KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 9.4.2014 | KOLLEGA.FI
Tulevaisuuden näkymiä

Miltä elämä voisi näyttää parinkymmenen vuoden päästä? Sitä pohtivat kauppatieteiden tohtori, diplomi-insinööri Elina Hiltunen ja tekniikan tohtori Kari Hiltunen kirjassaan Teknoelämää 2035.

Kirja jakautuu kolmeen osaan, jossa ensimmäisessä pohditaan teknologian kehittymistä yleensä, syitä teknologian kehittymiseen ja sen käyttöönottoon yhteiskunnassa. Osiossa käsitellään myös miten yhteiskunta vaikuttaa teknologioiden kehittymiseen muun muassa lainsäädännnön ja tutkimustukien kautta ja kuinka poliittinen päätöksenteko vaikuttaa esimerkiksi lääketieteen, biotieteiden, energia-alan ja liikenteen tutkimukseen.

Toisessa osassa käydään läpi eri teknologia-alueiden kehityssuuntia ja jo nähtävissä olevia lähitulevaisuuden uusia käytännön sovelluksia. Esimerkiksi voi nostaa nanoaurinkokennomaalin, joka mahdollistaisi rakennusten pintojen käytön edullisina aurinkopaneeleina. Toisena esimerkkinä voi ottaa grafeenin, joka on joustavaa ja läpinäkyvää ja rakenteensa ansiosta 300 kertaa vahvempaa kuin teräs. Tällaisen supermateriaali voisi olla yhtä mullistava tuote kuin muovi on ollut viime vuosikymmeninä.

Kirja nostaa esille myös väestönkasvun ja biotieteiden ongelmat ruoan valmistuksessa. Maapallon kasvava väestö tarvitsee lisää ruokaa ja vettä. Viljelysmaata tarvittaisiin lisää Brasilian kokoinen alue, ja vesipulasta kärsii ennusteen mukaan vuonna 2025 noin 1.8 miljardia ihmistä. Ratkaisuksi vesipulaan on jo olemassa olevaa teknologiaa kuten suolanpoisto merivedestä, joka pitää ottaa käyttöön. Ruoan tuotannossa ratkaisuksi tarjotaan geenimanipuloitua ruokaa. Se herättää erityisesti Euroopassa epäluuloa, mutta USA:ssa se on jo tätä päivää. Robotiikkaan ja tietotekniikkaan kirjoittajat näkevät lukuisia kehitystrendejä.

Kolmas osa esittelee kirjoittajien visioita teknologian kehityksestä vuoteen 2035 mennessä. Nämä mielenkiintoiset skenaariot perustuvat kolmeen eri teknologian kehityskaareen. Tarinat on puettu Romeo ja Julia -tarinan ympärille. Ensimmäinen skenaario, jossa teknologia on pettänyt, ennustaa ihmiskunnan menevän kohti hallitsematonta tilannetta ratkaisemattomine ongelmineen. Lineaarinen kehitys puolestaan johtaa tänä päivänä nähtävissä oleviin kehityssuuntiin. Eksponentiaalinen kehitys taasen antaa mielikuvitukselle siivet ja sen mukaan teknologian kehitys mullistaisi ihmisten välisen kommunikaation, robotisaation sekä monet muut elämää helpottavat teknologiset sovellukset.

Kirjoittajien teknologiatausta luo vahvan pohjan kirjalle ja vakuuttaa lukijan. Vakuuttavuutta tuo muun muassa viitelista, jossa on ansiokkaasti peräti 1 107 viitettä.

Kirja ei ole aivan kevyttä luettavaa, mutta se on mielenkiintoinen kurkistus tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Kirja sopii kaikille tulevaisuudesta ja teknologista kiinnostuneille.

Kirjan nimi
Kustantaja
Painovuosi
Sivumärä
Hinta
Teknoelämää 2035
Talentum Media Oy
2014
369 sivua
49 euroa

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa juttu kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)