TYÖELÄMÄN PSYKOLOGIAA

Mainos
TEKSTI MINNA MIAO KUVA JERRI PIITULAINEN | 5.6.2024 | KOLLEGA.FI
Palautua voi muutenkin kuin lomalla

Lomakauden alkaminen on nyt monella mielessä. Erityisen kovasti lähestyvää lomaa saattaa kuitenkin odottaa se, jota työ on kuormittanut kevään aikana tavallista enemmän. Toiveena voi olla, että lomalla työn kiireet ja stressin ehtisi karistaa yltään. Ja vaikka syksyllä tilanne ei olisikaan helpottanut, niin ainakin hommiin on taas helpompaa tarttua akut täyteen ladattuina.

Lomaan ja lomalla palautumiseen liittyy monenlaisia toiveita ja odotuksia. Kaikki niistä eivät kuitenkaan ole realistisia. Jotta loma tukisi hyvinvointia, on tärkeää miettiä omaa palautumisen kokonaisuutta.

Minna Miao on psykologi, psyykkinen valmentaja ja kirjailija, jonka työfilosofia perustuu kasvun ajatteluun ja myönteiseen kuvaan ihmisestä oppijana.

Loma tukee hyvinvointia työssä

Työnteko kuluttaa niin fyysisiä kuin psyykkisiäkin voimavaroja. Palautuminen nimensä mukaisesti mahdollistaa niiden palauttamisen takaisin ahkerointia edeltävään tilaan.

Palautumista tarvitaan aivan kaikenlaisessa työssä, ja loma on yksi palautumisen tärkeistä mahdollistajista. Loman aikana meillä on mahdollisuus irrottautua töistä pidemmäksi aikaa ja keskittyä muihin, työn vaatimuksia tasapainottaviin asioihin.

Jos työssä esimerkiksi täytyy jatkuvasti ponnistella uuden oppimiseksi, niin palauttavaa voi olla vaikkapa se, että lomalla pääsee puuhastelemaan omien vahvuuksiensa parissa. Onnistumisen kokemukset vapaa-ajalla tukevat omaa jaksamista silloin, kun töissä kohdataan haasteita. Työn velvoitteiden ollessa etäällä on ylipäänsä helpompaa päästää keho ja mieli rentoutumaan.

Tutkimusten mukaan lomanvietolla onkin myönteisiä vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin.

Lomaan liittyy epärealistisiakin toiveita

Koska lomalle pääsee harvoin, on varsin inhimillistä, että meistä moni myös suunnittelee tulevaa lomaa etukäteen, ja loman alkamiseen voi liittyä moninaisia odotuksia. Toiveet voivat koskea paitsi loman sisältöä, niin myös lomalla tapahtuvaa työstä palautumista. Loman jälkeen yleensä odotamme palaavamme töihin virkeinä ja uutta intoa puhkuen.

Aina loma ei kuitenkaan tunnu riittävän palautumiseen, ja toisinaan lomapäivät tuntuvat kuluvan vain töihin paluuta murehtien. Ratkaisu ongelmaan ei silti välttämättä löydy loman pidentämisestä.

Vaikka irrottautuminen työstä tulee yleensä tarpeeseen, tutkimuksissa on toisaalta myös havaittu, että monet lomailun myönteisistä vaikutuksista ovat lyhytkestoisia ja hiipuvat yllättävänkin nopeasti loman päättymisen jälkeen.

On lähtökohtaisesti kohtuutonta olettaa, että koko vuoden aikana kasaantuneen kiireen ja kuormituksen taakka olisi mahdollista purkaa muutaman viikon mittaisen loman aikana. Jos loma ei tunnu palauttavalta, voikin olla tarpeellista kääntää katse työpäivien sisältöön – esimerkiksi riittävään tauotukseen.

Se, että loman vaikutukset ovat loppujen lopuksi melko lyhytkestoisia, saattaa olla lohdullinen uutinen myös niille työssään ahertaville, joilla ei ole tänä kesänä ylipäänsä mahdollisuutta lomailuun. Opiskelijan, yrittäjän tai vasta uudessa työssä aloittaneella loma voi jäädä lyhyeksi, ja tilalle on keksittävä muita tapoja, joilla voimavarat pääsisivät palautumaan.

Lomalla ollaan loppujen lopuksi vain pieni osa työvuodesta. Palautumista sen sijaan tarvitaan säännöllisesti koko työvuoden ajan.

Lomalla palautumiseen ei ole yhtä reseptiä

Moni lomaan liittyvä odotus kumpuaa ympäröivästä kulttuurista. Koska palautumisen merkityksestä ja työn ja vapaa-ajan tasapainosta puhutaan mediassa paljon, saattaa osa meistä esimerkiksi tuntea painetta palautua lomalla oikein. Toinen taas saattaa kokea niin, että lomalla on tehtävä juuri tietynlaisia asioita ja tietyllä tavalla, vaikka se ei välttämättä tukisi omaa hyvinvointia. Perheellisellä paine täydellisestä lomasta voi olla erityisen suuri. Loman muuttuminen suoritukseksi lisää stressikuormaa entisestään ja olo lomalta palatessa voi olla entistäkin väsyneempi.

Tilannetta voisi helpottaa, jos opettelisimme päästämään irti ajatuksesta, että lomalla palautumiseen on olemassa yksi oikea resepti. Sitäkin ajatusta voisimme enemmän kyseenalaistaa, tarvitseeko lomalla olla koko ajan mukavaa ja pitääkö lomalla koettujen ajatusten ja tunteiden olla pelkästään myönteisiä.

Vaikka lomalla olisi välillä tylsää tai työasiat vapaista huolimatta ajoittain pyörisivät mielessä, voi loma silti ajaa tarkoituksensa vähintään riittävän hyvin.

Minna Miao on psykologi ja tietokirjailija, joka koordinoi työkseen julkisten mielenterveyspalveluiden kehittämistä. Sitä ennen Miao työskenteli pitkään aikuisten oppimiseen liittyvien kysymysten parissa.

Miao on julkaissut kirjat Prokrastinaatio – Aloittamisen vaikeus ja miten se voitetaan (SKS 2023), Onnistuneen oppimisen lukuvuosi (PS-Kustannus 2023) ja Kasvun asenne oppimisessa – hyödyllisten haasteiden käyttöopas (PS-Kustannus 2021).

Lisätietoa Minna Miaosta löydät hänen verkkosivuiltaan osoitteesta www.minnamiao.fi sekä seuraamalla hänen Instagram-tiliään.

Lue myös Miaon aiemmin julkaistu kolumnit Tavoitteet siivittävät työntekoa, Arvot työssä, Tunnistatko vahvuutesi työssä?, Vähennä haitallista itsekritiikkiä työssä, Miten taltuttaa vitkuttelu, Viisi tapaa kehittää taitoja työssä, Mitä olen ilman ammati-identiteettiäni?, Työssä tylsistyminen uhkaa hyvinvointia, Osaatko antaa itsellesi palautetta ja Miten onnistuu opiskelun ja työn yhdistäminen? sekä Miaon Kasvun asenne oppimisessa -kirjan arvio Paremman oppimisen käsikirja.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)