön tarkoitetut karaokelaitteet, miksauspöytä ja akustiikkalevyt katossa.

– Meillä lauletaan innokkaasti karaokea lähes kaikissa juhlissa.

Koivumäen toinen intohimo on juhlien järjestäminen. Hän organisoi paljon työhön ja järjestömaailmaan liittyviä tapahtumia sekä juhlia kotonaan.

– Meillä on joka elokuu sadan hengen kotibileet. Niissä on iso työ, mutta nautin tavattomasti siitä, kun näen ihmisten viihtyvän. Lisäksi olen hyvä Amor, sillä olen yhyttänyt monta paria juhlissamme.

Ystävyyttä ja hyväntekeväisyyttä

Välitön Koivumäki tutustuu mielellään uusiin ihmisiin ja on vuosien varrella ystävystynyt monien asiakkaidensa ja ulkomaalaisten kollegoidensa kanssa.

– Ulkomaan kongressimatkoilla tutustun aina paikallisiin juristeihin ja tapaan heitä mielelläni lomamatkoillani. Olen myös majoittanut kotiimme monia ulkomaalaisia. Haluan nähdä ihmiset ihmisinä enkä vaan työkollegoina.

Myös lapset ovat Koivumäen sydäntä lähellä. Hän tukee Mannerheimin lastensuojeluliittoa ja Pelastakaa lapset ry:tä. Lisäksi Koivumäki käy kaksi kertaa vuodessa keräämässä Mankkaan 18 äidin ryhmältä, johon itsekin kuuluu, lasten pieneksi jääneitä vaatteita ja leluja, jotka hän toimittaa omakätisesti pääkaupunkiseudun turva- ja lastenkoteihin.

– Se on konkreettista toimintaa, josta saan iloa. On hienoa nähdä se riemu, millä ihmiset ottavat tavarat vastaan.

Vapaa-ajan pulmia pienen lapsen äidillä ei juuri ole, ja kuntoilu ja golfinpeluu ovat viime vuosina jääneet vähemmälle. Koivumäki ottaakin kaiken irti arkiliikunnasta ja pojan kanssa touhuamisesta.

– Siitä olen pitänyt kiinni, että käyn työn jälkeen muutaman viikon välein Lauttasaaren saunaseurassa hieronnassa ja avantouinnilla.

Lähitulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu äitiysvapaa, sillä toisen lapsen laskettu aika on kesällä.

– Mammavuosi on jälleen edessä. Mutta jos entisen merkit pitävät paikkansa, siitä tulee vauhdikas.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)