TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI JA KUVA CARITA NYBERG | 15.5.2024 | KOLLEGA.FI
Oivallusten matkalla

Muutama vuosi sitten löysin paikan, jossa pääsen syvään yhteyteen itseni kanssa. Tämä paikka on Kreikan saaristossa. Olin siellä äskettäin pohtimassa tulevaa, hetkessä läsnä ja sydän auki. Vaikka matkan järjestämisessä oli tällä kertaa monta mutkaa, tiesin sisimmässäni, että tämä tulee olemaan tärkeä etappi omalla matkallani kohti merkityksellisyyttä.

Master Trainer Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä.

Matkalla Kreikassa sain kokea luonnon läsnäolon, myrskytuulet ja muutaman yllättävän kohtaamisen luonnossa. Amorgoksen saari on vielä pitkälti luonnontilassa. Siellä on perinteisiä kyliä, siellä syödään kotitekoista ruokaa ja kunnioitetaan luontoa ja siellä on erityinen yli tuhat vuotta vanha vuoreen rakennettu luostari. Meno on rentoa ja ihmiset ovat aitoja. Yrtit tuoksuvat huumaavasti tällä vuoristoisella saarella, jossa paikallisia antimia hyödynnetään ruoassa. Maisemat ovat huikeat, ihmiset ystävällisiä ja vaellusreitit upeita. Ei olekaan mikään ihme, että kaipaan sinne aina uudestaan.

Tällä matkallani kohtasin vahvoja kokemuksia. Tehdessäni eräänä päivänä lyhyen vaelluksen, kohtasin yhden peloistani, ison käärmeen. Kohtaaminen oli yllättävä, sillä en tiennyt saarella edes olevan käärmeitä. Sydämeni löi kiivaasti ja jalat menivät hyytelöksi, mutta sain otettua käärmeestä kännykälläni kuvan selvittääkseni oliko se myrkyllinen – eikä se onneksi ollut ihmiselle vaarallinen. Käärme pysähtyi tuijottamaan minua ja kirjaimellisesti tukki reittini. Se oli symbolista, sillä pelko estää etenemästä. Peräännyin ja lähdin toista kautta alaspäin ja hetikohta kohtasin kaksi aasia, jotka oli  sidottuna pitkään naruun. Ohituskohta oli kapea ja menin varovasti niiden ohi sydän vielä jyskyttäen. Kiitin aaseja, että sain kohdata ja ohittaa ne turvallisesti.

Käärme on vahva symboli muutokselle ja aasit ovat itselleni symboli itsepäisyydelle. Nämä tapahtumat olivat alkusoittoa tuleville vaelluksille, joilla sain monta tärkeää oivallusta.

Pelon voittaminen

Eräänä tyynenä päivänä lähdin yksin aamutuimaan reippaasti valloittamaan saaren korkeinta vuorta. Onnekseni oli tyyntä, sillä tuo kahdentoista kilometrin reitti kulki vuorta kohti kallionseinämää nuoleskellen ja isompi tuulenpuuska olisi voinut lennättää kenet tahansa kalliolta satoja metriä alas mereen.

Kuljin vakain askelin, en pelännut korkeita ja kapeita kohtia ja pääsin perille helpottuneena kolme tuntia myöhemmin. Pienen luostarin yhteydessä koin syvää rauhaa ja yhteys saaren aiempiin sukupolviin sai jo kulkiessa mielen nöyräksi. Vuorelle jäi monet murheet ja tilalle tuli syvä kunnioitus elämän pyhyyttä ja luontoa kohtaan.

Paluumatkalla kohtasin jälleen käärmeen. Tämä kokemus poikkesi kuitenkin edellisestä. Kun käärme ylitti polkua, vain säpsähdin. Pelkoni oli poissa ja jatkoin kulkuani polulla luottavaisin mielin eteenpäin.

Uskalla elää

Mitä sinä pelkäät? Miten se estää sinua nauttimasta asioista tai menemästä kohti jotakin unelmaasi?

Niin moni meistä kaventaa omaa piiriään, on sitten kyseessä ihmiset ympärillä, kokemukset tai uskallus elää vahvemmin. Tunnistamalla pelkomallisi, saat ymmärryksen siitä, mikä estää sinua ottamasta askeleita kohti parempaa, oman näköistä elämää. Ole rohkea ja kohtaa pelkosi.

Yleensä yksi tai kaksi pelkomalleista ohjaavat arkeamme ja pidättelevät meitä mukavuusalueellamme. Pelkomalleja on seitsemän:

Sabotointi – ihan sama. Sabotoijalle sattuu ja tapahtuu.

Ahneus – lisää mulle. Kun mikään ei riitä.

Itsensä aliarviointi – en ole arvokas, miksi edes yrittää.

Ylimielisyys – tiedän parhaiten, ja teen sen selväksi muille.

Marttyyrius – taas pitää venyä. Elämä on rankkaa.

Kärsimättömyys – nyt on tosi kiire. On vaikea pysähtyä.

Itsepäisyys – ei todellakaan käy. Muutos jännittää, joten ei kiitos.

Kompastuskivet vaihtelevat voimakkuudeltaan heikosta vahvaan olosuhteiden mukaan. Pahimmillaan ne ovat silloin, kun olemme stressaantuneita, ja näkymättömiksi ne muuttuvat silloin, kun olemme tyytyväisiä. Aina kun kompastuskivet ottavat ohjakset, ne tekevät elämästä hankalaa ja estävät henkilökohtaista kasvua.

Tee kompastuskivi-testi, josta voit nähdä, mitkä ovat sinun kompastuskiviäsi ja miten saat keinoja niiden voittamiseen.

”Avaa sydäntietoisuus.
Ota vastaan valo.
Tässä hetkessä on kaikki.”
Valon joukot

Carita Nyberg on Keys2Balance Oy:n perustaja ja Master Trainer. Nyberg on kehittänyt käytännönläheisen ja oivalluttavan Tasapainon Avaimet® -menetelmän, jonka avulla voi parantaa itsensä johtamisen ja yhteistyötaitojaan. Lähes kaksikymmentä vuotta johtajia, esihenkilöitä ja tiimejä valmentanut Nyberg on kirjoittanut myös seitsemän e-kirjaa.

Lisätietoa Carita Nybergistä ja Tasapainon Avaimista:
www.k2b.fi
https://www.linkedin.com/in/caritanyberg/
carita.nyberg@k2b.fi

Lue myös Nybergin aiemmat kolumnit Elämänmakuinen matka, Hyvä perehdytys kantaa kauas, Enkö riitä itselleni, Hyvä pomo, paha pomo, Läheisen menettäneen kohtaaminen, Kasvun päämäärä arjessa, Motivaatiotekijät rekrytoinnin tukena, Matkalla kohti iloa, Uuden ajan johtajaksi, Palautumisen tasapainoilua, Kenen seura vie voimasi?, Miten menestyä paineiden alla ja Arvomaailmojen ristiriita sekä Nybergistä tehty henkilökuva Vahvalla arvopohjalla.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)