ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI MARJA KOIVISTO KUVA NINA DODD | 15.5.2024 | KOLLEGA.FI
Uskallatko kertoa, että sinulla menee hyvin?

Olen saanut itseni viime aikoina kiinni siitä, että mietin onko sallittua kertoa, kuinka paljon nautin työstäni tai elämästäni juuri nyt. On tunne, että voinkohan, mitä toiset siitä ajattelevat? Voivatko – ja saavatko – asiat olla kaikin puolin hyvin?

Marja Koivisto on valmentaja, kouluttaja ja tietokirjailija, joka nauttii siitä, että saa auttaa ihmisiä löytämään vahvuutensa.

Se mitä uskallamme ympäristöllemme kertoa, voi riippua monista asioista. Yksi keskeinen tekijä on kulttuurimme ja ympäröivä sosiaalinen ilmapiiri. Usein kuulee sanottavan, että vaatimattomuus kaunistaa. Saatamme pitää onneamme vakan alla soveliaisuudesta. ”Kel’ onni on, se onnen kätkeköön” kuuluu vanha sananparsi.

Onkin usein helpompaa puhua vaikeuksista ja huolista kuin hyvistä asioista. Osittain kyse voi olla siitä, että pelkäämme positiivisten asioiden jakamisen herättävän kateutta tai epäluuloa kuulijoissa. Onhan meillä suomen kielessä monen monta sanontaa siitä, kuinka omilla asioillaan ei saisi kehuskella. Liika positiivisuus koetaan usein hieman oudoksi ominaisuudeksi. Ilokin on joissain piireissä arveluttavaa: “itku pitkästä ilosta”, sanotaan. Nykynarratiivi suosii jatkuvaa pyrkimistä tavoitteeseen, jos ei muuta niin mielenrauhaan.

Pidättyväisyys omien saavutusten ja onnellisuuden suhteen ovat meillä usein normi, vaikka maan sisäisiä kulttuurieroja löytyykin. Olemme ihmisinäkin erilaisia, toisen persoonaan avoimuus ja positiivisten asioiden kertominen ei vain kuulu. Elämäntilannekin voi vaikuttaa siihen, uskaltaako kertoa, että kaikki on hyvin. Jotkut saattavat kokea paineita olla aina menestyviä ja onnellisia ulospäin, kun taas toiset voivat tuntea olonsa epämukavaksi jakaessaan positiivisia kokemuksiaan muille.

Mitä enemmän kokemuksia kertyy, sitä paremmin tuntee itsensä ja tietää, mikä itselle sopii. Silloin valintoja tekee tietoisemmin ja laajemmatkin seuraukset tunnistaa helpommin ennalta. Kokemuksen ja viisauden karttuessa tekee luonnollisesti parempia valintoja.

Kymmenen syytä hyvän onnen jakamiseen ja elämästä nauttimiseen

1. Kiitollisuus tekee hyvää.
Kiitollisuuden tunteminen ja ilmaiseminen ovat avainasemassa hyvinvoinnin tunteen rakentumisessa. Huomioimalla ja arvostamalla työn ja elämän hyviä asioita, voimme löytää ilon aiheita pienistäkin hetkistä.

2. Itsetuntemus ja omien tarpeiden tunnistaminen auttavat tekemään parempia valintoja.
On helpompi ohjata elämää itselle sopivaan suuntaan. Kun kerrot muille, kerrot samalla itsellesi. Vahvistat omalle systeemillesi “tätä lisää, kiitos”.

3. Positiiviset ihmissuhteet ovat elämän perusta.
Ne tuovat iloa, tukea ja merkityksellisyyttä elämään. Kun kannustat ja tuet läheisiäsi ja huomaat heidän hyvät ominaisuutensa, voit jakaa omia ilon ja onnen hetkiäsi helpommin. Jaettu hyvä olo kohottaa.

4. Tietoisuuden voima on merkittävä työn ja elämän laadun tekijä.
Se kasvaa, mihin huomio kiinnittyy ja voimme valita mihin asioihin keskitymme. Positiivisia asioita voi löytää elämästä myös vaikeina aikoina. Ne taas saavat aikaan iloa ja tyytyväisyyttä.

