ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI ANNE TE VELDE-LUOMA KUVA MARJA KASANEN | 6.2.2013 | KOLLEGA.FI
Vähän rajaa

Kun suomalaisten alkoivat 70-luvulla vähitellen käydä ravintoloissa, oli tapana sanoa “Nyt syödään koko rahan edestä”.

Seisovan pöydän rajattomuus tuntui silloin paratiisinomaiselta ihanuudelta. Se on hyvin ymmärrettävää, koska ravintolassa kävijät olivat kokeneet 40–60-lukujen vaatimattomat olot. Köyhyyden ja kirkon asettamista rajoista alettiin 70-luvulla vapautua kovaa vauhtia ja sen tulokset näkyvät nyt ylipainon ohella esimerkiksi tavaravarastojen räjähdysmäisenä kasvuna – olemme kaikella tavalla syöneet koko rahan edestä…

Ylenpalttisuudesta selviytyminen vaatiikin ihan uusia elämäntapoja ja nyrkkisääntöjä – nimittäin kieltäymyksiä, kohtuutta ja rajoja. Ennenkuin ahdistut jo pelkästä ajatuksesta, huomaa, että rajaaminen on ase, joka tekee sinusta itsenäisen ja riippumattoman niistä kahdesta voimasta, joiden heiteltävinä jatkuvasti olemme.

Palstan kirjoittaja Anna te Velde-Luoma on ammatiltaan Professional Organazer eli ammattijärjestäjä.

Ensimmäinen voima on meitä ympäröivä kulutusyhteiskunta, joka haluaa saada tuotteensa meille kaupiteltua ja laskelmoidusti vetoaa heikkoihin kohtiimme. Se tietää, kuinka epävarmoja olemme, ja kuinka kovasti haluamme kuulua ryhmään, ja omistaa ja tehdä samoja asioita kuin muutkin. Niinpä suostumme seuraamaan muotia ja trendejä, jotka vaihtuvat huimaavaa vauhtia. Kodinsisustuskin noudattaa nykyään neljää eri sesonkia. Kevätkodin uusi värimaailma tarkoittanee sitä, että ostamme olohuoneeseen vähintään toisen väriset tyynyt, maljakon ja pari koriste-esinettä.

Toinen voima asuu omien korviemme välissä: aivomme ovat muokkautuneet säästämään energiaa, joten ne tekevät mielellään aina vain samoja tuttuja asioita. Jos olet aloittanut kurssin, niin toisella kerralla menet automaattisesti istumaan samalla ”omalle” paikallesi. Jos aivosi ovat tottuneet siihen, että tietyssä kauppakeskuksessa käyt aina tietyissä kaupoissa, niin menet sinne jo ajatuksissasi. Samalla tavalla jalkamme kuljettavat meidät lentokentällä tax free-myymälään, lauantaisin kirpputorille ja tietyn tien varrella tehtaanmyymälään.

Kun avaat silmäsi ja alat kyseenalaistaa tätä kaikkea, voit murtaa näiden kahden diktaattorin vallan ja vapautua. Voit tehdä rohkeita uusia kokeiluja ja luoda uusia toimintasääntöjä:

– Kahdeksan tunnin yöuni päivittäin tekee isompia ihmeitä kuin moni kallis loma tai kylpyläviikonloppu.
– Älä osta lehtiä, vaan käy kirjastossa niitä lukemassa.
– Lainaa kirjat kirjastosta.
– Käy tiedostaen läpi vaatekaappisi hyvän ystävän kanssa ja rakenna vaatteistasi uusia kokonaisuuksia.
– Käy ruokakaappien, jääkaapin ja pakastimen sisältö läpi ja käytä vanhat varastot loppuun.
– Suo itsellesi herkkuja vain lauantaisin – muina päivinä paljon vihreitä vihanneksia ja hedelmiä.

Lapset voivat hyvin, kun tietävät missä raja menee, ja niin myös me aikuiset. Kun raja on selvä, vapautuu paljon aikaa ja energiaa – niin mille? Mikä on sinun elämässäsi se uusi taso, joka antaa itsellesi tervettä välimatkaa ja riippumattomuutta?

 

Lisätietoja  kirjoittajasta www.anneluoma.nl ja ammattijärjestäjistä www.ammattijarjestajat.fi.

 

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)