HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI TIINA LATIKKA KUVA JARMO RANTANEN | 5.6.2024 | KOLLEGA.FI
Pysähtymisen voima

Olemme ystäväni kanssa viimeisen neljän vuoden aikana hiljentyneet usean kerran vuodessa retriitteihin, jonka teeman molemmat valitsemme itse kullekin kerralle. Se, miten tärkeäksi nuo retriitit ovat muodostuneet ovat kuin happi keuhkoille ja vesi keholle. Niissä on mukana jotain hyvin alkukantaista kaikessa yksinkertaisuudessaan. Lopputulos ei ole tavoite tai pakko saada jotakin aikaan, ja kuitenkin joka ikinen kerta saan enemmän, kuin olen edes kuvitellut.

Tiina Latikka on valmentaja ja mindcoach, jonka intohimona on auttaa ihmisiä saavuttamaan unelmansa.

”Hermostomme rauhoittuu luontaisesti, kun olemme yhteydessä ihmisiin, joilla on meihin harmoninen vaikutus ja vilpitön energia – luota siihen” (House of Leaders). Tämä vapaa käännös kuvastaa yhteyttä, jonka koemme molemmin puolin kasvun tukena ja mittaamattoman arvokkaana aikana, jonka jaamme yhteisen kokemuksen myötä.

Retriitin ensimmäisen aamuna herään aikaisin linnunlauluun auringon ollessa jo korkealla. Satakieli laulaa pihapuussa. Keitän aamukahvin italialaisesta vahvasta kahvista ja kaadan sen kauniiseen isoon kuppiin. Teen juustoleivän, jonka päälle asetan hellästi muutaman rucolan oksan tuomaan oman sinappisen makunsa. Mietin, minne asettuisin nauttimaan aamun rauhasta ja auringon lämmöstä. Kuljen nurmikolla paljain jaloin ja annan aamukasteen suudella jalkojani. Nurmikko kutittaa hauskasti varpaitani.

Istahdan saunan portaille aamuaurinkoon ja siemaisen tuoksuvaa maitokahvia kupista. Naapurissa kukko kiekaisee hyvät huomenet ja saa minut hymyilemään itsekseni. Mietin samalla, miten pienistä asioista voi olla näin onnellinen. Aamukaste, tuoksuva kahvi, linnun laulu, naapurin kukko, aurinko, ja ystävä, jonka kanssa jakaa syvimpiä ajatuksia tai toisinaan vapaus vain olla hiljaa. Kaikki tämä on parasta juuri nyt. Hengitän. Olen. Tunnen.

Naapurin kukon kiekaisu tuo mieleeni rakkaan pappani, jolla oli pieni kanala. Muistan, miten lapsena keräsimme munia kanalasta ja puhdistimme niitä yhdessä yksi kerrallaan hellästi pyöritellen. Lapsena kuljin kesällä paljon paljain jaloin ja kävin läheisellä lammella, jossa uin tuntitolkulla. Siksikin aamukasteinen maa tuntui hyvältä jalkojen alla juuri tänä aamuna.

Siinä aamukahvia siemaillessani sain ajatuksen: halusin pestä hiukseni kastelukannusta vettä kaataen. En ollut koskaan aiemmin tehnyt sitä ja ajatuskin sai hymyn huulilleni. Jos olisin tiennyt, miten paljon iloa ja naurua hiusten pesu kastelukannulla saa aikaan, olisin varmasti tehnyt sen aikoja sitten! Koska retriitin yksi missio oli ”takaisin alkujuurille, takaisin itseen”, pienet asiat saivat valtavan merkityksen. Lämmin vesi hiuksissa, hento shampoon tuoksu ja auringon lämpö iholla. Sisäinen riemu ja ilo pulppusi syvältä.

Siksi suosittelen kaikkea, mikä ikinä kutsuu sinua ja saa sinut takaisin omaan aitoon itseesi. Anna ajatukselle tilaa. Anna tuoksuille tilaa. Anna uusille kokemuksille tilaa. Toteuta ne. Elämä on nyt. Elämä on tänään. Ole rohkea ajatuksissa ja teoissasi. Tiedät parhaiten, mikä on sinulle hyväksi. Kuuntele, luota ja toteuta!

Löysin vielä sattumalta seuraavan mietelmän, joka vahvisti kokemustani. Se kuuluu seuraavasti: “Ystävä kertoi minulle tämän sitaatin, joka muutti elämäni: Et parane pystyäksesi käsittelemään traumaa, kipua, ahdistusta tai masennusta. Olet tottunut niihin. Olet parantumassa pystyäksesi käsittelemään iloa hyväksyäksesi onnellisuuden takaisin elämääsi.”

Muutama ajatus matkalle

  1. Vain pysähtymällä saat yhteyden aitoon itseesi. Arki vie meidät mennessään, jos meillä ei ole pysäkkejä itsemme kuunteluun.
  2. Tunteet ovat majakka ja kertoo aina oman viestinsä sinulle. Anna niille tilaa ja kuuntele niiden sanomaa. Ne ovat aina osa meitä ja muuttuvat, kun tulevat näkyväksi. Saat yhteyden omaan sisäiseen rytmiisi ja iloosi.
  3. Mistä saat iloa? Millaiset kokemukset ravitsevat sinua? Kuuntele. Löydä pienet asiat, jotka saavat oman ainutlaatuisen merkityksensä.

Tiina Latikka on ammatticoach ja Mind Coach, joka uskoo ihmisen mahdollisuuksiin ja potentiaaliin ylittää itsensä, kun siihen annetaan mahdollisuus. Latikka on työskennellyt coachina ja työnohjaajana yli 15 vuoden ajan.

Lisätietoja Tiina Latikasta löydät osoitteesta https://sillanrakentajafi.wordpress.com/. Facebook ja Instagram @tiina.latikka.

Lue myös Latikan edelliset kolumnit Kasvun paikka, Elämäntehtävänä valo, Uusi alku, Lapsenomainen ilo antaa virtaa, Hyvän voima meissä, Vilpitön ilo ja vihreä paita, Elämän puolella, Sydämen tähtikartta, Ihmisyyden ytimessä, Myötätunto ja rakkaus ovat tehokkaimpia parantajia ja Anna elämälle mahdollisuus.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu yhden kerran.

  1. Arja kommentoi 9.6.2024 klo 21.10
    Tiinan taito kirjoittaa saa lukijan kokemaan läsnäolemisen hänen kanssaan. Tunnelman kuvaus on niin mukaansa tempaavaa. Tiinan tekstit antavat voimaa ajatella uudella tapaa tai vahvistavat omia tunteita. Kiitos erinomaisesta blogistasi❣️

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)