5. Tavoitteiden asettaminen antaa suunnan elämälle ja motivoi etenemään.
Saavutetun tavoitteen juhliminen vahvistaa sisäiselle systeemillesi, että teit hyvää työtä. Juhliminen kohottaa tunnelmaa ja jakaa iloa laajemmalle.

6. Voit olla armollinen itsellesi.
Kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan ja se on ok. Hyväksy virheesi ja epätäydellisyytesi, ole siinäkin avoin ja rehellinen. Jokainen meistä on ihminen ja juuri epätäydellisyytemme tekee meistä lähestyttäviä.

7. Tue ja kannusta muita.
Tuen ja kannustuksen ilmapiirissä on helpompi jakaa iloja ja saavutuksia ilman pelkoa tuomitsemisesta tai kateudesta. Valitse seura ja ympäristö, joka tukee positiivista ajattelua ja hyvinvointiasi.

8. Itsetuntemuksen kasvattaminen voi auttaa, jos kuulut niihin, jotka tarvitsevat uskallusta kertoa omasta onnesta.
Aidosti koettu kiitollisuus, positiivisten ihmissuhteiden ylläpitäminen, omien saavutusten juhlistaminen ja ilon jakaminen ovat luonnollinen ja tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

9. Uskalla huomata, kun sinulla menee hyvin.
Sinulla on lupa olla onnellinen ja tyytyväinen, ja onnellisena jaat samaa ympärillesi.

10. Arvosta muita sellaisina kuin he ovat.
Ole empaattinen ja tue niitä, jotka kamppailevat eri elämäntilanteissa.

Sinulla on lupa olla onnellinen ja tyytyväinen, ja maailma tarvitsee enemmän positiivisuutta ja iloa. Hyvinvointiin liittyy monia eri ulottuvuuksia. Osa hyvinvointia on toisten tukeminen ja se onnistuu parhaiten silloin, kun itse voi hyvin.

Panostamalla ihmissuhteisiin, terveyteen, henkiseen hyvinvointiin ja itsen kehittämiseen voimme rakentaa vahvan perustan onnelliselle ja merkitykselliselle elämälle. Positiivisten asioiden ääneen sanoittaminen – ja toisille saman luvan antaminen – on tärkeä askel kestävän onnellisuuskehityksen tiellä.

Marja Koivisto on itsensäjohtamisen coach, valmentaja ja kouluttaja, jonka erikoisalueita ovat muun muassa vuorovaikutustaidot, tunnetyöskentely sekä hiljaisen tiedon ja piilossa olevan eksellenssin esiin nostaminen. Koivisto työskentelee Terveystuotetukut ry:n toimitusjohtajana ja on peruskoulutukseltaan KTK ja EMBA.

Koivisto on kehittänyt Onnistumisen reseptit -menetelmän, joka auttaa ihmisiä löytämään hyvän elämän menestystekijät ja näkemään itsensä uudesta perspektiivistä. Koivisto on kirjoittanut kuusi kirjaa, jotka kaikki käsittelevät henkilökohtaisen kasvun teemoja eri perspektiiveistä. Koiviston uusin tietokirja Onnistumisen reseptit julkaistiin elokuussa 2022. Lue Kirjablogista kirjan arvio: Löytöretki omien erityistaitojen ääreen.

Lue myös Marja Koiviston edelliset kolumnit Tunneälytaidot siivittävät seuraavalle tasolle, Mielekkään työelämän resepti alkavalle vuodelle, 10 vinkkiä vuoden kiireisimpään aikaan, Miten tukea aivojen hyvinvointia?, Mitä haluat työhön ja elämään jouluun mennessä? ja Kolme tärkeää kysymystä sekä hänestä kirjoitettu henkilökuva Jatkuvan kehityksen polulla.

Lisätietoja Marja Koivistosta löydät seuraavista kanavista:
www.marjakoivisto.com
https://www.instagram.com/marjakoivisto/
https://www.facebook.com/marja.koivisto.3
https://www.facebook.com/marjakoivistoexecutivecoach
https://www.linkedin.com/in/marjakoivisto/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)