COACHING

Mainos
TEKSTI ANNIINA HUKARI KUVA HENNA HUKARI | 15.5.2024 | KOLLEGA.FI
Tutki tunteita

Tunteet vaikuttavat aivan kaikkeen – puhuimme me niistä ääneen tai emme. Ne ovat jokaisen ajatuksemme, reaktiomme ja toimintamme taustalla. Uskallatko sinä tutkia omia tunteitasi? Leiriytyä niiden – vaikeidenkin­ – äärelle ja kysyä, mitä kerrottavaa niillä on? Mitä viisautta niillä on annettavana? Mitä viestiä ne välittävät?

Anniina Hukari on kouluttaja ja business coach, joka haluaa liittää yhteen hyvinvoinnin ja tuloksellisuuden.

Entä uskallatko kysyä myös muilta heidän tunteistaan? Heittäytyä ennalta suunnittelemattoman äärelle kontrollista luopuen. Luottaen siihen, että voit kannatella tilannetta, mitä tahansa esiin nouseekin.

Pysähdy tunteiden äärelle

Yksi iso este tunteiden äärelle pysähtymiseen on liika ratkaisukeskeisyys. Pelkäämme sitä, että kysyessämme toiselta, esiin nousee vaikeita tunteita, joihin emme löydä ratkaisua. Unohdamme sen, että ratkaisua ei todellakaan ole aina tarpeen edes etsiä – saati löytää. Usein on enemmän kuin tarpeeksi, että olet läsnä ja toinen saa tulla kohdatuksi ja kuulluksi, hyväksynnän ilmapiirissä. Mitä jos vaan rohkeasti valitsisit kysyä enemmän tunteista. Tutkisit avoimesti ihmetellen, minne se johtaa. Apuna voit käyttää esimerkiksi alla olevia kysymyksiä.

Miltä sinusta tuntuu?
Mitä tunteita tämä tilanne sinussa herättää?
Mitä tämä tunne sinussa aiheuttaa?
Mistä tämä tunne kertoo?
Mitä tästä tunteesta on hyvä huomata?
Mihin ajatukseen, reaktioon tai toimintaan tämä tunne haluaa johtaa?
Miten sinä haluat ja valitset ajatella, reagoida ja toimia?
Mikä auttaa sinua hyväksymään tämän tunteen/nämä tunteet?
Mitä haluat tälle tunteelle tehdä?
Mitä valitse tälle tunteelle tehdä?
Mikä siinä voisi auttaa?

Samoin on omien tunteittesi kanssa. Mitä jos vaan kohtaat ne uteliaasti ja hyväksyvästi. Et painakkaan niitä alas tai tukahduta vaikeitakaan tunteita, vaan olet niiden kanssa. Yksinkertaisesti vaan olet. Voit käyttää yllä olevaa kysymyslistaa minä-muodossa myös itsellesi.

Tunteet ja aika

Tunteiden kanssa työskenneltäessä oikea-aikaisuus on äärimmäisen tärkeää. Positiiviset tunteet laimenevat ajassa. Kun annat kollegalle positiivista palautetta asiasta, jonka hän on hoitanut hyvin viikko sitten, syntyvä tunne on vain laimea hailahdus siitä ilon määrästä, joka olisi syttynyt palautteen tullessa heti tilanteen jälkeen. Positiivisia tunteita kannattaa vaalia ja kasvattaa. Ne ovat yksi suurimmista motivaatiota kasvattavista tekijöistä.

Negatiiviset tunteet taas kasvavat ajan kuluessa. Pieni käsittelemätön väärinymmärrys kahden ihmisen välillä saattaa viikkojen kuluessa saada valtavat mittasuhteet ja vaikuttaa näiden kahden henkilön lisäksi koko tiimin dynamiikkaan. Negatiiviset tunteet, myös tukahdutut sellaiset, ovat yksi suurimmista asioiden aikaansaamista ja loppuunsaattamista jarruttavista tekijöistä. Negatiivisten tunteiden käsittelemättömyys vie kohti alisuoriutumista, oman ja yhteisen potentiaalin haaskaamista.

Työskentele tunteidesi kanssa

Tunteiden kanssa työskentelyä on tärkeää tehdä sekä yksilö- että tiimitasolla. Voit käyttää apuna tässä viittä yksinkertaista vaihetta. Voit hyödyntää näitä vaiheita itseesi tai ohjata toisen työskentelyä.

 1. Kysy itseltäsi: Miltä minusta tuntuu?
 2. Tunnista millaisesta tunteesta on kyse? Missä se tuntuu (kehossasi)?
 3. Nimeä tunne, niin se muuttuu konkreettisemmaksi ja sitä on helpompi lähestyä.
 4. Tutki mistä se on syntynyt? Onko kyseessä:
  1. Sinun oma tunteesi
  2. Jonkun toisen tunne
  3. Sinun reaktiosi jonkun toisen tunteeseen
 5. Hyväksy tunne ja toivota se tervetulleeksi. Jos tällä tunteella olisi jokin hyvä tarkoitus, niin mikä se olisi? Mitä tunne haluaa sinulle kertoa?
 6. Käsittele tunne. Kasvata positiivisia tunteita. Käsittele negatiiviset tunteet ja päästä niistä irti. Aina käsittelyä ei tarvitse edes käydä toisen osapuolen kanssa vaan riittää, että teet sen itse mielessäsi. Sinun ei tarvitse tukahduttaa negatiivisia tunteita eikä myöskään jäädä niihin vellomaan. Vahvista positiivisia tunteita ja ajatuksia.

Tutkikaa yhdessä

Jokainen meistä toimii osana monenlaisia tiimejä ja ryhmiä. Tunteet on tärkeää nostaa osaksi työyhteisön keskusteluja.

Miten teillä puhutaan tunteista ja käsitellään niitä? Mistä ne syttyvät? Mistä ne kertovat? Miten samalla tai eri tavalla ne koetaan?

Rakentakaa yhteinen ryhmä/tiimistrategia ja toimintatavat tunteiden käsittelylle.

 • Miten ryhmässä/tiimissä ruokitaan positiivisia tunteita?
 • Miten ryhmässä/tiimissä käsitellään negatiivisia tunteita?

Anniina Hukari on intohimoinen työelämän hyvinvoinnin ja tuloksellisuuden yhteenliittäjä, joka uskoo, että paras tekeminen syntyy siinä pisteessä, missä järki ja sydän kulkevat samaan suuntaan. Koulutukseltaan Hukari on kansainvälisesti sertifioutu Business coach (PCC), NLP Trainer, hypnoterapeutti sekä stressinhallinta- ja palautumisvalmentaja, jolla on myös pedagoginen opettajanpätevyys. Hukari coachaa ja valmentaa yksilöitä, tiimejä ja ryhmiä, auttaa rakentamaan vaikuttavia valmennuksia sekä kouluttaa huippuvalmentajia, coacheja ja fasilitaattoreita.

Lisätietoja Hukarista löydät osoitteesta www.voimakkuus.fi, www.taitotraining.fi sekä https://www.linkedin.com/in/anniinahukari/.

Lue myös Hukarin aiemmin julkaistut kolumnit Vahvista sisäistä coachiasi, Erillisyyden pelko kutistaa potentiaalisi, Hyvinvoiva mieli lisää elämäniloa, Luonnon palauttava ihme, Uskalla laskeutua hiljaisuuteen, Mitä kuulet, kun pysähdyt kuuntelemaan?, Kiitollisuutta pelon ja epävarmuuden keskellä ja Toivo vie uuteen.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)