VIERAILIJA

Mainos
MARJA-LIISA MANKA KUVA JYRKI LUUKKONEN | 5.6.2024 | KOLLEGA.FI
Onni löytyy arjesta

Pitkän pakkastalven jälkeen olemme saaneet kokea huumaavan toukokuun. Tuntuu kuin olisimme etelän paratiisissa. Kukat tuomet, pihlajat ja kielot puhkesivat yhtäkkiä kukkaan. Linnunlaulukuoro säestää aamuja. Tämä kaikki tuo minulle suurta iloa. Kokosin tähän omia kesävinkkejäni, joilla mieleni kääntyy duurille.

Marja-Liisa Manka on työhyvinvoinnin uranuurtaja, joka toimii työhyvinvoinnin johtamisen dosenttina Tampereen yliopistolla sekä yrittäjänä omassa yrityksessään Docendumissa.

Herään yleensä viideltä ja haen aamun paperilehden ylhäällä mäellä sijaitsevalta postilaatikolta. Lehti ilahduttaa monella tapaa. Saan haistella aamun tuoksuja sateen jäljiltä ja kuulen lintujen aamunavauksen, kun on talsittava se hakemaan. Lehti sisältää myös sudokuja. Tykkään ratkoa niitä aamupalan jälkeen kellahtamalla takaisin sänkyyn ihan kaikessa rauhassa klassista musiikkia kuunnellen.

Auringon nousua en ole enää moneen päivään ehtinyt nähdä, koska se helottaa korkealla taivaankannella jo varhaisella. Hyvin monta kertaa olen kipittänyt vielä lähirantaan ihailemaan sitä. Milloin se on kurkistanut usvan seasta, milloin lumoavana oranssina värileikkinä pilvien takaa tai kuvajaisena tyyneen veteen. Olen heikkona väreihin, olen ollut jo lapsesta. Pelkästään oranssi väri saa minut haltioihinsa.

Enkä tietenkään malta olla ottamatta valokuvia rannassa. Poikani onkin ristinyt somen aurinkokuvapäivitykseni marjaliisasmeiksi. Tunnustan: kännykkä pullistelee kuvista, joiden pääosassa on aurinko.

Kuuntele linnunlaulua

Puhelimessani on Muuttolintujen kevät -sovellus, Jyväskylän yliopiston ja yhteistyökumppaneiden upea saavutus. Olen sen avulla oppinut tunnistamaan uusia lajeja. Myös lapsenlapset ovat innostuneet kilpailemaan kanssani lintujen määrässä.

Heidän mielestään on tosi hauskaa saada hienoja titteleitä ilotulituksineen palkkioksi, kun tietty lintujen määrä on ylittynyt. Olemme jo laulumestareita ja peippopäälliköitä. Vaari on saanut peräti satakielitietäjän arvon sadasta lajitunnistuksestaan. Yölläkin on kännykkä jätetty terassille nauhoittamaan yölintuja. Mutta kaunein kaikista on satakielen luritus. No, myös mustarastas ja kuikka kilpailevat ykkössijasta.

Lintujen laulu tekee onnelliseksi. Tämä on ihan tutkittu juttu. Positiivisen mielialan ja reaaliaikaisten lintuhavaintojen välillä voitiin ensimmäistä kertaa osoittaa suora yhteys vuonna 2022 julkaistussa tutkimuksessa*. Yhteys oli erityisen selvä silloin, kun tutkittavat olivat ulkona. Muukin luonnon merkitys on siis tärkeä. Mieliala parani sekä terveillä että masennusdiagnoosin saaneilla tutkittavilla.

Juhlaakin tarvitaan – ja sukulaisia

Keskustelin kerran naapurin pikkupoikien kanssa kesämenoista. Ville kertoi tohkeissaan, että tulossa on laivareissua, uintia, Särkänniemeä ja kaikkea muutakin. Sanoin hänelle, että elämässä pitää olla välillä juhlaa.

– Niin pitää, ettei se ole yhtä vanhuutta vaan, Ville tokaisi.

Kannattaa siis lähteä välillä huvittelemaan, jopa hurvittelemaan ilman tavoitteita ja älykelloa. Suomi on tapahtumia pullollaan.

