KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI TEILA TANNER-HEIKKILÄ KUVA KATI LÄNSIKYLÄ | 15.5.2024 | KOLLEGA.FI
Olemisen tila katkaisee stressin

Mistä tilasta käsin toimit arjessasi? Jos arkesi on jatkuvaa multitaskaamista ja tiukkoja aikatauluja, niin ei ole ihme, että elämä voi tuntua kiireiseltä ja stressaavalta. Kuvaannollisesti pidät kiinni kuminauhasta ja venytät sitä yhä vain tiukemmaksi molemmista päistä ajatuksella, että täytyy vain jaksaa.

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisövalmentaja ja NLP-trainer, joka työskentelee yrityksessään Valmennus Vuosikellossa.

Jos katsoisit arkeasi nyt elokuvana, oma käsikirjoituksesi ja toteutus 24 tuntia elämästäsi, niin miltä tuo elokuvasi näyttäisi? Minkälaisia rooleja sinulla on siinä? Mitä teit? Millaisia tapahtumia ja käänteitä? Millaisia tunteita ja reaktioita? Aamulla, aamupäivällä, keskipäivällä, illalla ja yöllä.

Haluatko tehdä siihen muutoksia? Jos, niin aloitetaan.

Ajatus, tarkoitus ja pyrkimys

Osaat ja voit tehdä arkeesi hyviä muutoksia, kun ensin tiedostat, mitä haluat edistää tai toisin päin, mistä haluat vapautua? Mihin pyrit eli missä on fokuksesi aloittamisen hetkellä?

Se, miten aloitat, vaikuttaa lopputulokseen:

  • Uskotko, että tästä päivästä tulee mahtava?
  • Tiedäthän, että voit onnistua monessa asiassa?
  • Luotatko, että saat tänään aikaiseksi ja edistettyä itselle tärkeitä projekteja?

Ajatuksesi ja tunteesi aloittamisen hetkellä ovat ensimmäinen tarkistuspisteesi. Se on huomion ja fokuksen suuntaamista, tahdon ja energian sitomista yhteen aloittamisen hetkellä.

Kun aloitat uutta, ihan mitä tahansa, niin tarkista ensin tavoitteesi. Mitä haluat saavuttaa tai edistää, mitä kohti olet menossa? Olet aina uudessa aloittamisen ja valinnan hetkessä. Tuo aloittamiseen tätä tekemistä tukeva tunne.

Sulje silmäsi ja hengitä sisään esimerkiksi rauhan tunnetta, innostusta tai iloa. Ympäröi itsesi tällä valitsemallasi tunne-energialla.

Uskotko sisäiseen muutosvoimaasi?

Mielessäsi voi edelleen olla monia uskomuksia ja oletuksia siitä, mitä on mahdollista saavuttaa tai tehdä uutta aloittaessasi. Osa niistä on omia, osa lainattuja.

Esimerkiksi ”pessimisti ei pety” -oletus on aikansa elänyt uskomus siitä, että pitäisi varautua etukäteen negatiiviseen lopputulokseen. Ajatuksina pelkäät ehkä pettymyksiä ja luovutat jo etukäteen. Olet jo aloittamisen hetkellä kutistanut minimiin tahdon ja pyrkimyksen onnistumiseen.

Keho, mieli ja tunteet ovat erottamattomasti yhteydessä toisiinsa. Kokeminen, se mitä koet nyt, on totta itsellesi. Sama yhtälö pätee myös ajatusten ja tunteiden kanssa. Ajatuksillasi ja tunteillasi pidät yllä sisäistä puhettasi ja elämänasennettasi.

Uskon ja luottamuksen välinen ero on hiuksenhieno, mutta todellinen. Luottamukseen tarvitaan myös sisua viedä ja toteuttaa niitä itselle tärkeitä asioita. Luottamusta voisi kutsua toimintaenergiaksi, jossa on mukana intoa, paloa, sisua ja innostusta. Aivan kuten huippu-urheilijalla, jolla on sekä oikea asenne tekemisessä että unelma kirkkaana mielessään.

