KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 5.6.2024 | KOLLEGA.FI
Opas aitoon vuoro­vaikutukseen

Rehellinen vuorovaikutus ei ole monellekaan meistä helppoa. Meidät on pienestä pitäen opetettu lähinnä vaikenemaan ja pitämään yllä kulisseja. Aikuisenakin helposti myötäilemme muita emmekä uskalla sano mielipidettämme sen pelossa, että poikkeamme porukasta. Rehellistä vuorovaikutusta on kuitenkin mahdollista opetella ja siihen Reija Könösen ja Sanna Laakkion Rohkeasti rehellinen -kirja antaa hyvät eväät.

Rehellisyys koetaan usein suorapuheisuutena tai itsekkäänä ja kovana vuorovaikutustapana. Sitä sen ei tarvitse olla. Rohkeasti rehellinen tuo vuorovaikutukseen tunteensa ja koko olemuksensa eli sen mitä hän aidosti on. Rehellisyydellä on mahdollista rakentaa syvempää yhteyttä muihin: sanotaan suoraan, mutta toisia kunnioittaen ja arvostaen. Könönen ja Laakkio ovat itse tutkineet ja opetelleet rehellistä ja rohkeaa kommunikointitapaa omassa arjessaan ja jakavat kirjassaan oppimaansa.

Rohkea rehellisyyden vastakohta on sulkeutuminen ja piiloutuminen. Ellemme avaudu, jää aidon elämän aarrearkku kiinni. Rohkea rehellisyys tarkoittaa ennenkaikkea sitä, että on ensin rehellinen itselleen ja ilmaisee itseään muille tästä rehellisyydestä käsin. Rohkea rehellisyys on sen sanoittamista, mitä ajattelee ja tuntee ja miten kokee maailman. Se ei ole sitä, että laukoisi mielipiteitään tökerösti. Rohkeaan rehellisyyteen liittyy usein myös vilpitön lapsenomainen uteliaisuus.

Siihen, miksi emme sano, mitä ajattelemme, on monia syitä, ja ne liittyvät usein uskomuksiimme. Tulkitsemme tilanteita omien lasiemme kautta ja jokainen meistä näkee maailman vähän eri tavalla. Pidämme omia tulkintojamme totena, emmekä kyseenalaista niitä, vaikka ne eivät ole totta. Nämä rajoittavat uskomukset ohjaavat käytöstämme ja estävät meitä tekemästä asioita tai saavat meidät uskomaan, että jokin ei ole meille mahdollista. Näitä uskomuksia käydään läpi kirjan ensimmäisessä osassa.

Jokaisen on mahdollista oppia rohkeaa rehellisyyttä. Mutta prosessi on pitkä ja vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Ajatukset ja toiminta muuttuvat pala kerrallaan, eikä niitä voi kiirehtiä. Muutos edellyttää syväoivallusta, että voimme aina valita, miten toimimme. Jokainen meistä päättää omasta elämästään, eikä kukaan muu määrää puolestamme. Vaikenemisen ja myötäilyn sijaan voimme valita oman äänemme avaamisen ja aktiivisuuden. Kirjan toisessa osassa paneudutaankin rehelliseen vuorovaikutukseen askel kerrallaan.

Valinta rehellisyydestä on tehtävä joka päivä uudestaan. Välillä rohkea rehellisyys sujuu paremmin, välillä se taasen on vaikeampaa. Vaikka elämä haastaa meitä, riittää, että pyrimme rehellisyyteen. Kirjan kolmannessa osassa tuodaan rohkeaa rehellisyyttä arkeen ja käydään läpi rohkeaa rehellisyyttä ihmissuhteissa niin parisuhteen, vanhemmuuden, sukulaissuhteiden, ystävien kuin työpaikan suhteen. Kirjan lopussa on harjoituksia, joiden avulla voi syventää omaa rehellisyysmatkaansa.

Rohkeasti rehellinen -kirja on mielenkiintoinen ja silmiäavaava opas aitoon kommunikointiin. Kirja sopii kaikille, jotka haluavat kehittää vuorovaikutustaitojaan ja oppia ilmaisemaan rehellisesti omia ajatuksiaan ja tunteitaan.

Kirjan nimi
Tekijä
Kustantaja
Painovuosi
Sivumäärä
Hinta
Rohkeasti rehellinen
Reija Könönen, Sanna Laakkio
Bazar Kustannus
2023
217 sivua
25,90 euroa

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)