HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI JA KUVA ERJA JÄRVELÄ | 15.5.2024 | KOLLEGA.FI
Oodi ilolle

Sieltä se jälleen kumpuaa, pitkän pimeyden ja kylmyyden jälkeen, kuin nuori villivarsa honteloilla jaloilla ensimmäisiä askeliaan. Mieli vähän harailee vastaan – voinko, uskallanko, saanko? Mutta se tunkee esiin voimalla kuin kevään ensimmäiset leskenlehdet. Se tulee kohti sydäntä ja kehoa.

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, joka rakastaa asioiden syvällistä pohtimista.

Antaisiko sen vallata koko kehon vai pitäisikö sitä vielä vähän loitolla? Onhan se ennenkuulumatonta ja suorastaan epäortodoksista antaa riehakkaan ilon vallata mielen ja kehon – ja antaa sen näkyä! Jos vielä vaikka ryhtyisi tanssahtelemaan, nostaisi kädet kohti taivasta, nauraisi ääneen, olisi huoleton, hetken tai useammankin.

Itselleni ilo on ollut aina tärkeä asia elämässä. Muistan, kun äitini on joskus kysynyt, että miksi ihmeessä teen jotakin asiaa, niin olen vastannut, että koska se on hauskaa. Tätä saatetaan pitää suorituspainotteisessa yhteiskunnassamme jotenkin kevytmielisenä.

Olen valmennettavieni kanssa tehnyt usein arvopuun, jossa asetetaan itselle tärkeitä arvoja ja asioita juuri sillä hetkellä olemassa olevaan tärkeysjärjestykseen. Tärkeimmiksi asioiksi useimmat arvottavat terveyden, työn ja parisuhteen monien muiden lisäksi. Kun varovasti joka kerta tarjoan iloa yhdeksi arvoksi, se saattaa ensin herättää kummastusta. Kuitenkin alkaessamme jutella asiasta tarkemmin, ilo menee lopulta lähes aina vaikkapa terveyden edelle – terveyttä voidaan tietenkin ajatella monelta kantilta.

Mutta jos sinulta kysytään, että mikäli saat valita elämääsi ilon muttet terveyttä, tai terveyden muttei iloa, on valinta melko helppo tehdä. Esimerkiksi rullatuolissa olemisen ei tarvitse olla katastrofi, jos ihminen pystyy siitä huolimatta iloitsemaan ja kokemaan itselleen merkityksellisiä asioita. Jos taasen laskemme joka kalorin ja panostamme terveyteen, mutta teemme siitä pakonomaista ja kadotamme ilon tunteen, kumpi onkaan tärkeää elämässä?

Elämä on lahja

Itse ajattelen, että elämä on meille annettu lahja ja meille on annettu mahdollisuus iloita elämästämme ja elämisestämme. Ilo on myös mahtava asia, koska se on energiaa ja se tarttuu. Iloa voi tuoda elämäänsä myös kauniilla asioilla, väreillä, erilaisilla muodoilla. On selkeästi todennettu ilon ja tietynlaisen estetiikan yhteys ja jopa tämän asian vaikutus omaan hyvinvointiin.

Ei siis ole yhdentekevää millaisessa fyysisessä tai henkisessä ympäristössä vietämme aikaamme. Iloon liitetään energia, yltäkylläisuus, vapaus, harmonia, leikkisyys, yllätyksellisyys, kepeys, taika, juhlistaminen ja uusiutuminen. Pystytkö keksimään elämästäsi tällaisia asioita ja niiden yhteyden kokemaasi iloon?

Näin kevään yhä lisääntyvässä valossa noita ilon pilkahduksia tavoittaa useammin melkein itsestään. Mitäpä jos ottaisit tavaksesi huomioida aktiivisesti joka päivä jotakin, joka tuottaa itsellesi iloa.

Keväällä luonto tarjoaa tällaisia hetkiä eikä mitään tarvitse erityisesti etsiä edes. Tämänhetkiset värit, luonnon uusiutuminen, jopa yllätyksellisyys, on käsin kosketeltavaa. Pysähtyminen antaa meille mahdollisuuden havainnoida, ja havainnointi ja hetkeen pysähtyminen tuottaa meille usein iloa.

Harjoita havaintojasi -harjoitus

Kokeile tätä Metsämieli© -harjoitetta itseksesi, kun olet seuraavan kerran ulkona.

Ollessasi metsäpolulla, puistossa tai luonnon äärellä pysähdy ja tarkastele ympäristöä. Voit istahtaa kannolle tai kivelle tai pysyä seisaallasi. Keskitä näkö-, kuulo- ja hajuaistisi tarkkailemaan luontoa.
Kiinnitä koko huomiosi yhteen sinua kiinnostavaan kohteeseen.
Mitä näet, kuulet, haistat ja tunnet? Käy nämä läpi yksi aisti kerrallaan rauhassa.

Tarkenna sitten havaintoa ja keskity yhteen aistiin. Voit valita aistin, jota et ehkä aktiivisesti koe käyttäväsi. Jos vaikkapa katselet puuta, anna katseesi kiertää puu alhaalta ylös, kokonaisuudesta yksityiskohtiin ja yksityiskohdista taas kokonaisuuteen sekä taustalla olevaan maisemaan. Jos olet valinnut vaikkapa tuntoaistin, mene valitsemasi elementin viereen ja tunnustele sitä eri puolilta.

Pyri pitämään huomiosi vain aistimuksessa. Kun tunnistat, että mielesi alkaa sanoittaa tai arvottaa tätä aistimusta, palauta mielesi ystävällisesti takaisin tutkimaan sitä ilman sanoja.

Jatka matkaasi ja palauta mieleesi äskeiset aistimukset. Miltä keskittyminen tuntui? Miltä hetkessä oleminen tuntui?

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, ekoterapeutti, luonto- ja ympäristöneuvoja sekä metsämieliohjaaja ja -kouluttaja, joka rakastaa luontoa.

Lisätietoja Järvelästä löydät hänen nettisivuiltaan osoitteesta https://mixingnuts.fi/.

Lue myös Järvelän aikaisemmat kolumnit Näkyväksi tulemisen tärkeys, Matka kohti luovempaa itseä, Luonnon rytmi kutsuu pysähtymään, Tasapainoa tavoittelemassa, Kun pakka hajoaa, Valitse tarkkaan mitä haluat tavoitella, Uskallatko katsoa rohkeasti peiliin?, Tässä ja nyt, Iloa elämään, Mikä avuksi ahdistukseen? ja Valinnat onnellisen elämän peruspilarina.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)