Luottamuksen tulisikin kipinöidä arjen tekemisessäsi. Valitse jatkossa toimintaenergiaksi uudenlainen rohkeus, toiveikkuus ja voima edistää itsellesi tärkeitä asioita.

Sisäinen muutos on ulkoisen muutoksen edellytys. Optimistinen elämänasenne auttaa vähentämään stressiä ja edistää onnellisuutta. Opi näkemään mahdollisuuksia esteiden ja ongelmien sijaan. Käytä voimavarojasi uudella tavalla. Usko ja luota itseesi.

Olemisen ja läsnäolon tila

Oleminen on läsnäoloa tässä ja nyt.

Suhde itseen on elämän tärkein ja pisin suhde. Hyväksi koettu arki ja elämä lisäävät terveyttä ja hyvää oloa. Siksi itsensä arvostaminen ja oman itsensä, omien ajattelu-, tunne- ja toimintatapojen tunnistaminen on tärkeää.

Muistatko ajan, kun olit vielä lapsi? Silloin et elänyt menneessä, etkä tulevaisuudessa, vaan olit aidosti ja konkreettisesti läsnä itsellesi ja ympäristöllesi. Aistit, havainnoit, koit, maistoit, tunsit, tiedostit ja opit valtavasti uusia asioita.

Olemisessa on kyse juuri tästä. Olemisen tila antaa suunnan ja laadun tekemiselle. Olemisen ytimessä on läsnäolo ja läsnä voi olla vain yhdessä hetkessä kerrallaan.

Johda itseäsi ja löydä merkitys:
”Ajattelullasi muutat asennettasi.
Asenteellasi muutat toimintaasi.
Toiminnallasi muutat maailmaasi.”

Miten johdat arkeasi? Tietoisen toimijan sivustolta voit tilata itsellesi ”12 tarkistuspistettä itsensä ja arjen parempaan johtamiseen” -testin. Linkki sivustoon: https://tietoinentoimija.fi/johda-itseasi-ja-loyda-merkitys/

Teila Tanner-Heikkilä on mentori, työyhteisövalmentaja, yhdessäluomisen mahdollistaja, Firstbeat Hyvinvointianalyysien asiantuntija ja NLP-trainer, joka työskentelee omassa yrityksessään Valmennus Vuosikellossa. Työssään Tanner-Heikkilä edistää tietoisen toimijan taitoja toimia voimavarakeskeisesti, aktiivisesti ja valintoja tekevänä yksilönä.

Tanner-Heikkilä on ollut vuosina 2017-2018 yhteistyökumppanina tuotteistamassa Työsuojelurahaston rahoittamaa Tulevaisuuden taitoja yhdessäluomisen otteella -palveluprosessia, jossa mm. kehitettiin tietoisen toimijuuden viisi avainta.

Tanner-Heikkilä on myös yksi Work goes happyn Paremman työelämän voimavarat -kirjan (julkaistu 2023) kirjoittajista. Kirjassa julkaistiin hänen artikkelinsa Tietoinen toimija: älykäs itsensä johtaja.

Lisätietoja Teila Tanner-Heikkilästä löydät osoitteesta https://valmennusvuosikello.fi/ ja Tietoinen Toimija sivustolta https://tietoinentoimija.fi/.

Lue myös Tanner-Heikkilän edelliset kolumnit Luo itsellesi hyvä tulevaisuus, Vapaudu tiedostamattomista ansoistasi, Mielen laskuvarjo auki, Neljä keinoa itsensä kannustamiseen, Sitä samaa – vai jotain uutta?, Ilo ja nauru – voittamaton yhdistelmä, Valintoja onnellisuuteen, Miten kannustat itseäsi?, Kasvata sisäistä voimaasi ja Miten päästä irti negatiivisista tunteista?

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)