Itse aion osallistua Leinosten sukujuhlille Turussa ja samalla vierailla siellä vielä elossa olevan 92-vuotiaan tätini luona. Päivien teemana on Amerikan siirtolaisuus. Se kiinnostaa, koska ukkini lähti sinne kotikylästäni Veneheitosta Kainuusta työttömyyttä ja nälkää pakoon. Hän teki sinne kaksi reissua, ensimmäisen vuonna 1905. Ukki haali siellä elantonsa kirvesmiehenä, mutta siinä sivussa kirjoitti näytelmiä harrastajateattereihin.

Laita kehu kiertämään

Näin hiljattain kaupassa vanhan rouvan, jolla oli upeakuvioinen, värikäs pitkä villatakki somalla kauluksella.

–  Sinulla on ihana villatakki, tuli suustani spontaanisti. – Oletko itse sen kutonut?

–  Kiitos, olen! Onhan tämä jo vanha, hän sanoi hämillään ja silitti takkinsa pintaa hellästi.

Johon aviomies vastasi katsoen minua veikeästi:

– Kiitos, nyt minun ei tarvitse kehua häntä koko viikonloppuna.

Sinäkin voit olla jonkun yksinäisen ihmisen elämänlanka. Tervehdi, joskus ventovierastakin, hymyile, kehu ja kiitä.

Mustikanpoimintaa ja harrastuksia

Mustikanpoimiminta kuuluu ehdottomasti minun kesääni. Rakastan marjojen poimintaa, nimihän on enne. Mustikat ovat joka vuosi isompia ja niitä riittää. Jotkut sanovat, että metsäänhän eksyy. Mikä on hauskempaa kuin tien hukkaaminen.

Viimeksi kampaajalla käydessä naapurituolissa istuva rouva kertoi hauskasta harrastuksestaan tyttärensä kanssa: autiotalobongauksesta. En voinut olla kysymättä, mitä se on.

– Etsitään sopiva kohde, mennään pihalle ja jos ovi on auki, kurkataan sisällekin. Tytär kuvittelee sinne asukkaat ja tarinan. Siellä saattaa roikkua vaikkapa takki tai olla jotain pöydällä.

Vain mielikuvitus on rajana.

Samainen rouva oli käynyt poikansa kanssa viime kesänä Metallican konsertissa Helsingissä. Kun he palasivat Tampereelle viimeisellä junalla, ei asemalla ollut yhtään taksia. Poika keksi oitis ratkaisun.

– Mamma, tartu tiukasti kiinni. Nyt mennään skuutilla.

Tänä kesänä äidillä ja pojalla on vuorossa Ruisrock. Eivät kuulemma löytyneet hotellimajoitusta. Jäin pohtimaan, että jäävätkö telttaan vai tulevat sieltäkin samana yönä junalla takaisin? Seikkailua ainakin on luvassa.

*) https://www.nature.com/articles/s41598-022-20207-6

FT, YTM Marja-Liisa Manka on työskennellyt työhyvinvoinnin professorina Tampereen yliopistossa 2004-2015 ja toimii edelleen työhyvinvoinnin johtamisen dosenttina ja yrittäjänä. Manka on johtanut lukuisia tutkimus- ja kehittämishankkeita sekä julkisella että yksityisellä puolella ja toiminut myös itse kehittäjänä, kouluttajana ja kolumnistina. Hänet on palkittu Vuoden yhteiskuntatieteilijä -tunnustuksella vuonna 2011.

Manka on kirjoittanut lukuisia tietokirjoja, mm. Elämänilon jäljillä, Tunne juuresi, vaikuta elämääsi (2022), Työhyvinvointi (2023, 3. uudistettu painos) yhdessä Marjut Mankan kanssa, Stressikirja (2020, 2. painos), Työnilo (2013, 4. painos) ja Tiikerinloikka työniloon ja menestykseen (2010, 3. painos), Työrauhanjulistus – miten olla ihmisiksi alaisena ja esimiehenä (2007).

Lisätietoja Marja-Liisa Mankasta: www.docendum.fi

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)