COACHING

Mainos
TEKSTI KAIJA PITKÄNIEMI KUVA RITVA IKONEN | 26.3.2014 | KOLLEGA.FI
Pelisäännöt selviksi

Voisi kuvitella, että tietyt hyvän käytöksen ja maalaisjärjen piiriin kuuluvat tavat olisivat aikuisille ihmisille itsestään selviä, mutta näin ei välttämättä ole. Joskus tuntuu kokonaan unohtuvan, että työpaikka koostuu hyvinkin erilaisista ihmisistä, joiden kuitenkin pitäisi tulla toimeen keskenään. Jotta käytännön asiat työssä sujuisivat mutkattomasti ja kaikkien olisi mahdollisimman mukava olla, tarvitaan selkeät ohjeet, jotka eivät jätä asioita arvailujen varaan.

Kaija Pitkäniemi on business coach.
Kaija Pitkäniemi on business coach.

Joku muu vastuussa

Perinteinen malli on se, että, jos vastuuhenkilöä ei ole erikseen määritelty, niin “joku muu hoitaa”. Tämä tarkoittaa käytännössä usein sitä, että kukaan ei ota asiaa hoitaakseen tai sitten joukossa on se yksi tunnollinen, joka aikansa jaksaa hoitaa asian toisten puolesta, kunnes turhautuu. Hyvän työilmapiirin hengessä tällainen toiminta ei pitkälle kanna. Tarvitaan kaikkien panosta ja yhteen hiileen puhaltamista. Bonuksena asiat sujuvat ja tiimihenki paranee.

Yksi yleisimmistä tiimivalmennusaiheista on liittynyt juuri yhteisten pelisääntöjen luomiseen tai olemassa olevien hiomiseen. Ilman pelisääntöjä homma ei vain toimi! Jos yhteinen linja puuttuu, sooloilee jokainen oman päänsä mukaan ja lopputuloksena on kaaos. Vaikka tiimit olisivat itseohjautuvia, tarvitaan siitä huolimatta yhteiset säännöt, jotka ohjaavat tekemistä ja luovat tasa-arvoa työyhteisöön.

Sitoutumista vaaditaan

Kun ihmiset pääsevät itse luomaan sellaiset pelisäännöt, joihin he voivat sitoutua, he myös noudattavat niitä. Ylhäältäpäin annetut säännöt eivät vain toimi. Toisaalta, kun säännöt ja mahdolliset seuraamukset laiminlyönneistä on yhdessä sovittu, tietää jokainen vastuunsa, eikä pääse siitä luistamaan. Tällöin kaikki voivat rauhassa keskittyä olennaiseen. Yhdessä luodut pelisäännöt tehdään niin selkeiksi ja toteutumiskelpoisiksi, että niihin on helppo sitoutua.

Yksikin selkeä pelisääntö on parempi, kuin ei mitään. Usein ahnehditaan monta uutta sääntöä kerralla ja hetken päästä luovutetaan, kun ne eivät toimi. Kerran luodut pelisäännöt eivät välttämättä päde luontihetkestä hamaan tulevaisuuteen. Maailma ja ihmiset muuttuvat koko ajan. Siksi myös pelisääntöjä tulee tarkistaa ainakin kerran vuodessa ja tarvittaessa päivittää niitä ajan tasalle. Sääntöjen tarkoitus on ennen kaikkea helpottaa arkea, ei hankaloittaa sitä.

Mallia lapsista

Ei ole ollenkaan hullumpi idea ottaa mallia lapsista. Tässä poimintoja erään lastentarhan pelisäännöistä, jotka lähes sellaisenaan voi hyvin siirtää minkä tahansa muun yhteisön pelisäännöiksi:

 • Osaa sanoa huomenta, kiitos ja näkemiin.
 • Siivoa omat sotkusi.
 • Kaikkien kanssa pitää leikkiä.
 • Pyydä anteeksi, kun loukkaat jotakuta.
 • Pelaa reilua peliä.
 • Palauta tavarat sinne, mistä ne otit.
 • Vedä vessa (aikuisten elämässä: vaihda vessapaperirulla, kun edellinen loppuu).
 • Pulla ja maito tekee välillä hyvää.
 • Kun lähdet ulos maailmaan, pidä toista kädestä ja pysyttele yhdessä muiden kanssa.

Miten teillä homma pelittää?

Lisätietoa Kaija Pitkäniemiestä ja coachingista löydät osoitteesta www.intuitivo.fi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

 

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)